Clickmed
programare rapida la medic

7 boli care se pot ascunde in spatele oboselii

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017
7 boli care se pot ascunde in spatele oboselii

Te simti din ce in ce mai epuizat, desi ai grija sa respecti programul de somn? Iti este greu sa te concentrezi si simti ca nu ai vlaga?

In astfel de cazuri, starile de oboseala pot fi cauzate de excesul de exercitii fizice, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de unele medicamente, antihistaminice, precum si de abuzul de alcool sau droguri.

Daca oboseala persista mai multe zile sau saptamani la rand, este posibil sa ascunda o problema de sanatate mai grava, fiind modalitatea prin care corpul iti atrage atentia.

Anemia

Afectiunea se manifesta prin paloare a fetei, stare de letargie, lipsa puterii de concentrare, dar si printr-o stare permanenta de oboseala si poate aparea la orice varsta.

Mai predispuse sunt insa femeile si varstnicii. Boala se diagnosticheaza in urma unor analize de sange, iar tratamentul depinde de tipul anemiei.

Afectiuni cardiovasculare

Oboseala accentuata este unul dintre primele semne ale bolilor de inima. Pericardita, endocardita si miocardita sunt infectii ale tesuturilor care inconjoara inima si se manifesta prin febra, oboseala, transpiratii, respiratie greoaie si aparitia unor iritatii pe piele.

Cardiopatia ischemica si aritmia pot fi semnalate de prezenta oboselii, alaturi de manifestari precum batai neregulate ale inimii, senzatie de apasare in capul pieptului si ameteli.

Cu cat sunt descoperite mai devreme, cu atat sunt mai usor de tratat. De aceea, este indicat sa te prezinti la medic inca de la primele semne ale bolii.

Diabetul zaharat

Atat diabetul de tip I, cat si cel de tip II au drept simptom oboseala. Aceasta este insotita de sete excesiva, crestere in greutate, urinari frecvente, stari de iritabilitate, iar in stadii mai avansate ale bolii poate fi afectata si vederea.

Diabetul de tip I este mai frecvent la copii si la adolescenti, in timp ce diabetul de tip II apare la adultii care au sub 40 de ani.

Depresia

O stare prelungita de tristete si absenta poftei de viata, insotita de oboseala si lipsa poftei de mancare sau, dimpotriva, de prezenta unui apetit crescut, poate semnala prezenta depresiei.

Pentru tratarea bolii, poate fi nevoie de administrarea de antidepresive, cat si de consiliere psihologica.

Cancer

O inmultire anormala a celulelor duce la aparitia cancerului. In stadii incipiente este o afectiune care nu prezinta simptome, insa pe masura ce avanseaza, bolnavul se simte din ce in ce mai obosit.

Simptomele depind si de organul afectat de tumoarea canceroasa. Trei din patru pacienti afectati de aceasta boala se plang de oboseala cronica, indiferent de organul afectat.

Boli ale tiroidei

Hipotiroidismul, cand glanda tiroida nu mai secreta suficienti hormoni tiroidieni, dar si hipertiroidismul, cand secreta hormoni in exces, se manifesta prin oboseala cronica.

Persoana in cauza se simte obosita, desi se odihneste suficient si are o alimentatie echilibrata.

Alte semne ale disfunctiilor tiroidiene care insotesc oboseala sunt starile de iritabilitate, transpiratiile nocturne, sensibilitatea la frig sau la caldura.

Rinita alergica

Rinita alergica este o inflamatie a mucoasei nazale, ca urmare a unei reactii alergice la praf, polen sau mucegai.

Printre simptomele acesteia se numara: stranutul, afectarea gustului si a mirosului, lacrimarea ochilor, obstructia nazala, stari de iritabilitate, cat si oboseala accentuata. Simptomele se pot inrautati in anumite perioade ale anului.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate