Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Generalitati

Sus
Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Colorantii sintetici sunt prezenti in sucuri si in majoritatea alimentelor din magazine, iar foarte multi coloranti alimentari sunt in stransa legatura cu boli precum ADHD la copii, diferite alergii, insomnii, astm sau cancer.

Printre alimentele cele mai bogate in coloranti se numara: sucurile acidulate, branza si iaurtul.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalii coloranti si afectiunile pe care le pot determina
  3. Articole similare

Principalii coloranti si afectiunile pe care le pot determina

Sus

• Aspartamul - E 951. Este un indulcitor folosit frecvent in industria alimentara, dar responsabil de numeroase tipuri de cancer. Se gaseste in dulciuri, prajituri, guma de mestecat si sucuri. De asemenea, provoca boli pulmonare si infectii urinare.

• Glutamatul de sodiu - E 621. Este aditivul alimentar care ofera gustul bun si irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor si al shaormei. Desi are capacitatea de a oferi savoare mancarii, acesta este toxic si dauneaza ficatului.

• Bromatul de potasiu - E 924. Se gaseste in majoritatea produselor de panificatie. Consumat in exces duce la riscul aparitiei starilor de voma, durerilor stomacale, varsaturilor si diareei.

• Albastru 2, numit si Carmin Indigo. Este utilizat in industria alimentara. Albastru 2 este, de fapt, un compus chimic cu o posibila actiune cancerigena. Printre reactiile adverse pe care le poate declansa in timp se gasesc: astmul, iritatii ale pielii, dermatite, alergii.

• Rosu 3 sau eritrozina. Este un colorant foarte utilizat in industria alimentara, iar printre posibilele reactii adverse, sustin cercetatorii, se numara: cancerul mamar, cancerul de tiroida, dar si ADHD in cazul copiilor.

• Rosu 40. Se pare ca poate cauza reactii, precum crize de plans la cei mici, iar la adulti, dureri de stomac si migrene. Acest colorant contine aluminiu.

• Galben 6 sau galben portocaliu. Poate reprezenta un factor de risc in aparitia cancerului la rinichi. Mai mult, genereaza reactii adverse, precum stari de voma si diaree.

• Carminul sau E120. Este intalnit in iaurturi, sucuri, inghetata si poate provoca alergii.

• E123. A fost dovedit ca poate cauza malformatii congenitale ale fatului, dar si la infertilitate.

• E127. Se gaseste in componenta sucurilor, bomboanelor si a unor prajituri si este destul de periculos, una dintre reactiile adverse fiind dereglarea functionarii normale a tiroidei.

• Galben de chinolina - E 104. Este des intalnit in sucurile de grepfrut rosu. Acesta trebuie consumat cu moderatie, mai ales de catre copii, deoarece este responsabil de aparitia ADHD-ului. Si persoanele astmatice trebuie sa evite galbenul de chinolina.

• Dioxidul de sulf - E 220. Este regasit in bere si in vin, fiind responsabil de dureri de cap, stari de ameteala si dureri de stomac.

• Poliricinoleat de poliglicerol - E 476. Este utilizat la fabricarea ciocolatei, insa consumata in exces poate cauza alergii alimentare, dereglari hormonale, dar si cresterea colesterolului.

Exista insa si cativa coloranti care sunt considerati inofensivi pentru organism. Acestia sunt E160, E 162, E 300, E100, fiind substante naturale extrase din fructe sau legume.

Citeste si

Arhiva
  • Detoxifiere naturala de primavara Detoxifiere naturala de primavara

    Generalitati O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara. In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului...citeste mai mult

  • Interactiunea alimentelor cu medicamentele Interactiunea alimentelor cu...

    Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grapefruit-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest...citeste mai mult

  • Aditivii alimentari Aditivii alimentari

    Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Servicii specializate
+1
Vezi toate clinicile
Mai putin
+1
Vezi toate serviciile
Mai putin
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK