Ce boli se ascund in spatele respiratiei urat mirositoare

Publicat la data de: 02 Iunie 2016 | Actualizat la data de: 02 Iunie 2016
Autor: SfatulMedicului
Ce boli se ascund in spatele respiratiei urat mirositoare

Halena, cunoscuta in termeni populari drept respiratie urat mirositoare, este un simptom neplacut cu care se confrunta fiecare persoana la un moment dat, in viata.

Cel mai adesea apare dupa ce ai mancat alimente care au un continut ridicat de sulf, insa poate indica si prezenta unor afectiuni serioase, daca este un simptom care persista.

1. Gingivita

Gingivita este o inflamatie a gingiei din cauza placii bacteriene, care se manifesta si prin halitoza. Daca este lasata netratata, se poate transforma in parodontita.

O buna igiena orala poate preveni gingivita. Este indicat periajul dentar de doua-trei ori pe zi, cel putin doua minute, cat si folosirea atei dentare (indeparteaza resturile alimentare dintre dinti) si a apei de gura. Poti face si gargara cu bicarbonat de sodiu, care are puterea de a reduce mirosurile.

2. Limba incarcata

Mirosul neplacut al gurii poate fi provocat de bacteriile aflate pe limba. Pe partea de sus a limbii, daca nu se gaseste suficienta saliva, se pot strange bacterii care intra in putrefactie. Cand te speli pe dinti, perie si limba, cu periute special concepute in acest sens, pentru a elimina depozitele de la suprafata acesteia.

3. Cariile si abcesele dentare

Cariile sunt locul ideal pentru bacterii, astfel incat sa favorizeze aparitia mirosului neplacut al respiratiei. Si in cazul aparitiei unui abces dentar te poti confrunta cu acest simptom.

Nu trebuie sa lasi nicio carie netratata si sa mergi la un consult la medicul stomatolog cel putin o data pe an. In cazul infectiilor dentare, de cele mai multe ori este necesar un antibiotic.

4. Boala de reflux gastroesofagian

O alta cauza a respiratiei urat mirositoare este excesul de acid gastric, care apare in mai multe afectiuni, precum boala de reflux gastroesofagian, cancerul de stomac, gastrita.

Mirosul neplacut al cavitatii bucale apare mai ales dimineata, dupa ce bolnavul se trezeste din somn. Pentru eliminarea acestui simptom neplacut, este necesara tratarea cauzei.

Astfel, medicul poate prescrie tratamentul cu antiacide, care sa fie luate cu 15 minute inainte de mese. De multe ori, totul este in ordine, dup o luna de tratament. In cazul in care acest tratament nu are efect, specialistul va efectua mai multe teste, astfel incat sa vada daca persoana in cauza nu sufera de ulcer, gastrita sau esofagita.

5. Amigdalita

De vina pentru aparitia acestui simptom pot fi si amigdalele inflamate. De asemenea, in special la persoanele care au varsta intre 20 si 30 de ani si care au suferit de episoade repetate de amigdalita, pe suprafata amigdalelor se pot forma mici santuri in care se depoziteaza bacterii.

De aici si aparitia halenei. Si sinusurile inflamate pot duce la aparitia unei respiratii neplacute pentru cei din jurul persoanei afectate.

6. Schimbarile hormonale

Daca ai observat ca mirosul neplacut al gurii apare inainte de sosirea menstruatiei, acest lucru poate fi pus pe seama schimbarilor hormonale din organismul femeii. Din aceasta cauza este favorizata aparitia placii bacteriene, dar este influentata si flora intestinala. De aceea, in aceasta perioada trebuie sa ai o igiena orala riguroasa.


Medici specialisti Medicina interna


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
  • Trucuri pentru a scapa de halena Trucuri pentru a scapa de halena

    Helena, numita si halitoza, este prezenta la aproape 50% din populatia adulta. Ea este caracterizata printr-un miros dezagreabil in timpul expiratiei unei persoane si se datoreaza cel mai frecvent unei lipse de igiena buco-dentara (periaj al dintilor). Totodata,...citeste mai mult

  • Gingivita - prevenire si tratament Gingivita - prevenire si tratament

    Din experienta noastra cu pacientii, am observat ca una dintre problemele dentare frecvente, cauzate de lipsa igienei si a unor informatii clare asupra consecintelor acesteia, este gingivita. Gingivita este o modificare a culorii, texturii si a conturului tesutului...citeste mai mult