Clickmed
programare rapida la medic

8 medicamente si plante care va pot afecta viata sexuala

Actualizat la data de: 21 Martie 2014

Generalitati

Sus
8 medicamente si plante care va pot afecta viata sexuala

Viata sexuala armonioasa poate fi perturbata semnificativ de pierderea dorintei erotice.

Unele medicamente sau plante pot reduce libidoul, din pricina faptului ca interfereaza cu echilibrul hormonal al organismului si cu functionalitatea neurotransmitatorilor responsabili cu inducerea dispozitiei sexuale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Substante care pot reduce apetitul sexual
  3. Recapatarea dorintei sexuale
  4. Citeste pe aceeasi tema

Substante care pot reduce apetitul sexual

Sus

Primul pas in redobandirea vietii sexuale implinite este sa stabiliti cauzele exacte ale pierderii apetitului sexual. Acestea pot fi atat de natura psihologica (stres, anxietate, probleme in cuplu etc.), cat si de natura fiziologica. Anumite substante medicamentoase si extracte din plante au ca efect secundar posibila reducere a libidoului.

1. Pilulele anticonceptionale

Pilulele anticonceptionale pot creste nivelul proteinei (globulinei) numita SHBG, cu rol in reglarea activitatii hormonilor sexuali, proces prin care se diminueaza cantitatea de testosteron din fluxul sanguin. Un studiu derulat in anul 2006 de cercetatorii Universitatii Boston a demonstrat ca unele contraceptive orale pot avea un efect nociv asupra libidoului, in cazul anumitor consumatoare.

Oamenii de stiinta au constatat ca nivelul globulinei SHBG era de doua ori mai ridicat in cazul participantelor care au folosit anticonceptionale, comparativ cu cel al femeilor care nu au folosit niciodata aceasta metoda contraceptiva.

Chiar si asa, expertii in medicina sustin ca acest efect pe termen lung al pilulelor contraceptive este destul de rar, intrucat scaderea libidoului se trateaza de cele mai multe ori prin schimbarea tipului de anticonceptionale la recomandarea medicului ginecolog.

2. Medicamentele antidepresive

Antidepresivele se numara printre medicamentele cu cel mai important impact asupra dorintei sexuale si altor tipuri de disfunctii la acest nivel. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei stimuleaza productia acestui hormon responsabil cu starile de bine si de fericire, dar care in cantitati mari poate afecta apetitul sexual si capacitatea de a obtine placere in timpul actului intim.

Exemple de antidepresive care pot reduce libidoul sunt cele pe baza de fluoxetina, paroxetina sau sertralina. Unii medici recomanda administrarea in paralel a unor substante care cresc nivelul dopaminei si actioneaza ca un antidot pentru inhibitorii recaptarii serotoninei.

Chiar si asa, organismul pacientilor reactioneaza in mod diferit la medicamente, iar pentru multi dintre acestia, depresia in sine afecteaza libidoul, nu medicamentele prescrise pentru tratarea tulburarii psihice.

3. Medicamentele antihipertensive

Unele medicamente prescrise, de regula, pentru tratarea hipertensiunii arteriale (diureticele sau beta-blocantele), pot conduce la instalarea tulburarilor de natura sexuala. Printre efectele lor secundare se pot numara libidoul scazut si excitabilitatea redusa.

4. Tratamentul medicamentos pentru diabet

Atat diabetul, cat si tratamentul medicamentos prescris pentru controlul bolii, pot conduce la dorinta diminuata de intimitate si placere redusa in timpul actului sexual.

5. Medicamentele chimioterapice si anticancerigene

Medicamentele prescrise pentru tratarea cancerului sunt asociate, de asemenea, cu un interes sexual scazut al pacientilor, dar si cu diverse disfunctii sexuale (intalnite in special la barbati). De exemplu, tamoxifenul (substanta utilizata in tratarea cancerului de san), actioneaza in mod direct asupra reducerii nivelului de estrogen in organism, fenomen soldat de regula cu un apetit sexual deficitar.

Si substantele folosite in chimioterapie au un potential crescut de reducere a libidoului. Ciclofosfamida, un medicament chimioterapic, poate cauza uscaciune vaginala, pierderea apetitului sexual si dificultate in a ajunge la orgasm.

6. Medicamentele pentru tratarea acneei

O alta categorie de medicamente care afecteaza dorinta sexuala in unele cazuri sunt cele administrate pentru tratarea acneei. Spironolactona, substanta utilizata la scara larga in combaterea acneei, are totodata efect diuretic si poate fi utilizata si pentru tratarea hipertensiunii arteriale si a insuficientei cardiace. Medicamentul mentionat poate avea un impact negativ asupra libidoului, cauzand in unele situatii chiar si disfunctii sexuale.

7. Extractul din palmierul pitic Serenoa repens

Cunoscut si sub denumirea de Saw Palmetto, acest remediu natural folosit in numeroase scopuri medicinale (afectiuni urogenitale, tulburari de greutate, astenie etc.) contine diverse ingrediente active, precum uleiuri volatile, fitosteroli, polizaharide, taninuri, compusi sterolici si substante estrogene. Extractul din aceasta planta poate conduce la reducerea nivelului de testosteron din organism, aparand interesul scazut pentru activitatile de natura sexuala.

8. Menta

Menta este o planta excelenta pentru reglarea tractului digestiv, insa poate influenta negativ dorinta sexuala. Pana si bomboanele mentolate sunt nerecomandate persoanelor care se confrunta cu un libido scazut.

Recapatarea dorintei sexuale

Sus

Persoanele care constata o reducere a dorintei sexuale din pricina urmarii unui tratament alopat sau naturist pot solicita medicului specialist prescrierea de alte substante cu acelasi efect terapeutic. In cazul in care libidoul ramane scazut dupa schimbarea unui tip de anticonceptionale cu altul, de pilda, o solutie posibila este apelarea la o alta metoda contraceptiva.

In cazul antidepresivelor, de regula reducerea dozei este suficienta pentru redobandirea dispozitiei sexuale. Cat despre inlocuirea medicamentelor hipertensive, alternativele posibile sunt blocantele canalelor de calciu sau inhibitorii enzimei de conversie, substante cu un potential negativ redus asupra libidoului.

Intrebati medicul care ar putea fi alternativele terapeutice la medicamentele despre care presupuneti ca v-ar afecta viata sexuala. De asemenea, este util sa cautati si alte posibile cauze ale libidoului scazut, de vreme ce obstacolele de natura psihologica sunt de cele mai multe ori responsabile cu apetitul sexual redus si alte disfunctii sexuale suparatoare.


Medici specialisti Sexologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate