Clickmed
programare rapida la medic

Importanta educatiei sexuale

Actualizat la data de: 10 August 2016

Generalitati

Sus
Importanta educatiei sexuale

Se observa din ce in ce mai des importanta educatiei sexuale pentru adolescenti. In timpul adolescentei, nu doar ca se accelereaza activitatea hormonilor, dar au loc inclusiv modificari fizice si implicit ale organelor sexuale care incita curiozitatea adolescentilor si dorinta acestora de a explora noile schimbari.

La toate acestea se adauga impulsul de a incerca ceea ce este interzis, combinat cu lipsa de intelepciune adecvata necesara pentru controlul acestor impulsuri. Preocuparile sexuale sunt in atentia constanta a multora dintre adolesenti, iar in absenta unor informatii corecte acestea pot avea destul de multe consecinte negative.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Importanta educatiei sexuale
  3. Sfaturi pentru parinti
  4. Citeste pe aceeasi tema

Importanta educatiei sexuale

Sus

Iata cateva dintre motivele pentru care ar putea fi utila educatia sexuala la tineri:

- informatiile sexuale adecvate pot preveni aparitia sarcinilor nedorite la adolescente

- educatia sexuala accentueaza rolul metodelor de abstinenta si contraceptie (inclusiv utilizarea prezervativelor)

- posibilitatea aparitiei unei sarcini in perioada adolescentei poate fi atat un pericol pentru sanatatea mamei, cat si a copilului, iar multi dintre adolescenti nu sunt pregatiti mental pentru rolul de parinte, pentru sarcina sau nastere

- pe masura ce este consolidata educatia sexuala, tinerii vor putea intelege mai bine repercusiunile unei sarcini asupra sanatatii lor, precum si cea a fatului

- se va accentua importanta ingrijirii prenatale si consecintele destul de grave presupuse de ascunderea unei sarcini

- educatia sexuala ajuta tinerii sa aprecieze impactul negativ al unei sarcini asupra educatiei lor si chiar a viitorului lor, astfel incat acesta ar fi un motiv in plus sa se evite o sarcina la o varsta nepotrivita

- educatia sexuala initiaza tinerii in lupta cu diverse boli cu transmitere sexuala (SIDA, gonoree, uretrita non-gonoccocica, boala inflamatorie pelvina, sifilis etc.)

- educatia sexuala ar trebui sa fie responsabilitatea fiecarui parinte sau profesor: este indicat ca un tanar sa obtina informatii corecte de la persoane informate decat sa fie dezinformati din diverse surse (prieteni, reviste, siteuri etc.)

- informarea este cea mai buna politica de prevenire si abordare a problemelor de sanatate in dezvoltare la aceasta categorie de varsta. Tinerii trebuie sa inteleaga foarte devreme ca este mai bine sa previna si sa fie in siguranta decat sa trateze sau sa regrete ca nu au prevenit.

- parintii adolescentilor trebuie sa discute cu acestia si sa le ofere informatii legate de viata sexuala. Deseori, parintii se simt jenati cand trebuie sa discute cu copiii lor despre sex. Acestia vor fi fericiti sa invete lucruri noi, si vor beneficia de implicarea si comunicarea cu parintii despre aceste fapte esentiale de viata.

- cand parintii si-au educat copiii sa abordeze intr-o maniera deschisa viata sexuala, studiile au demonstrat ca acest lucru a sporit receptivitatea copiilor legat de acest subiect. Mai mult, copiii urmeaza sfaturile parintilor si ii abordeaza in momente de dificultate.

Sfaturi pentru parinti

Sus

Iata cateva linii directoare pe care parintii trebuie sa le urmeze pentru a se simti mai confortabil atunci cand discuta cu copii lor despre viata sexuala:

- varsta potrivita a adolescentilor cand parintii pot sa inceapa sa discute cu acestia despre sex este atunci cand acestia par a se simti atrasi de comportamentele sexuale

- este important sa se invete, nu doar aspectele practice ale actului sexual si ale sarcinii ci si modalitati de control ale sarcinii

- parintilor nu trebuie sa le fie teama sa comunice cu copii lor. Incurajarea discutiilor referitoare la sex si medicamente ajuta copii sa judece intr-un mod intelept atunci cand se confrunta cu situatii similare in realitate.

- in cazul in care parintii se pot simti rusinati sa discute cu copiii lor legat de viata sexuala ar putea lua legatura cu un medic pentru a le explica lucrurile necesare acestora.

- copiii considera ca vor obtine cele mai bune informatii de la parintii lor.

- intotdeauna parintii trebuie sa-si aminteasca faptul ca deciziile legate de viata copiilor lor ar putea depinde de cunostintele si informatiile obtinute de la ei. Iar acest lucru ar trebui sa fie suficient de motivant pentru a-i ajuta sa depaseasca orice teama sau jena legata de educatia sexuala.


Medici specialisti Sexologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate