Clickmed
programare rapida la medic

Te poti imbolnavi daca te trage curentul? Mit sau realitate?

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2024
Te poti imbolnavi daca te trage curentul? Mit sau realitate?

Ati auzit de multe ori oamenii spunand: ”m-a tras curentul si ma simt rau”. Aceasta expresie atat de utilizata in popor este partial adevarata, deoarce frigul nu este o cauza directa, dar poate favoriza aparitia durerilor de dinti, de cap sau de spate.

Expunerea la temperaturi reci poate contribui la unele disconforturi sau probleme de sanatate, cum ar fi durerile de dinti, de urechi, de cap sau de spate, in special pentru persoanele sensibile sau predispuse la aceste afectiuni. Desi frigul in sine nu cauzeaza direct aceste probleme, poate agrava anumite conditii preexistente sau poate afecta sensibilitatea la anumite tipuri de durere.

Iata cum frigul poate influenta aceste aspecte:

Durerile de dinti: Expunerea la aerul rece poate amplifica sensibilitatea dentara la persoanele care sufera de afectiuni dentare, cum ar fi cariile dentare, deteriorarea smaltului sau retractia gingiilor. Frigul poate provoca contractia vaselor de sange din jurul dintilor si poate accentua senzatia de durere la nivelul dintilor afectati.

Durerile de cap: Temperaturile reci pot tensiona muschii gatului si ai capului, ceea ce poate provoca dureri de cap la unele persoane, in special la cele predispuse la migrene sau la tensiunea musculara. De asemenea, expunerea la frig poate provoca si constrictia vaselor de sange din cap, ceea ce poate contribui la aparitia durerilor de cap.

Durerile de spate: Temperaturile reci pot rigidiza muschii si articulatiile din spate, ceea ce poate agrava durerile de spate la unele persoane, in special la cele care sufera deja de afectiuni precum hernia de disc sau spondiloza.

Este important sa ne protejam corect impotriva frigului si sa ne imbracam corespunzator pentru a preveni acest disconfort. De asemenea, gestionarea adecvata a afectiunilor preexistente si mentinerea unei bune igiene dentare pot ajuta la prevenirea aparitiei acestor probleme asociate expunerii la frig.

Ideea ca "te poti imbolnavi daca te trage curentul" este unul dintre acele mituri populare care circula in unele culturi. Cu toate acestea, din punct de vedere medical si stiintific, aceasta este, in general, o inventie sau o exagerare a pericolelor asociate cu expunerea la curentul de aer.

In realitate, racelile si alte afectiuni nu sunt cauzate direct de expunerea la curentul de aer. Racelile si alte boli respiratorii sunt cauzate de virusuri sau bacterii care se raspandesc de la o persoana la alta prin intermediul picaturilor respiratorii, nu prin expunerea la curent. Cu toate acestea, expunerea la temperaturi reci poate scadea temporar rezistenta organismului la infectii, facandu-te mai susceptibil la raceli si alte boli, dar acest lucru nu este cauzat direct de "curentul de aer".

Totusi, expunerea prelungita la temperaturi reci si umede poate afecta confortul termic si poate contribui la hipotermie sau la alte probleme de sanatate, in special pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii mici, persoanele in varsta sau cele cu probleme de sanatate preexistente.

In concluzie, mitul ca te poti imbolnavi direct de la "curentul de aer" nu este sustinut de stiinta. Cu toate acestea, este important sa te imbraci adecvat si sa eviti expunerea excesiva la temperaturi reci si umede pentru a-ti mentine sanatatea generala si confortul termic.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate