Timp de 3 zile, Bucuresti devine Capitala europeana a Sanatatii digitale

Publicat la data de: 12 Iunie 2019 | Actualizat la data de: 12 Iunie 2019
Timp de 3 zile, Bucuresti devine Capitala europeana a Sanatatii digitale

In perioada 11-13 iunie 2019, Ministerul Sanatatii organizeaza evenimentele Saptamanii Sanatatii Digitale, in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Dezbaterile se desfasoara la Palatul Parlamentului si se bucura de participarea a peste 200 de participanti experti in sanatate digitala si oficiali din Statele Membre ale UE.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Comisiei Europene si a Biroului Regional al OMS-Europa.

Lucrarile debuteaza in data de 11 iunie cu discutiile expertilor din Reteaua de e-health a Statelor Membre care vor aborda teme de interes precum modul de implementare a retelelor si dosarelor electronice ale pacientului, cele mai bune practici pentru protectia datelor pacientilor, accesul pacientilor la servicii de telemedicina.

In data de 12 iunie, Presedintia romana va organiza Reuniunea la nivel inalt cu privire la sanatatea digital. La intalnire au confirmat prezenta oficiali de nivel inalt din Statele Membre ale Uniunii Europene

“Sanatatea digitala reprezinta viitorul pentru accesul pacientilor la ingrijiri medficale de calitate, la terapii tintite si tratamente inovative. Presedintia romana a pus in dezbatere aspecte-cheie privind agenda digitala in materie de sanatate a statelor membre, cum ar fi interoperabilitatea si investitiile, implementarea sanatatii digitale la nivel national si la nivelul UE, precum si provocarile legate de utilizarea datelor medicale”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

In cadrul evenimentului vor avea loc mai multe sesiuni de dezbateri, care au scopul de a evidentia potentialul datelor digitizate in materie de sanatate in beneficiul pacientilor, permitand dezvoltarea unor tratamente personalizate, un diagnostic imbunatatit, o monitorizare mai coerenta, o mai mare responsabilizare a cetatenilor si imbunatatirea vietii lor.

Mai mult, in cadrul sesiunilor reprezentantii statelor membre vor avea o imagine de ansamblu a progreselor inregistrate pana in prezent in domeniul sanatatii digitale in UE, cum ar fi inceputul schimbului transfrontalier de date electronice privind pacientii la inceputul acestui an, prin eHDSI; planuri de dezvoltare in acest sens prin intermediul recomandarii recent adoptate privind un format european electronic de schimb de date medicale; modul in care retelele europene de referinta utilizeaza mediul digital pentru a aborda bolile rare in UE etc.

Discutiile isi propun constientizarea si sensibilizarea cu privire la necesitatea unor investitii sustinute si directionate in e-sanatate de catre statele membre, atat in ceea ce priveste sanatatea (pentru elaborarea si punerea in aplicare a unor strategii cuprinzatoare in domeniul e-sanatatii), cat si in ceea ce priveste telecomunicatiile (pentru a se asigura ca unele aspecte, cum ar fi conectivitatea puternica si banda larga, sunt in vigoare pentru a sprijini punerea in aplicare a acestor strategii).

Ultima zi va fi dedicata necesitatii dezvoltarii de parteneriate si creari de sinergii intre actorii cu responsabilitati in domeniul sanatatii digitale (administratie, ONG, mediul privat, universitati, industrie) pentru accelerarea implementarii solutiilor digitale si regandirii sistemelor de sanatate cu sprijinul noilor tehnologii digitale, conferinta organizata cu sprijinul Institutului Aspen Romania.

Sursa: Ministerul Sanatatii


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Cand devine fosforul periculos pentru sanatate Cand devine fosforul periculos pentru...

    Generalitati Fosforul este singurul mineral din organismul uman care se regaseste in cantitati mai mari in corp decat calciul. Un aport optim de fosfor are numeroase efecte benefice pentru sanatate, insa excesul si deficitul acestui mineral predispun deopotriva...citeste mai mult

  • Rezolvarea unor probleme comune de sanatate a vederii Rezolvarea unor probleme comune de...

    Generalitati Majoritatea populatiei se confrunta la un moment dat in viata cu probleme comune de sanatate a vederii, care produc diverse tipuri de disconfort, precum lacrimarea excesiva, senzatiile de iritatie si mancarimile oculare. Aceste afectiuni frecvente...citeste mai mult

  • Conferinta Internationala a anului 2009 din domeniul sanatatii: Chronic Disease & Health Management Conferinta Internationala a anului...

    Tarus media si Medical Service International, European Division in colaborare cu British Medical Journal, editia in Limba Romana au placerea de a va invita la cea mai importanta conferinta internationala a anului 2009 din domeniul sanatatii, din Sud-Estul Europei:...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate