Clickmed
programare rapida la medic

Tantarii, purtatorii unor boli transmisibile la om

Actualizat la data de: 14 Iunie 2017

Generalitati

Sus
Tantarii, purtatorii unor boli transmisibile la om

Vara, tantarii sunt peste tot, iar intepaturile acestora pot produce afectiuni grave, desi de cele mai multe ori trec neobservate, fara urmari asupra starii de sanatate.

Tantarii pot transmite omului paraziti sau virusuri. Saliva tantarului poate contine parazitul Plasmodium, principalul responsabil de aparitia malariei si a virusului galben, ambele maladii intalnite des in Africa, dar uneori si in tara noastra.

De asemenea, tantarul poate transmite si virusul West Nile. Simptomele, care apar in proportie mica la contaminarea cu virusul West Nile sunt: febra, durerile de cap, greata, uneori si inflamarea ganglionilor limfatici.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Specii de tantari care pot transmite boli umane
  3. Principalele boli transmise de tantari
  4. Preventie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Specii de tantari care pot transmite boli umane

Sus

• Tantarul Anofel - transmite malaria.

• Tantarul Culex - transmite filarioza limfatica si febra Nilului de Vest.

• Tantarul Aedes sau tantarul Asian Tiger - transmite febra dengue, febra galbena, encefalitele virale.

Principalele boli transmise de tantari

Sus

Paludismul sau malaria. Afectiunea este des intalnita in tarile tropicale. In functie de tipul malariei, primele semne pot aparea dupa opt zile sau chiar cateva dupa luni de zile si se manifesta prin: febra, dureri de cap, oboseala, frisoane, transpiratie excesiva, diaree, stari de voma, dureri musculare, anemie, tulburari neurologice.

Afectiunea impune de urgenta un tratament intr-o unitatea spitaliceasca, deoarece fara medicatie boala provoca decesul.

Febra Nilului de Vest sau virusul West Nile. Virusul se intalneste frecvent in Africa Centrala si de Est, Asia, America de Nord, Europa de Est, Europa Mediteraneana.

Febra Nilului de Vest apare pe la sfarsitul verii si inceputul toamnei, in zonele temperate. Sunt multe persoane care nici nu stiu ca au contractat boala, insa pacientii cu un sistem imunitar slabit au manifestari serioase ale acestui virus.

Febra Nilului de Vest se manifesta sub forma unui sindrom gripal, uneori cu prezenta starilor de greata sau voma. Principalele complicatii ale bolii sunt encefalita sau meningita. Tratamentul, mai ales la cazurile severe, se face in spital, prin medicatie intravenoasa.

Febra galbena. Afectiunea e cauzata de virusul amaril, transmis de intepatura tantarilor din specia Aedes. Aceasta boala se intalneste in zonele tropicale din Africa si America de Sud si poate fi contractata indiferent de sezon.

Principalele simptome ale bolii sunt asemanatoare gripei: dureri de cap, stare generala proasta, febra. Ea poate sa se complice cu ingalbenirea pielii, iar ficatul si inima pot fi afectate serios daca nu se urmeza un tratament.

Febra dengue. Afectiunea este cauzata de un flavivirus, transmis prin intepatura tantarilor din specia Aedes. Aceasta specie de tantari se gaseste in zonele tropicale din Africa, America Centrala si de Sud, Caraibe, Pacific si Asia de Sud-Est.

Febra dengue se poate manifesta prin aparitia unei febre puternice, a durerilor de cap persistente si a durerilor abdominale. Ulterior, boala este insotita de o eruptie cutanata. De cele mai multe ori, boala nu produce complicatii, insa la copii pot aparea si hemoragiile digestive.

Preventie

Sus

Insectele pot fi alungate cu diferite solutii: pastile, spray-uri, aparate cu lichid. In parc sau in alte zone preferate de tantari trebuie sa fiti imbracati corespunzator, sa va acoperiti cat mai mult, purtand pantaloni lungi si o bluza cu maneci lungi.

De asemenea, in farmacii exista multe creme care tin la distanta insectele.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate