Clickmed
programare rapida la medic

Cum sa va mentineti picioarele in forma pe timpul verii

Actualizat la data de: 14 August 2013

Generalitati

Sus
Cum sa va mentineti picioarele in forma pe timpul verii

Picioarele pot avea de suferit pe timpul verii, cand sunt mai expuse leziunilor, ranirilor si suprasolicitarii, din pricina lipsei de protectie de care beneficiaza in sezonul rece.

Persoanele cu diabet trebuie sa ia masuri de precautie suplimentare, intrucat terminatiile nervoase si vasele de sange de la nivelul picioarelor sunt fragile si susceptibile neuropatiei, caracterizata de pierderea simturilor la nivelul membrelor si posibila dezvoltare de infectii dificil de tratat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Leziunile picioarelor in timpul verii
  3. Sfaturi de ingrijire a picioarelor in sezonul cald
  4. Citeste pe aceeasi tema

Leziunile picioarelor in timpul verii

Sus

Foarte multe persoane se concentreaza pe ingrijirea pielii si a ochilor in timpul verii, neglijand pericolul de aparitie a leziunilor la nivelul picioarelor in sezonul cald.

Deplasarile in talpile goale pe nisip sau iarba verde, incaltamintea necorespunzatoare si expunerea picioarelor in fata factorilor agresivi din mediul inconjurator sunt sursele principale de perturbare a sanatatii membrelor inferioare.

Specialistii in ortopedie ofera urmatoarele sugestii privind protectia corecta a picioarelor in sezonul cald

- Purtarea de incaltaminte suficient de inalta si bine ventilata.
- Schimbarea pieselor de incaltaminte cat mai des, pentru evaporarea transpiratiei.
- Purtarea de sosete din fibre acrilice, care indeparteaza umezeala de piele.
- Evitarea expunerii directe a picioarelor in fata razelor UV, in intervalul 10-14, cand pot sa apara arsuri solare.
- Curatarea picioarelor in apa si sapun inainte de culcare, pentru evitarea dezvoltarii de ciuperci, vezicule si mirosuri neplacute.

Sfaturi de ingrijire a picioarelor in sezonul cald

Sus

1. Verificarea starii de sanatate a picioarelor in mod regulat

In fiecare seara, este necesara verificarea aspectului picioarelor, din prisma modificarii culorii pielii, uscarea si craparea acesteia, precum si aparitia de leziuni cutanate. Persoanele care sufera de diabet isi pierd din sensibilitatea senzoriala si ar putea ignora simptomele initiale de imbolnavire.

2. Controlul atent al temperaturii apei in timpul bailor la picioare

Introducerea picioarelor in apa fierbinte poate cauza leziuni ale pielii si poate creste probabilitatea dezvoltarii de infectii, de aceea este necesara verificarea temperaturii apei din jacuzzi, cada sau bazin, inainte de imbaierea picioarelor.

3. Purtarea de incaltaminte corespunzatoare

Piesele de incaltaminte pentru vara trebuie sa fie suficient de late in varf, cu elemente care sa protejeze degetele si calcaiul si din materiale ce permit piciorului sa respire. Forma talpii trebuie sa respecte formatul anatomic al piciorului, mai exact sa se muleze pe arcuirea naturala a acestuia.

4. Evitarea deplasarilor fara incaltaminte

Multe persoane au tendinta sa se deplaseze in locuinta, pe plaja sau la piscina desculte. Acest obicei poate fi extrem de periculos chiar si acasa, intrucat riscul de a suferi mici taieturi creste alarmant. Persoanele care sufera de diabet si prezinta complicatia neuropatiei la nivelul picioarelor pot ignora leziunile, pana la aparitia infectiilor. Prin urmare, este esentiala purtarea de incaltaminte chiar si in casa.

5. Mentinerea pielii uscate

O piele uscata a picioarelor este cea mai buna cale de menajare a sanatatii acestora. Atunci cand tesutul cutanat este expus umezelii timp indelungat, bacteriile si alte microorganisme au conditiile necesare de inmultire. Daca transpirati la nivelul picioarelor, inlaturati incaltamintea si sosetele cat mai curand.

Puteti utiliza crema hidratanta si pe timp de vara, cu conditia sa evitati aplicarea ei intre degetele de la picioare, unde umezeala tinde sa persiste cel mai mult.

6. Tratarea semnelor de imbolnavire a picioarelor

Cand sesizati ca picioarele sunt afectate de bataturi, calusuri osoase si alte semne de patologie, este important sa apelati la sfatul unui medic specialist. Acestea pot dezvolta cu rapiditate infectii, mai ales daca sunt tratate cu medicamente luate de la farmacie, fara sfatul unui ortoped.

7. Purtarea pieselor de incaltaminte de ortezare

In cazul in care sensibilitatea picioarelor este crescuta sau exista deja probleme la nivelul talpilor, purtarea pieselor de incaltaminte de ortezare este o cale excelenta de evitare a complicatiilor. Acestea pot fi gasite in magazinele de specialitate si sunt special concepute pentru a proteja corespunzator picioarele pe timpul verii, eliminand o buna parte din presiunea exercitata asupra talpilor in mers.

8. Alegerea activitatilor fizice care nu traumatizeaza picioarele

In ultimul timp, salile de fitness ofera mai multe programe de intretinere corporala care implica sarituri si alte forme de miscare care suprasolicita picioarele. Acestea pot fi periculoase in special pentru persoanele cu picioare sensibile sau care sunt afectate de neuropatie. Purtarea de incaltaminte adecvata pentru fiecare tip de sport este esentiala in prevenirea imbolnavirii picioarelor, mai ales pe timp de vara.

9. Efectuarea pedichiurii in conditii de siguranta

Pedichiurile sunt tratamente de infrumusetare care pot constitui in real pericol pentru sanatatea picioarelor. Ingrijirea unghiilor pe timp de vara se realizeaza in mod regulat, de aceea se impun si o serie de masuri pentru evitarea imbolnavirii picioarelor

- Frecventarea unui salon cu standarde optime de functionare si care foloseste instrumente care se sterilizeaza cu aburi, precum si saloane care permit aducerea propriilor truse de cosmetica. In acest fel, evitati riscul contactarii de microorganisme specifice infectiilor picioarelor.

- Solicitarea de indepartare a cuticulelor prin alte tehnici, in afara de taierea lor cu forfecuta de unghii.

10. Folosirea pudrei de picioare

Pudra pentru picioare este foarte eficienta in absorbitia umiditatii excesive, care ofera mediul de inmultire propice bacteriilor si ciupercilor. Recomandat este sa utilizati o pudra cu proprietati antibacteriene si antifungice, pentru prevenirea completa a potentialelor probleme de sanatate la nivelul membrelor inferioare. Amidonul de porumb, pe care oricine il are in bucatarie, poate fi si el un agent de protectie impotriva umiditatii picioarelor.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate