Clickmed
programare rapida la medic

Pericolele intepaturilor de tantari. Boli pe care le pot transmite!

Actualizat la data de: 29 Iunie 2016
Pericolele intepaturilor de tantari. Boli pe care le pot transmite!

Prevenirea intepaturilor de tantari inseamna nu numai diminuarea aparitiei umflaturilor si mancarimilor cauzate de acestea, ci si prevenirea unor afectiuni serioase.

Tantarii pot transmite prin intepatura lor afectiuni precum virusul West Nile, malaria, febra galbena, febra dengue.

Semnele infestarii se manifesta in cateva zile, chiar si cateva luni de la intepatura, in functie de afectiunea contractata. Acestea includ febra, greata, varsaturile, durerile de cap, inflamarea ganglionilor, mancarimi, letargie, stari de confuzie, sensibilitate la lumina.

Daca ai fost in zone cu multi tantari si suferi de unul sau mai multe dintre aceste simptome trebuie sa mergi de urgenta la medic. Lasate netratate, aceste afectiuni pot duce la complicatii grave, pana la deces.

Unele persoane, mai predispuse la intepaturi

Stiai ca unii dintre noi suntem mai predispusi la intepaturile acestor insecte? Studiile au aratat ca este vorba despre barbati, cat si despre persoanele care au grupa sangvina 0.

Si daca porti haine inchise la culoare, care atrag caldura, ai un risc mai ridicat. Acest lucru se intampla deoarece tantarii se simt atrasi de cei cu o temperatura a corpului mai ridicata.

In cazul in care ai folosit o lotiune de corp, un parfum sau o crema cu miros dulce vei deveni o prada mai sigura pentru tantari.

Ce faci daca te-a intepat un tantar

Tratamentul intepaturilor presupune curatarea zonei cu apa si sapun, cu miscari delicate. Zona nu trebuie frecata, deoarece creste riscul de infectie. Aplicarea de lotiuni si creme cu efect calmant este, de asemenea, de ajutor.

Nu trebuie sa te scarpini, caci acest lucru duce la umflarea zonei, care va deveni si mai iritata. Poti aplica pe zona afectata frunze proaspete de busuioc, tocate marunt. Pentru reducerea inflamatiei sunt utile si compresele cu apa rece sau aplicarea de pungi de gheata.

Eficient este si bicarbonatul de sodiu. Nu trebuie decat sa amesteci o lingurita de bicarbonat de sodiu cu un pic de apa, ca sa obtii o pasta pe care sa o aplici pe zona afectata. Bicarbonatul de sodiu are puterea de a neutraliza pH-ul pe locul afectat, ducand la ameliorarea iritatiei.

Cum tantarii se pot afla peste tot (la tine acasa, la mare, la munte, in tarile exotice in care mergi in concediu) masurile de protectie sunt cele mai importante, ca sa previi intepaturile.

Masuri de preventie

Iti poti da pe corp cu creme si solutii care tin aceste insecte departe. Sunt utile si uleiurile esentiale de lamaie, cele de levantica sau de cimbru. Acestea mai sunt folositoare si pentru aromoterapie, in locuinta, caci indeparteaza tantarii.

In spatiile inchise poti folosi si pastile, spray si aparate special concepute pentru alungarea acestor insecte.

Cum tantarii stau cel mai adesea in locurile mlastinoase, unde sunt temperaturi calde si ape statatoare, evita-le atunci cand mergi in concediu.

Atunci cand iesi la o plimbare in parc sau in locuri unde sunt multi tantari nu este suficient numai sa te dai cu lotiuni si creme care tin la distanta insectele. Ai grija sa iei pe tine o pereche de pantaloni lungi si bluza cu maneca lunga.


Medici specialisti Infectioase

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate