Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate

Publicat la data de: 27 Mai 2020 | Actualizat la data de: 27 Mai 2020
Consultant de specialitate: Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic de familie

Ce este glutamatul de sodiu

Sus
Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate

Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de aceea il gasim in mod natural in: rosii, lapte, peste, branzeturi si ciuperci.

Prescuratrea glutamatului de sodiu in industria alimentara este MSG sau E621 si chiar daca in mod normal el nu are nici un gust, faptul ca in urma reactiilor combinate dintre anumite alimente si condimente isi modifica gustul si intensifica aroma este utilizat pe scara larga.

Istoria glutamatului de sodiu a pornit de la un biochimist japonez ce a dorit sa obtina o substanta care sa “pacaleasca”creierul astfel incat gustul sa fie perceput mai puternic.

Cuprins articol

  1. Ce este glutamatul de sodiu
  2. Simptome ce pot aparea in urma consumului glutamatului de sodiu
  3. Produse care contin glutamat de sodiu si cat de mult ne afecteaza
  4. De ce este atat de utilizat glutamatul de sodiu ca adaos alimentar?
  5. Efectele glutamatului de sodiu asupra organismului
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptome ce pot aparea in urma consumului glutamatului de sodiu

Sus

Intrebarea cea mai frecventa este daca ne face rau glutamatul de sodiu?Raspunsul este ca daca il consumam in cantitati normale nu pune viata in pericol, insa la unele persoane mai sensibile si care consuma anumite alimente in mod frecvent mai ales cele cu specific chinezesc pot avea simptome precum:
- cefalee
- transpiratii nespecifice
- bufeuri
- tahicardie
- fatigabilitate
- crampe abdominale
- diaree
- hemoroizi interni sau externi
- obezitate
- tensiune arteriale oscilanta
- senzatie de greata
- senzatia de durere in piept

De mentionat faptul ca in timpul prepararii termice glutamatul de sodiu nu se descompune si de aceea in prezenta anumitor zaharuri si temperaturi prea ridicate pot rezulta compusi cancerigeni.

Produse care contin glutamat de sodiu si cat de mult ne afecteaza

Sus

Partea daunatoare organismului uman este aceea ca majoritatea alimentelor din market-uri contin E621 si dau dependenta fara a ne da seama.

Printre cele mai consumate alimente ce contin cantitati mari de glutamat de sodiu enumeram: sosul de soia, salam, carnati, supe instant, legume conservate, bulionul, mustarul, condimente, etc.

Nici suplimentele alimentare nu sunt ferite de acest glutamat de sodiu iar cele mai frecvente formule sunt cele cu multiple vitamine sub forma de capsule gelatinoase sau diverse siropuri.

Este cert faptul ca ne influenteaza radical gustul si de aceea exista cazuri in care ni se pare ca mancarea de tip fast-food este mai gustoasa fata de cea gatita in casa si sunt persoane ce prefera sa manance in mod frecvent in restaurante.

Nimeni nu interzice consumul cartofilor prajiti sau a bauturilor carbogazoase, insa nici nu este garantat ca peste cativa ani greutatea noastra nu se modifica fara sa cunoastem cauza. In plus, pot aparea diverse tipuri de alergii sau semne pe care organismul ni le arata in mod subtil, iar vina este a monoglutamatului din alimentele consumate in mod regulat si cu un continut crescut de E621.

De ce este atat de utilizat glutamatul de sodiu ca adaos alimentar?

Sus

Raspunsul este pentru ca pretul lui este scazut in comparatie cu efectele ce le da asupra gustului sunt uimitoare, iar profitul se vede imediat pe piata alimentara.

Ceea ce este important de mentionat este faptul ca provoaca dependenta si stimuleaza secretia pancreatica, eliberand insulina chiar daca nu este nevoie ceea ce determina senzatia de foame si facandu-ne sa consumam si mai multe alimente ce contin glutamat.

Glutamatul este transformat la nivelul organismului in GABA (acidul gamma-aminobutiric), mediatorul ce este implicat in reglarea tempraturii, ritmul veghe-somn si sistemul endocrin.

Efectele glutamatului de sodiu asupra organismului

Sus

Riscurile expunerii in frecvent au efecte precum:
- suprasolicitarea celulei nervoase si instalarea neutoxicitatii
- stimularea poftei de mancare si aparitia dependentei
- instalarea slabiciunii musculare
- instalarea anemiei
- dezechilibre hormonale
- disfunctii tiroidiene
- tulburari digestive
- tulburari de somn

De ferit nu ne putem feri deoarece acesta se gaseste in majoritatea alimentelor si putem face exces foarte usor si fara sa ne dam seama. Nu considerati fiind periculoase sursele naturate ce contin glutamat de sodiu pentru ca acestea contin cantitatea necesara si care nu pune sanatatea in pericol.

Oricat am sta in fata raftului si am citi etichetele tot nu reusim sa deslusim misterul de pe toate produsele. Ba chiar mai mult unii oameni se pot uita ciudat, dat fiind faptul ca dorim o simpa informatie cu privire la produsul ce urmeaza a fi consumat. Aceasta activitate de informare in fata raftului nu e usoara deoarece sunt diferite coduri utilizate pe care oamenii obisnuiti nu au de unde sa stie.

Denumirile sinonime ce ar fi bine de retinut sunt: sarea chinezeasca, natrium glutaminat sau monosodium glutamat si sunt obtinute pe cale chimica din diverse culturi bacteriene sau vegetale prin proces fermentativ.

Deoarece gustul pe care il resimtim noi este de carne sarata, utilizarea lui in industria carnii depaseste uneori limitele admise, iar preparatele sunt de zece sau sute de ori mai condimentate de diverse arome pentru a ne satisface noua gusturile.

Concluzii

Sus

Indiferent de parerea altora privind consumul alimentelor cu un continut ridicat in E621 cert este ca abordarea unui stil de viata sanatos bazat pe o alimentatie bio ramane cheia succesului pentru un organism sanatos si lipsit de toxine.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Migrena juvenila Migrena juvenila

    Generalitati Migrena reprezinta un motiv destul de frecvent de prezentare a copiilor la medic. La varstele tinere, ca si la adulti de altfel, migrena are o gama foarte variata de cauze, insa adesea nu este nimic grav. Studiile au aratat ca peste 10% din copii de...citeste mai mult

  • Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc Lista completa a E-urilor si...

    Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de...citeste mai mult

  • Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor Beneficiile medicale ale...

    Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate