Indulcitorii artificiali, alternativa la utilizarea zaharului

Indulcitorii artificiali, alternativa la utilizarea zaharului

Gustul dulce, care ne place atat de mult, inseamna adaugarea de zahar in dulciurile sau in bauturile pe care le consumam.

Zaharul nu este prezent doar in produsele de cofetarie si in sucurile carbogazoase, ci si in alimente precum sosurile, mustarul, conservele, in mancarurile de tip fast-food pe care le consumam in fiecare zi.

La un calcul simplu, la sfarsitul zilei, iti poti da seama ca toate mancarurile pe care le-ai consumat pe parcursul zilei, impreuna cu bauturile servite, fac sa depaseasca doza zilnica de zahar recomandata.

Potrivit Asociatiei Americane de Cardiologie (American Heart Association), femeile nu ar trebui sa consume mai mult de sase linguri de zahar pe zi, iar barbatii nu mai mult de noua.

Insa statisticile la nivel mondial arata ca multi dintre noi consumam mai mult zahar decat este necesar organismului.

Indulcitori in loc de zahar

Folosirea indulcitorilor artificiali, precum aspartamul, zaharina, sucraloza sau ai celor naturali, precum este stevia, reprezinta o metoda eficienta de a reduce doza zilnica de zahar.

Spre deosebire de zahar, indulcitorii artificiali au un aport caloric foarte scazut sau chiar aproape nul. De asemenea, indulcitorii artificiali prezinta si un indice glicemic scazut.

Gust mai intens

Indulcitorii artificiali au un gust mai intens decat cel al zaharului, de aceea este nevoie sa folosim o cantitate mult mai mica.

De exemplu, unul dintre cei mai utilizati indulcitori artificiali, zaharina, este de pana la 700 de ori mai dulce decat zaharul, in timp ce aspartamul, un alt indulcitor cunoscut si utilizat, indulceste de pana la 200 de ori mai mult decat o face zaharul.

In ceea ce priveste siguranta indulcitorilor hipocalorici - pentru ca exista nenumarate controverse pe acest subiect - trebuie mentionat faptul ca indulcitorii artificiali care intra pe piata sunt aprobati de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

EFSA este organismul european care se asigura ca indulcitorii artificiali nu afecteaza populatia. EFSA a reconfirmat, de exemplu, in anul 2013, ca aspartamul nu reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra.

Indulcitorii hipocalorici sunt folositi pentru a oferi gustul dulce. Acestia pot fi utilizati si de catre diabetici, caci asigura gustul dulce al alimentelor, fara sa contribuie la cresterea nivelului de zahar din sange.

Indulcitorii hipocalorici se folosesc in produse alimentare si in bauturi carbogazoase, insa fara ca ei sa aduca aportul crescut de calorii pe care il are zaharul.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Despre ochi si vedere: mit si adevar Despre ochi si vedere: mit si adevar

    Generalitati Ochii au mai mult de 2 milioane de parti componente, situandu-se pe locul secund in topul celor mai complexe organe ale corpului uman, dupa creier. Functia primara a sistemului oftalmologic este vederea, considerata de multi cel mai important simt al...citeste mai mult

  • 6 produse dietetice care ingrasa 6 produse dietetice care ingrasa

    Generalitati Morcovul este una dintre legumele cu multe calitati si beneficii pentru sanatate, insa un aport prea mare de morcovi, desi duce cu gandul la o gustoare sanatoasa, poate fi inadecvat. In plus, pe langa morcovi, o persoana mananca pe parcursul unei...citeste mai mult

  • Alternative sanatoase la zahar Alternative sanatoase la zahar

    Generalitati Zaharul este recunoscut pentru efectele sale negative asupra sanatatii. Un consum exagerat de zahar duce in timp la acumularea de kilograme in plus, la fluctuatii ale indicelui glicemic, la aparitia cariilor dentare. Daca nu poti consuma anumite...citeste mai mult