Clickmed
programare rapida la medic

Dieta pentru sanatatea creierului

Actualizat la data de: 14 Iunie 2012

Generalitati

Sus
Dieta pentru sanatatea creierului

In urma cercetarilor, specialistii au reusit sa formuleze o dieta potrivita pentru stimularea memoriei si prevenirea bolii Alzheimer.

Dieta este importanta in mod special pentru preventia afectiunii Alzheimer, dar nu este indicata doar pentru persoanele in varsta ci si pentru cei tineri.

Informatiile de mai jos sunt utile pentru oamenii cu varsta de 20,30 si 40 de ani care doresc sa stie ce alimente si bauturi trebuie sa consume pentru a-si pastra creierul sanatos.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Regulile pentru un regim alimentar sanatos
  3. Fructele de soc
  4. Nucile pecan
  5. Organe de pui sau scoici
  6. Suc de legume
  7. Sfecla
  8. Citeste pe aceeasi tema

Regulile pentru un regim alimentar sanatos

Sus

Exista doua reguli care stau la baza unui regim alimentar sanatos pentru creier. Prima este pe masura ce burta creste, creierul tinde sa se micsoreze.

Cercetarile au demonstrat existenta unei corelatii directe intre obezitate si micsorarea hipocampusului - o parte a creierului responsabila cu memoria si reamintirea.

Este vital sa limitati cantitatea de alimente pe care o consumati si sa faceti cat mai multe exercitii fizice. A doua regula a unei diete sanatoase pentru creier este sa fiti atenti cu alegerile dietetice pe care le faceti.

Anumite alimente nesanatoase cum ar fi zaharurile rafinate cresc inflamatia celulara si reduc fluxul de sange la creier. Superalimentele de mai jos actioneaza in mod opus prin reducerea inflamatiei si cresterea fluxului de sange in zona creierului pentru ca acesta sa devina mai sanatos ca oricand.

Fructele de soc

Sus

Fructele de soc sunt bogate in quercetina un flavonoid care este foarte important pentru functionarea normala a creierului. Ca si afinele si capsunile, flavonoidele dn boabele de soc ajuta la reducerea inflamatiei de la nivel celular.

In plus, quercetina creste activitatea mitocondriilor celulelor. Prin stimularea activitatii mitocondriale, veti putea amplifica nivelul general de energie.

Nucile pecan

Sus

Nucile pecan contin acizi grasi omega-3 care sunt vitali pentru un creier sanatos. De fapt, nucile pecan sunt nucile cele mai bogate in antioxidanti si sunt considerate printre alimentele care au puternice capacitati antioxidante.

Studii recente au demonstrat ca un consum constat de alimente bogate in acizi grasi omega-3 (cum ar fi nucile pecan) poate reduce considerabil riscul degenerarii neuronale.

Organe de pui sau scoici

Sus

Chiar daca nu au un aspect tocmai atragator, organele de pui pot fi delicioase preparate adecvat. In plus sunt o sursa esentiala de vitamina B12 care este cruciala pentru sanatatea creierului.

Doar o ceasca de organe de pui ofera 228% din doza zilnica recomandata de vitamina B12. Daca nu preferati maruntaiele de pui, scoicile sunt o alta alternativa. Acestea contin zinc si fier care contribuie la cresterea capacitatii de concentrare si stimuleaza functia memoriei.

Suc de legume

Sus

Legumele ofera numeroase vitamine si antioxidanti atat pentru inima cat si pentru creier. Sucul de legume este o modalitate convenabila si delicioasa de a obtine toate substantele nutritive vitale.

Sfecla

Sus

Aceasta radacina are efecte miraculoase asupra sanatatii creierului. O data cu inaintarea in varsta, fluxul de sange scazut contribuie la declinul cognitiv.

Cercetarile au stabilit ca nitratii naturali care se gasesc in sfecla (precum si in varza si ridichii) pot creste de fapt circulatia sanguina la nivelul creierului, imbunatatind astfel performantele mentale.

Includeti sfecla, dar si restul alimentelor recomandate mai sus, cat de des puteti, in dieta dvs. si inclinati balanta in lupta impotriva bolii Alzheimer in favoarea dvs.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate