Clickmed
programare rapida la medic

Sfaturi pentru calmarea tusei nocturne

Actualizat la data de: 14 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Sfaturi pentru calmarea tusei nocturne

Tusea este reactia organismului la un iritant, cum ar fi mucus, alergeni, acid gastric sau un miros neplacut. In general, cu ajutorul tusei se curata secretiile sau substantele straine din plamani, in scopul evitarii infectarii. Alte cauze care stau la baza tusei pot fi, de cele mai multe ori, infectii ale tractului respirator, secretii retronazale, reflux de acid gastric sau bronsite.

Atunci cand tusea apare pe timp de noapte, poate intrerupe somnul si apare oboseala, iar boala se poate complica. Iata cateva solutii pentru calmarea tusei nocturne si pentru a va putea odihni mai bine pe timp de noapte.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Solutii pentru ameliorarea tusei pe timp de noapte
  3. Citeste pe aceeasi tema

Solutii pentru ameliorarea tusei pe timp de noapte

Sus

- Utilizati un umidificator. Folosirea unui vaporizator sau umidificator pe timp de noapte va determina cresterea umiditatii aerului pe care il respirati, iar caile respiratorii vor fi si ele umezite. Astfel, se va reduce probabilitatea ca tusea uscata sa va trezeasca din somn.

Metoda poate ameliora chiar si tusea din timpul zilei, daca veti folosi umidificatorul la birou sau in camera in care petreceti majoritatea timpului. Curatati bine vaporizatorul pentru a evita formarea fungilor in aparat.

- Dormiti cu doua perne asezate una peste alta, sub cap. Sprijiniti pe acestea capul si partea de sus a umerilor. Puteti pune doua carti groase la picioarele patului, in partea in care este asezata perna. Important este ca partea superioara a corpului sa fie putin mai ridicata decat restul corpului, atunci cand dormiti. In aceasta pozitie veti respira si veti dormi mai bine, reducandu-se probabilitatile de sufocare, de a saliva in exces sau de drenare a sinusurilor.

- Consumati miere. Mierea a fost folosita de mii de ani ca remediu alternativ pentru ameliorarea tusei. In urma studiilor, expertii recomanda utilizarea mierii. S-a constatat ca mierea este la fel de eficace ca si alte medicamente conventionale, cum ar fi dextrometrofanul. Luati doua linguri de miere inainte de culcare. Copiii cu varsta mai mica de un an nu ar trebui sa consume miere, deoarece s-ar putea declansa botulismul infantil.

- Sorbiti ceai verde. Ceaiul verde fierbinte este un remediu eficient pentru tuse. Bogat in antioxidanti, ceaiul verde poate ajuta la reducerea simptomelor determinate de infectiile tractului respirator superior. Pentru rezultate si mai bune adaugati o lingura de miere in ceaiul verde.

- Incercati un expectorant. Daca tusea dumneavoastra este productiva, un expectorant eliberat fara prescriptie medicala va fi util pentru eliminarea mucusului si secretiilor, astfel incat sa puteti respira mai usor.

- Tratati refluxul de acid gastric. Puteti face acest lucru prin modificarea dietei si a stilului de viata sau chiar cu ajutorul tratamentului medicamentos. Exista anumite alimente care determina atat arsuri stomacale, cat si tuse. Nu va intindeti imediat dupa mese si evitati sa mancati mese bogate inainte de culcare. Limitati cantitatea de alimente bogate in grasimi, condimente, prajeli, ceapa, usturoi si citrice.

- Ceapa rosie si zaharul brun pot fi folosite pentru a ameliora tusea pe timp de noapte, atat la copii, cat si la adulti. Taiati o ceapa felii si puneti-o intr-un castron. Adaugati pe fiecare strat de ceapa sirop de zahar brun. Lasati peste noapte. Beti ziua urmatoare, inainte de culcare, siropul rezultat.

- Puneti in vaporizator cateva picaturi de ulei de eucalipt sau consumati bomboane cu eucalipt. La fel de benefic pentru tratarea tusei este si masajul pieptului cu solutie speciala cu eucalipt.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate