Profilaxia bolilor cu transmitere directa (prin sange si produse de sange)

Publicat la data de: 07 Martie 2006 | Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Profilaxia bolilor cu transmitere directa (prin sange si produse de sange)

Precautiile cu privire la si celelalte produse din sange (reguli universale) sunt recomandari fixate pentru a preveni transmiterea , a virusului hepatitic de tip B (VHB), a virusului hepatitic de tip C (VHC) si a altor boli, in timpul acordarii primului ajutor sau a efectuarii unor manevre intraspitalicesti. Aceste precautii se raporteaza la sange si produsele lui ca fiind cu potential infectios pentru boli cu transmitere directa.

Profilaxia bolilor cu transmitere directa se aplica sangelui si altor fluide ale organismului uman care contin urme vizibile de sange, lichid seminal (lichid continut in sperma) sau .

Aceste masuri se aplica, de asemenea si altor tesuturi sau fluide ale organismului, de exemplu cel ce inconjoara creierul si maduva spinala (lichidul cefalorahidian), lichidul din spatiul articular (lichidul sinovial), lichidul din spatiul pleural (lichidul pleural), lichidul din si pelvis (lichidul peritoneal), cel din jurul inimii (lichidul pericardic) si cel amniotic (din jurul fatului).

Care este importanta acestor precautii?

In timp ce pielea fara leziuni ofera protectie fata de expunerea la materiale potential infectioase, in timpul serviciilor sanitare este recomandata respectarea precautiilor stabilite pentru contaminarea cu produse organice. Aceste recomandari feresc, de asemenea si pacientul de contactarea unor boli pe care le poate avea medicul curant in cazul in care intra in contact cu sangele acestuia.
Crucea Rosie recomanda tuturor profilaxia bolilor transmisibile prin contact direct.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cand nu trebuie facuta profilaxia bolilor transmisibile prin contact direct?
 3. Cum se poate reduce riscul de contact cu sange si produse sangvine?
 4. Alte modalitati de a reduce riscul contaminarii
 5. Citeste pe aceeasi tema

Cand nu trebuie facuta profilaxia bolilor transmisibile prin contact direct?

Sus

Desi se recomanda protejare ori de cate ori este posibil, contacul cu secretii nazale, lapte de mama, fecale, sputa, transpiratie, urina, voma, aceasta nu este absolut necesara decat in cazul in care sunt urme vizibile de sange. Profilaxia bolilor transmisibile prin sange se aplica pentru saliva doar cand aceasta contine sange sau la efectuarea unei lucrari dentare sau unei interventii chirurgicale maxilo-faciala unde contaminarea cu sange este probabila.

Cum se poate reduce riscul de contact cu sange si produse sangvine?

Sus

Profilaxia bolilor transmisibile prin contact direct implica folosirea barierelor protective cum ar fi manusile, halatele, mastile si ochelarii protectori. Acestea reduc riscul de expunere a tegumentului sau a mucoaselor la fluidele potential contaminate.
Manusile protejeaza tegumentul ori de cate ori ajunge in contact cu sange, alte lichide ale organismului, cu mucoase sau cu tegumente lezate. Folosirea manusilor scade riscul bolilor transmisibile prin intepaturi de ac.
Se recomanda:
-purtare manusilor la manipularea unor obiecte contaminate cu sange sau cu alte produse biologice
-purtarea manusilor daca mainile au leziuni (zgarieturi, rani)
-schimbarea manusilor dupa fiecare utilizare
-spalarea mainilor dupa scoaterea manusilor
-spalarea mainilor si altor tegumente imediat ce au intrat in contact cu sange sau alte fluide organice.
Mastile si ochelarii de protectie ajuta la protejarea ochilor, a gurii, a nasului de picaturile de sange si alt tip de picaturi. Se recomanda a se purta intotdeauna masca si ochelari de protectie la o manevra care ar putea provoca stropire cu sange sau alte fluide.

Alte modalitati de a reduce riscul contaminarii

Sus

Crucea Rosie recomanda profilaxia bolilor transmisibile prin contact direct in timpul acordarii primului ajutor. Este indicat pastrarea unor manusi de rezerva in casa, la birou, in masina, daca apar cazuri de urgenta si este nevoie de acordarea primului ajutor.
Alte precautii care pot reduce riscul de expunere la sange si produse biologice contaminate in cazul efectuarii unor injectii la unii membri ai familiei includ:
-folosirea unor cosuri de gunoi rezistente la intepaturi pentru aruncarea acelor, bisturielor si a altor intrumente ascutite;
-acoperirea cu capac a acului folosit;
-este interzisa indoirea acului folosit simanevrarea acelor sau seringilor de unica folosinta;
-pastrarea la indemana a unei masti medicale pentrucazul in care ar fi nevoie de resuscitare gura-gura;
-spalarea mainilor imediat dupa expunerea la sange sau alte produse biologice chiar daca s-au folosit manusi;
-se recomanda evitarea atingerii obiectelor posibil contaminate.


Medici specialisti Medicina interna


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie Alergiile copiilor nostri - cauze,...

  Generalitati De cate ori nu s-au confruntat copiii nostri cu suparatoarele alergii? Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie dupa o plimbare pe un camp sau intr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia sau, mai grav,...citeste mai mult

 • Boala membrelor nelinistite Boala membrelor nelinistite

  Generalitati Boala membrelor nelinistite este o afectiune in care o persoana isi misca membrele superioare si inferioare in mod repetat si involuntar in timpul somnului. Aceste episoade de agitatie a membrelor intrerup somnul persoanei, ducand la insomnie si...citeste mai mult

 • Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala Investigatii pentru depistarea...

  Generalitati Medicii au propriile lor opinii cu privire la cine ar trebui sa se testeze pentru a depista daca sufera sau nu de vreo boala cu transmitere sexuala. Recomandarile acestora au la baza rezultatele statisticilor si cercetarilor legate de activitatea sexuala...citeste mai mult