Clickmed
programare rapida la medic

Alimente recomandate pentru scaderea in greutate

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2015

Generalitati

Sus
Alimente recomandate pentru scaderea in greutate

Exista numeroase alimente care au un gust foarte bun si un aspect delicios. Acestea devin si mai tentante pentru cineva care doreste sa piarda in greutate.

In ciuda acestui fapt, multe dintre aceste alimente cu reputatie proasta, cand vine vorba de slabit, nu sunt chiar atat de rele.

Aflati care dintre aceste gustari delicioase pot de fapt sa va ajute in incercarea de a elimina kilogramele in plus.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ouale
  3. Friptura
  4. Nucile
  5. Branza
  6. Carnea de porc
  7. Ciocolata neagra
  8. Pastele
  9. Cafeaua
  10. Uleiul de cocos
  11. Untul de arahide
  12. Cartofii
  13. Citeste pe aceeasi tema

Ouale

Sus

Cand vine vorba de alimente sanatoase, au existat numeroase dezbateri cu privire la oua. Cele mai recente cercetari sugereaza ca adultii pot consuma un ou pe zi fara nicio problema. Consumand oua la micul dejun puteti pierde in greutate. Motivul? Ouale sunt bogate in proteine care se digera lent. Consumul de proteine la masa de dimineata pastreaza senzatia de satietate o perioada mai indelungata de timp, astfel ca veti manca mai putin in restul zilei.

Friptura

Sus

De ani de zile, expertii in sanatate au sfatuit populatia sa consume mai putina carne rosie. Friptura nu are, insa intotdeauna efecte negative asupra taliei. De fapt, o friptura slaba de vita are in plus foarte putine grasimi saturate, fata de un piept de pui fara piele.

Ca si ouale, friptura este incarcata cu proteine si mentine stomacul plin mai mult timp. Pentru a obtine mai multe proteine si mai putine grasimi dintr-o friptura, optati pentru un muschi slab de vita sau porc si limitati portiile la dimensiunea palmei dumneavoastra.

Nucile

Sus

Nucile pot avea un continut ridicat de grasimi, dar grasimi bune. Nucile sunt bogate in substante nutritive, proteine si fibre, care pot ajuta la stabilizarea zaharului din sange. Desigur, puteti adauga cateva grame de grasime in organism, consumand un pumn de nuci. Acest lucru nu este atat de grav daca stati departe de prajituri sau alte dulciuri. Chiar si untul de arahide poate fi consumat de cei care incearca sa slabeasca.

Studiile arata ca o cantitate mica de nuci poate controla senzatia de foame, fara a provoca cresterea in greutate.

Branza

Sus

Cei care urmeaza diete pentru slabit taie adesea din calorii, prin eliminarea produselor lactate din meniul zilnic. Studiile arata ca acest lucru este o greseala.

Una din teorii spune ca organismul arde mai multe calorii atunci cand aportul de calciu este unul eficient, deci consumul de lactate cu continut scazut de grasime (branza, iaurt si lapte degresate) poate contribui efectiv la pierderea in greutate. Suplimentele de calciu par sa nu produca aceleasi beneficii.

Carnea de porc

Sus

Carnea de porc are o reputatie proasta, iar termenul de carne de porc este asociat adesea cu excesul si nu este de mirare ca cei care doresc sa slabeasca se feresc adesea de consumul carnii de porc.

Trebuie stiut insa ca in prezent, carnea de porc este cu 31% mai slaba decat acum 20 de ani. Acest lucru face carnea de porc sa fie alaturi de carnea slaba de vita, o sursa slaba de proteine.

Ciocolata neagra

Sus

Probabil ca stiti ca ciocolata neagra este ambalata in antioxidanti, dar studiile recente arata ca acest aliment dulce va poate ajuta sa reduceti din cantitatea de grasime din organism.

Un studiu recent efectuat pe soareci obezi cu diabet zaharat care au consumat o dieta bogata in epicatechine - antioxidanti care se gasesc in cacao - au trait mai mult. Cacao a redus degenerarea arterelor de la nivelul inimii si a contribuit la diminuarea depunerilor de grasime.

Pastele

Sus

Decat sa renuntati la paste atunci cand tineti o dieta pentru slabit, mai bine optati pentru pastele din faina integrala si le consumati in portii mici. Cercetarile sugereaza ca persoanele care mananca mai multe portii de paste din cereale integrale, pot slabi mai usor si isi pot mentine o greutate corporala constanta. Studiile au aratat ca prin consumul de paste din cereale integrale puteti sustine arderea grasimilor din zona abdominala.

Cafeaua

Sus

Cafeaua se incadreaza in alimente rele numai atunci cand este consumata in cantitati mari sau se amesteca cu frisca, zahar sau siropuri aromate. Cafeaua simpla, fara adaos de grasime si calorii, ajuta la impulsionarea metabolismului. Puteti adauga in cafea putin lapte degresat pentru un aport de calciu si vitamina D si puteti sa indulciti cafeaua cu un indulcitor artificial.

Uleiul de cocos

Sus

Grasimile saturate sunt considerate, de obicei, neindicate pentru cei care tin o dieta de slabit, dar nu ar trebui sa evitati consumul acestui ulei dulce. S-a demonstrat ca uleiul de cocos a adus beneficii in randul femeilor obeze din cadrul unui studiu recent. Prin consumul de ulei de cocos, femeile obeze au reusit sa reduca circumferinta taliei si au prezentat o imbunatatire a raportului colesterol bun - colesterol rau.

In randul populatiilor care consuma frecvent ulei de cocos, nivelurile de colesterol rau si bolile de inima sunt mai putin frecvente.

Untul de arahide

Sus

Untul de arahide este bogat in grasimi sanatoase care ajuta la diminuarea grasimii din jurul taliei. Studiile arata ca prin dietele bogate in aminoacizi grasi nesaturati se poate evita acumularea de grasime in zona abdominala, se stimuleaza arderea caloriilor si se promoveaza pierderea in greutate.

De fapt, femeile care mananca o portie de nuci sau unt de arahide, de doua sau mai multe ori pe saptamana, se ingrasa mai putin decat femeile care consuma aceste alimente foarte rar. Unul din motive este ca o gustare care include unt de arahide va ajuta sa va simiti stomacul plin aproximativ 2 ore si jumatate, comparativ cu senzatia de plenitudine de doar 30 de minute, in cazul unei gustari care contine numai carbohidrati.

Cartofii

Sus

Cartofii contin mult amidon - o fibra care arde grasimi. Aceste legume, desi consumate in cantitati uriase peste tot in lume, sunt foarte putin intelese. Desigur, prajiti sau cu smantana, nu va vor ajuta sa slabiti. In schimb, fierti sau copti, amidonul din cartofi absoarbe apa si incepe sa se umfle.

Odata racit, o portiune din amidonul din cartofi se cristalizeaza si se transforma intr-un amidon rezistent la digestie. Spre deosebire de alte forme de fibre, amidonul rezistent fermenteaza in intestinul gros si creeaza acizi grasi care pot bloca capacitatea organismului de a arde carbohidrati, iar in locul lor se vor arde grasimi. Pentru a fi sanatosi, cartofii vor fi fierti sau copti, iar portia nu va avea o dimensiune mai mare decat un pumn normal.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate