Clickmed
programare rapida la medic

Cat de mult ne afecteaza sanatatea temperaturile scazute

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2020

Prezentare generala

Sus
Cat de mult ne afecteaza sanatatea temperaturile scazute

Contactul cu aer, vant sau apa rece poate duce la imbolnavirea unei persoane. Totusi, acest lucru nu este obligatoriu, iar temperaturile scazute pot afecta in mod diferit oamenii, in functie de conditiile climatice, modul in care individul este imbracat, conditiile medicale ale acestuia, dar si durata de timp in care are lor expunerea la temperaturi reduse.

Cuprins articol

  1. Prezentare generala
  2. Modul in care temperaturile scazute pot afecta sanatatea unei persoane
  3. Riscurile expunerii la temperaturi scazute
  4. Cum ne protejam?
  5. Citeste pe aceeasi tema

Modul in care temperaturile scazute pot afecta sanatatea unei persoane

Sus

Temperaturile scazute supun organismul la stres

Temperaturile scazute supun organismul la stres, iar depasirea sa este cu mult mai usoara cu cat individul este mai sanatos si are o reactie mai potrivita la frig. Pe langa aceste lucruri, imbracarea corecta este cheia pentru a avea o stare de sanatate optima intr-un climat rece.

Evitarea expunerii la frig este, de asemenea, extrem de importanta, mai ales la batrani, copii mici sau indivizi ce sufera de diferite afectiuni de sanatate.

Un important efect stresant pe care frigul il are asupra organismului este efectul vasoconstrictor. Astfel, vasele de sange se ingusteaza, iar sangele incepe sa se retraga catre interiorul corpului.

Toate aceste lucruri cresc riscul de atac de cord, dar si de hipertensiune arteriala. Pentru a reduce aceasta presiune, organismul raspunde prin cresterea nevoii de urinare. Pe langa efectele asupra vaselor de sange, frigul si aerul uscat de iarna pot indeparta umiditatea de la nivelul pielii, aceasta devenind deshidratata.

Efectele frigului asupra organismului uman sunt mult mai ample cu cat temperaturile scad si mai mult. Hipotermia si degeraturile sunt doar cateva efecte negative pe care un individ le poate suporta din cauza temperaturilor joase, iar riscul de deces este si el prezent. De asemenea, efectele frigului se regasesc si la nivelul psihicului, crescand riscul de dezvoltare a depresiei sau a tulburarii afective sezoniere.

Riscurile expunerii la temperaturi scazute

Sus

Atac de cord

Riscul de atac de cord este cu mult mai mare cu cat un individ are si alte probleme de sanatate asociate. Scaderile de temperatura concentreaza fluxul de sange in interiorul corpului, crescand presiunea de la nivelul inimii. De asemenea, corpul depune mai mult efort pentru a genera caldura suplimentara.

Persoanele expuse acestui risc trebuie sa se mentina mereu calde, chiar si in casa sau in pat. In plus, efortul fizic trebuie evitat de cei sensibili, mai ales in combinatie cu frigul, deoarece posibilitatea unui atac de cord creste si mai mult in aceste conditii.

Cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, cumulate cu efectul vasoconstrictor al frigului, reprezinta o cauza de deces frecventa in cazul persoanelor de peste 55 de ani si care au probleme cardiace sau circulatorii.

Degeraturi

Degeraturile pot varia ca severitate, dar survin din acelasi motiv. Acestea apar atunci cand o parte din corpul uman devine atat de rece si pierdere atat de multa caldura incat fluxul de sange incetineste, iar organismul sacrifica acea portiune. Acest lucru este ingrijorator, iar oamenii trebuie sa fie foarte atenti la semnele ce indica degeraturile.

Initial, zonele afectate vor fi palide, acest lucru indicand lipsa circulatiei sangvine. Nasul, urechile, obrajii si degetele sunt primele zone afectate. Observarea acestor manifestari initiale impune luarea de masuri pentru incalzirea eficienta, dar trebuie sa se evite frecarea, deoarece acest lucru poate deteriora celulele fragile.

Situatia cea mai grava asociata degeraturilor este atunci cand la nivelul celulelor corpului se formeaza cristale de gheata. Acest lucru face ca celulele sa fie distruse complet. Degeraturile superficiale pot fi recuperabile, dar extrem de dureroase. In schimb, degeraturile profunde pot duce chiar si la pierderea degetelor sau a unor parti moi.

Hipotermie

Hipotermia este o situatie grava si care poate fi fatala. Aceasta se caracterizeaza prin scaderea temperaturii centrale a corpului pana la 35 de grade Celsius sau chiar mai putin de atat. Semnele ce indica hipotermia trebuie recunoscute din timp, astfel incat sa se poata lua masuri, precum incalzirea, adapostirea de frig sau adaugarea unor straturi suplimentare de haine.

Printre aceste semne se regasesc senzatia de frig, tremurul, paresteziile extremitatilor si reducerea dexteritatii. De asemenea, hipotermia poate duce la incetinirea ritmului de reactie si la afectarea judecatii.

Cazaturi si efecte asociate

Pe langa riscurile prezentate anterior, frigul duce si la formarea de gheata si suprafete alunecoase. Cazaturile nu sunt neaparat efecte directe ale frigului, dar trebuie luate in calcul, deoarece pot duce la fracturi, echimoze, hemoragii etc.

Partea inferioara a spatelui si capul sunt cel mai frecvent lezate, dar riscul de fracturi este prezent si la nivelul mainilor si antebratelor, mai ales atunci cand se doreste sprijinirea in timpul cazaturii.

Purtarea de echipamente specifice conditiilor meteo este foarte importanta. Astfel, persoanele ce se expun la aceste conditii trebuie sa poarte incaltaminte speciala, dar chiar si echipamente de protectie.

Astm

Aerul rece este un declansator important al atacurilor de astm. Singura modalitate de a evita acest lucru consta in evitarea aerului rece prin orice metode disponibile, de exemplu prin imbracarea cu haine mai groase, purtarea de esarfe la nivelul gurii sau evitarea iesirii din casa. In plus, fularele sau esarfele pot face ca aerul rece sa nu fie respirat atat de repede, iar aerul va fi chiar incalzit.

Cum ne protejam?

Sus

Dupa cum a fost deja precizat, cele mai predispuse persoane la efectele negative ale temperaturilor scazute sunt batranii, copiii si persoanele deja bolnave. Pentru a evita complicatiile, specialistii recomanda ca aceste persoane sa evite expunerea la frig si sa stea in incaperi in care temperatura este de minim 18 grade Celsius. De asemenea, alimentatia este foarte importanta, recomandandu-se alimentele calde si nutritive. Acestea vor ajuta la producere a caldura din interior, oamenii facand mai usor fata frigului.

Echiparea cu haine corespunzatoare vremii este extrem de importanta. Totusi, acest lucru nu inseamna ca prea multe haine sunt bune, deoarece pot duce la complicatii nedorite. Specialistii recomanda utilizarea unor straturi specifice de haine. Astfel, se recomanda un strat de baza potrivit pentru a absorbi transpiratia, mai ales daca exista efort fizic, urmat de unul sau doua straturi subtiri, dar calduroase.

Ulterior pot fi utilizate straturi exterioare, acestea luptand contra frigului, umezelii si vantului. Acesta este un mod eficient de a ramane cald in sezonul rece, deoarece caldura este prinsa intre straturi si izoleaza perfect corpul. De asemenea, purtarea a doar 3-4 straturi de haine ajuta la mentinerea mobilitatii generale si a flexibilitatii.

Efecte pozitive ale frigului

Este important de remarcat faptul ca temperaturile scazute nu au doar efecte negative. Astfel, frigul poate duce la reducerea organismelor purtatoare de boli, precum tantarii sau capusele.

Temperaturile nu trebuie sa fie extrem de scazute pentru acest lucru, chiar si iernile relativ blande fiind de ajutor. Cateva exemple de boli ce sunt evitate cu ajutorul temperaturilor scazute sunt reprezentate de malarie, boala somnului sau schisostomiaza. Toate aceste boli infectioase, dar si altele, au potentialul de a produce complicatii extrem de grave, chiar si deces.

Lipsa polenului este un alt efect benefic pe care frigul il poate aduce la pachet. In general, plantele nu produc polen in timpul iernii, astfel incat persoanele alergice sunt ferite de complicatii neplacute, precum lacrimarea, stranutul sau dispneea.

Temperaturile reci stimuleaza organismul sa arda mai multe calorii pentru a ramane cald. Astfel, temperaturile reci pot ajuta la arderea grasimilor corporale. Cu toate acestea, expunerea la frig nu reprezinta o metoda prin care oamenii trebuie sa dea jos din kilogramele suplimentare.

Bibliografie:
How does cold weather affect your health. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-does-cold-weather-affect-your-health
Cold Weather and Health - How do cold temperatures affect health and well being? - The dangers of cold https://www.coolantarctica.com/Antarctica%20fact%20file/science/cold-weather-health.php
8 ways freezing temperatures can affect your body https://www.insider.com/cold-temperatures-affect-body-2019-1
What Does Exposure to Cold Do to My Body? https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/exposure-to-cold-do-to-body#1
Cold Environments - Health Effects and First Aid https://www.ccohs.ca/oshanswers/phys_agents/cold_health.html
How cold weather affects health https://rollingstrong.com/how-cold-weather-affects-health/


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate