Clickmed
programare rapida la medic

Factori de risc pentru aparitia varicelor

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Factori de risc pentru aparitia varicelor

Venele varicoase sunt venele care s-au largit si rasucit din cauza unui defect al supapelor din interiorul venelor. Aceste supape impiedica in mod normal, refluxul de sange in vena. Atunci cand valvele nu functioneaza normal, sangele se acumuleaza de-a lungul venei, iar aceasta se va umfla.

Venele sunt vase de sange subtiri ce transporta sangele deoxigenat din corp catre inima. Venele varicoase apar atunci cand valvele sau supapele unor vene profunde si superficiale ale piciorului nu mai functioneaza corespunzator.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Factori de risc
  3. Profilaxie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Printre factorii care cresc riscul de dezvoltare a varicelor se numara:

- Varsta. Riscul aparitiei varicelor creste odata cu varsta. Efectele imbatranirii uzeaza supapele care ajuta la reglarea fluxului sanguin. In cele din urma, din cauza uzurii, valvele permit sangelui sa curga inapoi in vene si determina acumularea sangelui in vene, in loc ca acesta sa circule catre inima.

- Sexul. Femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta aceasta conditie medicala. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, inaintea ciclului menstrual sau la menopauza, pot fi un factor de aparitie a varicelor. Hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venelor. Suplimentele hormonale sau pilulele contraceptive pot creste riscul aparitiei venelor varicoase.

- Ereditatea. Persoanele cu un istoric familial al bolii varicoase sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

- Sarcina. Modificarile circulatorii din timpul sarcinii care sunt proiectate sa suporte dezvolarea fatului, cresc de asemenea riscul dezvoltarii varicelor. Varicele vor deveni protuberante pentru prima data sau se pot agrava in ultima perioada a sarcinii, cand uterul exercita o presiune mai mare asupra venelor de la nivelul picioarelor.

- Obezitatea. Supraponderabilitatea pune o presiune in plus asupra venelor indiferent de pozitia corpului.

Profilaxie

Sus

Deoarece cauzele sunt inca nedeterminate, prevenirea varicelor este inca discutabila. Cu toate acestea, gasiti mai jos cateva sfaturi care pot ajuta la preintampinarea aparitiei varicelor, mai ales a celor superficiale:

  • Ridicati-va picioarele atunci cand este posibil, mentinandu-le pozitionate deasupra nivelului inimii.
  • Faceti exercitii zilnice. Mersul pe jos, urcatul scarilor, ciclismul si inotul mentin muschii gambei in miscare si mentin pomparea normala a sangelui din venele gambei. Acest lucru reduce riscul acumularii de sange in vene si minimizeaza presiunea din interiorul venelor.
  • Miscati permanent picioarele. Indoiti periodic gleznele si astfel, ajutati la reglarea fluxului sanguin. In timpul ortostatismului sau a statului prelungit in sezut, indoiti de 10 ori gleznele si repetati miscarea la interval de 10 minute.
  • Purtati ciorapi de compresie. Ciorapii de compresie ofera o contra-presiune externa graduala ce ajuta la fluxul sangelui catre inima. Ciorapii de compresie reduc acumularea sangelui si presiunea din vene. Acestia mai pot micsora si riscul formarii cheagurilor de sange in venele profunde. Purtati ciorapii de compresie atunci cand faceti o calatorie lunga cu avionul sau masina.
  • Mentineti greutatea corporala ideala pentru a reduce excesul de presiune asupra picioarelor.
  • Evitati sa stati in picioare sau sezut pentru mult timp. In timpul calatoriilor lungi cu masina sau avionul mentineti in functiune valvele din venele muschilor din zona gambei, prin miscari frecvente de pedalare a picioarelor. Este recomandat sa faceti plimbari scurte la interval de cateva ore.

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate