Clickmed
programare rapida la medic

Deshidratarea, pericolul verii. 5 semne ascunse ale lipsei de apa in organism

Actualizat la data de: 08 August 2016
Deshidratarea, pericolul verii. 5 semne ascunse ale lipsei de apa in organism

Corpul uman este compus in proportie de 75% din apa, cea mai mare parte aflandu-se in interiorul celulelor, iar restul, in interiorul vaselor de sange si in spatiile dintre celule.

Cand cantitatea de apa din organism este mai mica decat cantitatea de lichide pe care le bei, apare deshidratarea.

Prin urmare, nu uita sa bei apa la timp, poti evita o serie de consecinte neplacute.

Cum se manifesta deshidratarea si ce afectiuni o pot declansa?

Primul semn ca organismul tau are nevoie de apa este senzatia de sete. Exista o serie de factori care contribuie la instaurarea starii de deshidratare:

- Diareea: este cea mai comuna cauza a deshidratarii, fiind extrem de periculoasa pentru copii. Peste 1 milion de copii mor anual, in intreaga lume, din cauza deshidratarii provocate de diaree.

- Varsaturile: cauzeaza pierderea de fluide, dezechilibrand nivelul de saruri si substante nutritive din corp.

- Transpiratia: apare atunci cand corpul elibereaza cantitati mari de apa pentru se racori.

Transpiratia este consecinta normala a depunerii de efort fizic, dar este si un simptom clinic, in caz de febra sau de expunere la caldura excesiva.

- Diabetul: daca nivelul de zahar din sange este ridicat, vei urina mai des si implicit, vei pierde mai multa apa.

- Arsurile: o piele lezata prin expunerea necontrolata la soare nu mai are capacitatea de a impiedica apa sa se evapore din corp.

- Incapacitatea de a bea lichide: exista persoane care nu pot sa bea suficienta apa, din cauza disconfortului pe care il resimt. S-a constatat totusi ca activitatile sportive ii ajuta pe cei cu astfel de probleme.

Dupa ce depui efort, organismul are tendinta sa recupereze apa pe care a pierdut-o, iar disconfortul pe care il resimti in mod normal cand bei apa este cu mult diminuat.

Care sunt semnele ascunse ale deshidratarii?

Persoanele sanatoase trebuie sa fie foarte atente la semnele deshidratarii si sa bea suficienta apa pentru a evita problemele de sanatate cauzate de consumul insuficient de lichide.

1. Pielea uscata sau lipsita de elasticitate

Daca tragi de pielea de pe mana si ea revine la pozitia initiala mai incet decat de obicei, e un semn ca trebuie te hidratezi.

In plus, atunci cand esti deshidratat, ai senzatia ca pielea de pe fata te strange, semn ca e uscata.

2. Respiratia urat mirositoare

Cand nu bei destula apa, nivelul de saliva scade, iar gura nu mai are capacitatea de a lupta impotriva germenilor care cauzeaza respiratia urat mirositoare.

3. Crampele musculare

Cand depui efort fie la sala, fie in conditii de caldura, te poti trezi cu crampe musculare. Pana si mersul normal iti pare un chin cand esti deshidratat.

Explicatia este urmatoarea: cand organismul pierde multa apa, scad rezervele de saruri din corp (sodiu si potasiu), ceea ce declanseaza crampele musculare.

4. Foamea

Atunci cand esti deshidratat, organele interne nu mai functioneaza asa cum trebuie, fapt care determina aparitia carentelor de substante nutritive. Cu cat esti mai activ, cu atat fenomenul se amplifica.

Functionarea deficitara a organelor duce la scaderea nivelului de glicogen (corespondentul amidonului din plante), determinand o senzatie permanenta de foame.

5. Nervozitatea

Deshidratarea este insotita de nervozitate, dispozitie proasta, tulburari de memorie si oboseala, si asta pentru ca toate organele interne au de suferit din cauza scaderii nivelului de apa din organism.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate