Clickmed
programare rapida la medic

Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!

Cea mai buna metoda de a evita orice tip de problema medicala este sa planificati totul din timp.
Daca va faceti planuri de calatorie intr-o alta tara, in special intr-o tara exotica, este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra cu cel putin 6 saptamani inainte sa plecati pentru a avea timp sa va faceti eventualele imunizari (vaccinari), sa va procurati medicamentele si sa va faceti asigurare medicala. In functie de regiunea in care mergeti, medicul va poate face anumite recomandari, deoarece sunt zone cu probleme medicale speciale.

De exemplu, in multe regiuni din Africa inca mai exista malarie, febra tifoida, in tarile asiatice izbucnesc periodic focare de holera. De asemenea, recomandarile se fac si in functie de problemele de sanatate cu care se confrunta fiecare pacient in mod particular - de exemplu, un pacient cu patologie cardiaca si boala vasculara periferica ar trebui sa evite zborurile lungi cu avionul.

Informatii utile pot fi furnizate de catre medicul dumneavoastra personal, insa va sfatuim ca inainte sa incepeti sa impachetati sa va interesati si la ambasada tarii pe care o veti vizita in legatura cu existenta unor eventuale avertizari speciale.

Este, de asemenea, foarte util ca inainte sa iesiti din tara sa aveti la dumeavoastra adresa ambasadei sau consulatului Romaniei din tara de destinatie deoarece, in cazul in care apar probleme neasteptate, personalul institutiei sa va poate sfatui cel mai bine in legatura cu ce trebuie facut.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Imunizari si medicamente necesare pentru astfel de calatorii
  3. Precautii
  4. Daca va imbolnaviti in vacanta
  5. Consultarea unui medic la intoarcere
  6. Sfaturi utile inainte de plecare
  7. Potentiale riscuri
  8. Precautii in calatorie
  9. Daca va imbolnaviti in cursul calatoriei
  10. Ingrijiri medicale la intoarcere din calatorie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Imunizari si medicamente necesare pentru astfel de calatorii

Sus

Va sfatuim sa va intrebati medicul ce fel de vaccinari ar trebui sa va faceti inainte de a pleca. Majoritatea medicilor generalisti va pot oferi informatii foarte utile si va pot indruma cu precizie spre clinici unde vi se pot realiza toate analizele necesare - trebuie doar sa le cereti ajutorul. In continuare va prezentam o lista cu cele mai frecvente imunizari recomandate.
Acestea se aplica in functie de istoricul medical al fiecarui pacient in parte.

Vaccinarea antihepatita A - este recomandata daca veti calatori in tari in curs de dezvoltare deoarece se pare ca hepatita A este una dintre cele mai frecvente boli infectioase cu care se intorc turistii din aceste tari. Ea este usor de prevenit - prin vaccinari eficiente.

Imunizarile complete ale copiilor - daca veti fi insotiti de copii ar trebui sa va asigurati ca imunizarile lor sunt complete si ca sunt protejati anti poliomielita, anti difterie, rubeola (aceste boli sunt inca probleme de sanatate publica in foarte multe tari).

Vaccinarea antigripala sau antipneumococica ar trebui facuta daca medicul v-o recomanda - astfel se evita pericolul aparitiei pneumoniilor (mai ales in cazul pacientilor varstnici si copiilor foarte mici).

Vaccinarea impotriva febrei galbene a devenit obligatorie daca ajungeti in Africa sau America de Sud (care sunt considerate tari endemice).

Febra galbena este o infectie virala grava transmisa de tantari care se manifesta prin febra, cefalee, bradicardie, icter, varsaturi si hemoragii ale mucoaselor (in special cea gastrica si cea nazala). Boala nu are un tratament specific si, desi majoritatea cazurilor sunt moderate (cu vindecare spontana in cateva zile, maxim), pot sa apara si situatii grave (chiar fatale) daca hemoragiile sunt intense (si apare insuficienta multipla de organ).

Alte imunizari sunt specifice anumitor regiuni, de exemplu:

- Africa si Asia: va recomandam sa va vaccinati antidifterie, antihepatita B, antituberculoza, antifebra tifoida, antitetanos;

- Caraibe: sunt recomandate in special vaccinarile antihepatita A si antidifterie;

- America Centrala: se recomanda protectie impotriva febrei tifoide si hepatitei A, dar si febrei galbene.

In cazul in care v-ati propus sa vizitati zone cu risc de aparitie a malariei, trebuie sa va intrebati medicul personal care sunt cele mai utile medicamente antimalarice si care sunt sfaturile pentru a evita imbolnavirea.

Malaria este o bola infectioasa (parazitara) transmisa de tantari hematofagi. Parazitul infecteaza hematiile, iar pacientul acuza simptome pseudogripale (febra, frisoane, mialgii, diaree) cu caracter recurent si repetitiv. Ignorata, boala poate duce la aparitia bolilor cardiovasculare, hepatice, boli renale grave ce pot culmina chiar cu moartea pacientului.

Malaria este inca o problema de sanatate in tari din Africa (in special din Africa Subsahariana), Asia de Sud, America Centrala si de Sud, Caraibe. Orientul mijlociu si Africa de Nord raporteaza o diminuare a riscului de aparitie al malariei, insa nu complet.

Precautii

Sus

Va sfatuim ca inainte de a pleca sa aflati cat mai multe informatii utile despre tara pe care urmeaza sa o vizitati si chiar sa cititi impresiile altor turisti pe internet. Astfel, puteti afla daca apa este potabila in toate regiunile, daca exista vreun risc de infectii, daca zona respectiva are vectori pentru boli infectioase (tantari, muste, purici), daca este poluata sau abunda in alergeni.

De asemenea, puteti afla daca este sigur sa inotati in mare/ocean, in piscinele diverselor hoteluri unde va veti caza si daca exista riscul de a suferi din cauza caldurii excesive.

Iata cateva sfaturi practice care pot preveni probleme minore ce pot sa apara:

- Consumati exclusiv apa si sucuri imbuteliate pe care le cumparati si le desfaceti dumneavoastra. Nu uitati: unele tari exotice pe care le puteti alege ca destinatie de calatorie nu au apa curenta potabila. Nu va sfatuim nici sa va spalati pe fata sau pe dinti cu apa de la robinet (deoarece poate sa nu fie perfect dezinfectata si clorinata).

Nu consumati cuburi de gheta din apa a carei provenienta nu o cunoasteti. Va sfatuim sa beti apa minerala, sucuri carbogazoase, vin, bere sau bauturi facute de localnici, insa doar cu apa fiarta in prealabil: cafea, ceai, suc din compoturi.

- Evitati consumul fructelor si legumelor crude, nepreparate si a carnii si fructelor de mare necorespunzator gatite termic.
Fructele trebuie spalate cu apa imbuteliata si curatate de coaja. Nu cumparati astfel de produse de la vanzatorii ambulanti, indiferent cat de tentante ar parea.

- Utilizati repelenti de insecte (in special de tantari) in tarile endemice pentru malarie.
In camera puteti da cu spray antiinsecte, iar pe suprafata tegumentelor puteti aplica creme sau lotiuni special concepute pentru a tine insectele la distanta.
Purtati pantaloni lungi si tricouri cu maneca lunga, in special la lasarea serii.

O metoda foarte utila, pe care hotelierii din numeroase tari o aplica si din motive estetice, este inlocuirea patului clasic cu un baldachin (patul cu o panza asemanatoare unui cort deasupra) - este foarte practic, iar turistii il adora. Asadar, daca puteti, optati pentru o camera cu un astfel de pat. In zonele endemice pentru boala Lyme trebuie sa fiti prevazatori la infectia cu capuse (le puteti lua din iarba inalta, de pe pajisti sau din paduri).

- Ramaneti in camera de hotel in timpul perioadelor foarte calde din timpul zilei.
Deoarece nu sunteti obisnuiti cu temperaturile si umiditatea exagerata, puteti avea probleme.

Cand iesiti, specialistii insista sa utilizati o crema protectoare cu factor de protectie solara (pentru a preveni arsurile solare).
Purtati sepci sau palarii cu boruri largi si intotdeauna in zilele insorite - ochelari de soare sau umbrelute de soare. Aceste sfaturi sunt utile chiar si in zilele neinsorite, deoarece si atunci suntem expusi la radiatii U.V.

- In cazul in care aveti astm bronsic, probleme respiratorii sau alergii trebuie sa evitati orasele foarte poluate care va inrautatesc boala si determina aparitia unor exacerbari greu de controlat terapeutic.
Daca totusi sunteti in astfel de zone, trebuie sa fiti prevazatori si sa aveti cu dumneavoastra medicatia antialergica si antiastmatica.

- Oriunde ati fi, specialistii insista: protejati-va de bolile cu transmitere sexuala si folositi de fiecare data prezervativul cand aveti contact sexual. O cauza foarte frecventa de aparitie a infectiilor este sexul neprotejat.

Trebuie precizat insa ca nu doar problemele de natura infectioasa va pot strica vacantele, ci si accidentele, chiar si cele de circulatie. De aceea, daca stiti ca veti conduce pe teritoriul altei tari, va sfatuim sa va familiarizati din timp cu regulile de circulatie si legislatia tarii respective.

Alte recomandari utile sunt:

- Calatoriti doar pe timpul zilei, insotit de un ghid local;
- Folositit mereu centura de siguranta;
- Fiti atenti la trafic;
- Daca apelati la serviciile taximetristilor locali, nu va sfiiti sa rugati soferul sa conduca mai incet sau mai atent daca considerati ca merge cu o viteza prea mare.

Daca va imbolnaviti in vacanta

Sus

Exista pericolul de imbolnavire chiar si in timp ce sunteti in vacanta.
Probleme cu care se confrunta turistii sunt cel mai adesea de natura infectioasa. Printre ele, diareea este cea mai frecvent intalnita.

Exista chiar si o boala infectioasa numita "diareea calatorului" si afecteaza turistii care viziteaza tari unde apa si alimentele nu sunt tocmai corect igienizate.

Diareea calatorului debuteaza adesea ca o diaree banala (cu scaune multiple si apoase), ce poate fi acompaniata de senzatie de balonare, crampe abdominale, voma si febra moderata.

La inceputul bolii sunt recomandate alimente obisnuite (fara a se trece la un regim dietetic specific). Daca diareea este insotita de varsaturi apare pericolul de instalare al deshidratarii. De aceea, ar trebui sa consumati lichide (insa doar lichide imbuteliate si fierte). Va puteti da seama ca sunteti deshidratat daca observati o coloratie inchisa a urinei, daca mucoasele (in special cea bucala) sunt uscate.

Exista o gama larga de lichide special concepute pentru a suplini pierderile de electroliti ce apar in deshidratarile de diverse cauze si specialistii va sfatuiesc sa le consumati pe acestea (si mai putin apa plata obisnuita). Majoritatea cazurilor de diaree trec fara un tratament specific in cateva zile. Daca insa dureaza peste 3 zile, este indicat sa va prezentati la medic, mai ales daca eliminati scaune cu sange, mucus sau daca semnele de deshidratre sunt din ce in ce mai intense.

De retinut !
Daca va imbolnaviti grav in timpul calatoriei este recomandat sa va prezentati la ambasada sau consulatele tarii de origine sau ai carei cetateni sunteti oficial si sa le comunicati problema. Specialistii de aici va vor indruma catre un spital sau clinica ce va poate trata corespunzator.

Consultarea unui medic la intoarcere

Sus

In cazul in care calatoria a decurs fara neplaceri si nu ati avut nicio problema medicala, nu trebuie sa va prezentati la medic.
Consultarea medicului este insa recomandata in urmatoarele situatii:

- Daca ati avut simptome pseudogripale cat timp ati vizitat tari endemice pentru malarie;
- Daca aveti simptome ce sugereaza o infectie virala (care au aparut chiar si la 1 an dupa ce ati calatorit intr-o tara straina);
- Daca in timpul calatoriei ati avut diaree, febra sau daca bolile dumneavoastra cronice s-au agravat;
- Daca ati observat aparitia unor eruptii tegumentare sau daca tegumentele si mucoasele (in special conjunctiva) s-au ingalbenit;
- Daca dupa ce v-ati intors ati observat ca ati slabit neintentionat, ca va simtit iobosit si apatic.

Trebuie precizat ca numeroase boli infectioase au o perioada foarte lunga de incubatie, asadar, daca ati fost infectat in timpul calatoriei exista posibilitatea ca boala sa devina clinic manifesta dupa cateva saptamani sau luni de la intoarcerea acasa.

Sfaturi utile inainte de plecare

Sus

Daca nu aveti probleme cronice de sanatate, specialistii va recomanda sa va faceti vaccinurile indicate, in special cel antidifteric, antihepatita A, anti febra tifoida, febra galbena si tuberculoza si sa fiti precaut in timpul calatoriilor pentru a evita problemele.

Daca aveti insa o patologie cronica, alergii su alte probleme medicale, va recomandam sa va consultati cu medicul dumneavoastra, deoarece exista posibilitatea ca acesta sa va recomande sa va modificati itinerariul in functie de problema de sanatate cu care va confruntati.

De exemplu, daca aveti tromboza venoasa profunda si insuficienta cardiaca congestiva, daca aveti sangele hipercoagulabil si un istoric de trombembolie pulmonara, cel mai probabil veti fi sfatuit sa evitati sa calatoriti mult timp cu avionul. Daca insa trebuie sa o faceti, fiti sigur ca la intervale regulate va ridicati pentru a va plimba putin pe culoar.

Daca aveti bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC), astm bronsic, trebuie sa evitati locurile situate la altitudini mari precum si orasele foarte poluate. In momentul actual, cele mai poluate orase din lume sunt in India, Peru, Zambia, Republica Dominicana, Rusia.

Trebuia sa luati in considerare si daca puteti face fata din punct de vedere fizic calatoriei: daca puteti parcurge distante lungi pe jos sau cu masina (daca aveti rau de miscare). Majoritatea calatoriilor sunt mult mai solicitante decat ne inchipuim si pentru multi dintre noi, mai epuizante decat efortul pe care il facem acasa. Pentru a preveni aparitia acestui impediment, puteti incerca sa va mentineti in forma inainte de a pleca: fie prin jogging, aerobic sau exercitii fizice, fie pur si simplu prin mersul pe jos mai mult, in fiecare zi.

In cazul in care aveti probleme de sanatate este util sa aveti la dumneavoastra un document medical care sa contina diagnosticul exact al bolii, tratamentul care v-a fost recomandat (medicamentele ar trebui sa aiba denumirile comune internationale), precum si o reteta noua in cazul in care veti fi plecat pentru mai mult timp. Daca aveti o problema cardiaca grava (sau care sa aiba nevoie de atentie speciala) este foarte util sa aveti la dumneavoastra o copie a ultimei electrocardiograme efectuate.

Medicamentele pe care le luati in timpul calatoriei trebuie sa aiba trecute pe pachet numele dumneavoastra complet si sa fie insotite de reteta medicala corespunzatoare. Medicamentele trebuie puse intr-o punga ce se inchide etans, pe care sa o puteti lua in bagajul de mana (in cazul in care calatoriti cu avionul).

Recomandari speciale sunt adresate femeilor insarcinate care trebuie sa consulte obligatoriu medicul specialist daca este sigur sau nu sa plece in calatorii lungi.

Poate fi foarte util sa va faceti o mica trusa de prim-ajutor cu ceea ce poate fi necesar in diverse situatii. Aceasta ar putea contine analgezice, antiinflamatoare, creme cu factor de protectie solara, repelente de insecte, unguente pe baza de antibiotice cu spectru larg sau antifungice, antidiareice, protectoare (pansamente) gastrice, antiacide. Un astfel de kit de urgenta este de folos, in special daca veti calatori in zone unde asistenta medicala nu este disponibila intotdeauna foarte prompt.

Potentiale riscuri

Sus

Daca veti calatori in tari in curs de dezvoltare, cum ar fi cele din Africa, Asia, America Centrala si de Sud, trebuie sa fiti pregatitit si pentru situatii neprevazute si neplacute.

Pentru a preveni aparitia acestora va recomandam ca, inainte de a pleca, sa va interesati din timp ce vaccinuri trebuie facute (unele sunt obligatorii, altele doar recomandate), ce medicamente este recomandat sa aveti la dumneavoastra, care sunt zonele pe care specialistii va recomanda sa le evitati, unde sunt probleme din cauza epidemiilor, unde nu veti gasi apa potabila si multe altele. Exista vaccinuri ce trebuie facute obligatoriu si fara de care nu aveti dreptul de a vizita anumite tari.

De aceea, este important sa va consultati medicul si sa va efectuati din timp aceste vaccinari. Unele trebuie facute cu 6 saptamani anterior plecarii, altele chiar mai din timp (in special cele care necesita 2 administrari). In general, in clinicile unde se realizeaza vaccinarile impotriva bolilor tropicale puteti primi si retete pentru medicatie antimalarica. Specialistii de aici va pot sfatui cel mai bine cu privire la precautiile pe care trebuie sa le luati pentru a calatori in siguranta.

Daca ati fost vaccinati impotriva unor anumite probleme in trecut, este bine sa stiti ca unele imunizari, cum este cazul vaccinului antitetanic, trebuie repetate la un anumit interval de timp pentru a-si mentine eficienta (in acest caz este vorba de 10 ani). De asemenea, exista riscul ca adultii sa nu aiba toate vaccinarile care acum au devenit obligatorii in cadrul Programului National de Imunizari, deci trebuie sa isi verifice statusul imun (pentru a nu fi susceptibili la a face anumite boli).

Vaccinul antihepatita A se aministreaza in 2 doze, spatiate la 6 luni. Asadar, daca stiti din timp ca veti pleca este recomandat sa va faceti vaccinul cat mai repede. Chiar si prima doza daca este facuta este foarte utila (si ramane sa faceti a doua doza cand va intoarceti).

Vaccinul devine eficient la 6 saptamani si are un efect protector foarte important. In timpul calatoriei trebuie sa evitati sa consumati apa neimbuteliata (daca o faceti, apa trebuie fiarta), sa nu consumati alimente insuficient preparate termic (si sa spalati si sa decojiti intotdeauna fructele si legumele.

Virusul hepatic A se transmite pe cale fecal-orala prin apa si alimente contaminate. Incidenta acestei boli este foarte mare in tarile in curs de dezvoltare si in regiunile cu igiena precara. Este o boala cu evolutie acuta, cu o perioada de incubatie mare (intre 2- 6 saptamani) care nu afecteaza ficatul in mod cronic. Vaccinul este eficient la peste 95% din pacienti si protejeaza impotriva virusului chiar si 10 ani.

Vaccinul antifebra galbena va este necesar daca veti calatori in tari din America de Sud sau Africa, unde boala este in continuare foarte activa.

Vaccinul antiencefalita japoneza trebuie efectuat pacientilor care calatoresc mai mult de 3 luni in Asia rurala in sezonul de vara si toamna.

Alte imunizari sunt recomandate in functie de zona in care va deplasati, perioada petrecuta acolo, precum si scopul calatoriei.

In situatia in care veti vizita tari cu cazuri de malarie, va recomandam sa anuntati medicul, mai ales specialistul de boli tropicale sau medicul infectionist, deoarece va poate da o reteta medicala. Astfel, daca veti avea nevoie, veti sti exact ce sa luati.

Zonele cu risc mare de imbolnavire sunt America Centrala si de Sud, Haiti, Republica Dominicana, Africa, India, Asia de Est si de Sud- Est, Orientul Mijlociu si numeroase insule din Pacificul de Sud. In functie de tipul vectorului din regiunea pe care o veti vizita poate va trebui sa luati si anumite medicamente in scop preventiv.

Daca va vor fi administrate, ele trebuie luate zilnic pe toata durata calatoriei, dar si dupa ce va intoarceti acasa (chiar daca aparent nu aveti nicio problema). Uneori exista posibilitatea ca administrarea antimalaricelor sa continue cateva saptamani dupa ce ajungeti acasa.
De curand a aparut pe piata farmaceutica un vaccin antidiareic si antiholeric.

De retinut !
Trebuie sa fiti pregatiti: asistenta medicala in tarile in curs de dezvoltare este foarte precara. De aceea, va sfatuim sa respectati recomandarile pe care vi le fac expertii in domeniu. De asemenea, este foarte util sa aveti la dumneavoastra adresa ambasadei tarii de origine pentru a va adresa acesteia in cazul in care apar situatii neplacute.

Daca aveti asigurare medicala trebuie sa stiti exact ce fel de probleme de sanatate acopera aceasta. Este de preferat sa va faceti asigurare medicala in special daca veti fi plecat pentru mai mult timp intr-o tara cu numeroase riscuri.

Precautii in calatorie

Sus

Cand va pregatiti de calatorie este bine sa fiti prevazatori si sa va ganditi la tot, sa incercati sa preintaminati eventuale probleme ce pot sa apara si sa va bucurati in final de calatorie. Nu va doriti sa va intoarceti cu mai multe boli decat amintiri sau cu o serie de probleme pentru care trebuie sa apelati constant la medic.

Multe din bolile pe care le puteti dobandi in cursul calatoriilor in tari exotice trebuie tratate pentru o perioada lunga de timp si pot lasa sechele severe. De aceea, specialistii au intocmit o lista cu cele mai practice sfaturi ce va pot ajuta sa evitati sau sa depasiti diverse probleme de sanatate.

1. Sfaturi pentru zborul cu avionul

Nu toti turistii se bucura cand aud ca trebuie sa petreaca mult timp in avion pana ajung la destinatie. Exista insa cateva sfaturi care pot face zborul mai agreabil, mai usor de tolerat si care ii pot minimiza consecintele resimtite la aterizare.

Iata cateva dintre ele:

- Purtati incaltaminte confortabila, adaptata numarului dumneavoastra, pe care sa o puteti incalta si descalta cu usurinta. Va fi mai comod atat in avion, cat si la punctele de control unde vi se va cere sa va descaltati.

- Ridicati-va periodic pentru a va plimba pe culoar. Zborurile lungi predispun la aparitia trombozei venoase profunde (care poate determina aparitia unei urgente medicale, trombembolie pulmonara). Specialistii va recomanda sa purtati ciorapi medicinali daca veti zbura mai mult de 8 ore. Daca zburati mult, ar trebui ca la fiecare 20 de minute sa realizati miscari de flexie si extensie ale piciorului, sa beti un pahar mare de apa la 2 ore si sa evitati bauturile alcoolice si cele pe baza de cafeina.

- Impachetati produsele cosmetice, fardurile, cremele, parfumurile in ambalaje speciale si puneti-le in bagajul de cala. La fel trebuie procedat si cu eventuale forfecute, pile, briceaguri. Este mai bine sa fiti prevazatori si sa faceti aceste operatii acasa decat in aeroport, cand trebuie sa va reganditi intregul bagaj.

Daca va este teama de zbor este bine sa va adresati unui medic deoarece va poate recomanda anumite medicamente sau tehnici de relaxare pentru a va invinge frica.

2. Precautii alimentare

Alimentele si bauturile contaminate sunt cea mai frecventa cale de contaminare a calatorilor. Bolile transmise pe aceasta cale variaza in intensitate, de la diaree banala pana la holera.

Deoarece este dificil de determinat daca apa din zona in care veti calatori este potabila sau nu, este mult mai sigur sa consumati doar apa imbuteliata. Sunt considerate ca fiind sigure bauturile fierte: compoturi, ceaiuri, cafea. Restul trebuie cumparate: sucuri, bere, vin, apa minerala - le puteti consuma cu incredere. Nu trebuie sa va raciti aceste bauturi cu cuburi de gheata a caror provenienta este incerta si nu trebuie sa va spalati pe dinti cu apa de la robinet.

Nu trebuie sa consumati apa de izvor, indiferent cat de curata, cristalina si rece pare, mai ales in America de Nord. Apa de izvor poate contine Giardia intestinalis (parazit responsabil de aparitia giardiozei). O puteti consuma doar daca o fierbeti. Giardioza se manifesta prin diaree, flatulenta, crampe abdominale si greturi.

Nu va sfatuim nici sa inotati in ape neigienizate sau neinspectate, ca de exemplu in lacuri de munte, rauri, helestee, deoarece si acestea pot avea umeroase bacterii si paraziti. Chiar si piscinile necorespunzator salubrizate si clorinate sunt riscante. Prin apa murdara si calda se pot transmite Naegleria fowleri, Acanthamoeba.

Acestea sunt protozoare parazite care infecteaza omul determinand aparitia unor simptome si afectiuni grave ale sistemului nervos central (inclusiv encefalita, keratita, meningoencefalita). Cel mai bine este sa discutati cu medicul dumneavoastra daca in timpul calatoriei va doriti sa participati la activitati de tipul caiac-canoe, rafting, scufundari.

Uneori, nici apa oceanelor si marilor nu este foarte curata, mai ales daca este langa zone industrializate sau orase mari si poate contine chiar si virusuri (cum ar fi virusul hepatitei A) si paraziti.

Alimentele pot fi si ele infectate (de obicei daca apa este insalubra si ele sunt contaminate). Inainte de a fi consumate, cel mai bine este sa le spalati cu apa fiarta si apoi racita sau cu apa imbuteliata si apoi sa le decojiti. Cele mai sigure alimente sunt cele preparate foarte bine termic (fierte, prajite).

Evitati sa le consumati daca vi se servesc semicrude, in sange sau daca au un miros particular. Oricat de imbietoare ar fi, trebuie sa evitati sa cumparati produse de la vanzatorii ambulanti.
Pentru a evita problemele digestive, consumati doar lactate pasteurizate.

Pentru a preveni dezvoltarea unor infectii fungice sau bacteriene si a unor leziuni traumatice, cel mai sigur este sa evitati sa mergeti in picioarele goale. Tot timpul calatoriei asigurati-va o igiena corecta si completa.

3. Boli transmise vectorial

Tantari, muste, purici, capuse, toti sunt vectori ai unor boli infectioase cum ar fi malaria, encefalita japoneza, boala Lyme, febra West-Nile, febra sud africana indusa de capuse, febra galbena si multe altele.

Malaria este o boala parazitara foarte raspandita in multe tari din Africa, Asia si America de Sud (in special in regiunile tropicale si subtropicale). Desi tratamentul pentru aceasta infectie exista si este foarte eficient, cel mai sigur ar fi daca se evita contactul cu vectorul, un tantar (tantarul anofel).

Doar femela tantarului are capacitate de a infecta gazda umana. Tantarii sunt hematofagi, infecteaza omul cu protozoarul care va afecta celulele rosii sangvine, determinand simptomatologia peudogripala si anemie (manifestata prin dispnee, tahicardie). Desi se realizeaza numeroase studii, inca nu exista un vaccin eficient, ci doar tratament medicamentos. Cele mai bune masuri de prevenire a infectarii raman pulverizarea insecticidelor in camere, utilizarea substantelor repelente si a plaselor de insecte pentru prevenirea intrarii lor in locuinte.

Alte sfaturi utile includ:

- purtarea unor haine colorate si cu maneci lungi, a pantalonilor lungi (mai ales pe inserat cand ataca tantarii) si eventual aplicarea unui repelent pe haine (care poate persista mai mult decat pe tegument);
- pulverizarea de pelmetrin sau deltametrin pe plasele de insecte poate tine tantarii la distanta timp de cateva saptamani.

Specialistii nu va recomanda sa incercati remedii naturiste de tipul: consumului exagerat de usturoi, administrarii de vitamina B sau frecarii de usturoi de tegumente. Acestea nu vor tine tantarii la distanta si nici nu va vor proteja de malarie.

Capusele sunt ectoparaziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdei) care paraziteaza omul. Reprezinta vectori pentru numeroase boli cum ar fi boala Lyme, meningoencefalita, babesioza, tularemie. Ele se gasesc in iarba inalta din paduri, pajisti sau chiar gazoane. Pentru a infecta gazda umana este esentiala stabilirea contactului fizic.

4. Expunerea la soare

Multi turisti subestimeaza puterea radiatiilor U.V si supraestimeaza protectia pe care le-o ofera crema cu factor de protectie solara pe care o folosesc cu atat de multa incredere.

Cremele sunt, intr-adevar, foarte utile si nu trebuie sa plecati in calatorie fara acestea, insa soarele din regiunile tropicale este foarte puternic - mult mai puternic decat poate anticipa un european. Complicatiile produse de petrecerea unui timp indelungat la soare difera de la arsuri solare la insolatii foarte greu de stapanit (cand organismul isi pierde deja capacitatea de termoreglare si temperatura sa continua sa creasca pana cand pacientul devine inconstient).

Pentru a evita aceste complicatii, specialistii va sfatuiesc:
- Sa evitati expunerea directa la soare in timpul dupa-amiezelor, cand radiatiile sunt foarte puternice (de obicei intre orele 10-16);
- Sa folositi inainte de a iesi din camera o crema cu factor de protectie solara de cel putin 15 care sa va asigure protectie atat anti UV-A, cat si anti UV-B. Se recomanda sa aplicati mai multa pe zonele expuse (neacoperite de haine) si sa reinnoiti periodic stratul de crema de-a lungul zilei, mai ales daca transpirati sau inotati;
- Protejati-va ochii de radiatii cu ochelari de soare care au protectie UV;
- Sa purtati palarii cu boruri largi, sepci, pantaloni lungi si largi si camasi din materiale naturale cu maneci lungi;
- Sa fti atenti daca apar semne de deshidratare (cel mai prompt semn este modificarea culorii urinei);
- Sa consumati cat mai multe lichide si in cazul in care transpirati mai mult sa beti bauturi speciale rehidratante care satisfac si necesarul de substante nutritive ale organismului (pe care ii pierde prin sudoare).

5. Accidente

Desi bolile infectioase reprezinta o patologie foarte frecvent intalnita in calatoriile in tarile exotice, accidentele nu trebuie nici ele omise. Pot fi cauzate de drumuri neasfaltate, de soferi care conduc neatent, de blocaje de circulatie sau pur si simplu de reguli de circulatie gresit intelese si legislatie incomplet studiata.

De aceea, este bine ca inainte de a pleca intr-o tara straina sa va familiarizati cu regulile si legile ei, cu obiceiurile de circulatie (de exemplu, condusul pe banda stanga). Pe cat posibil, incercati sa circulati doar pe timpul zilei si intotdeauna sa purtati centura de siguranta sau casti si echipament de protectie daca sunteti pe motocicleta sau pe scutere.

Aveti grija la cainii fara stapan sau la alte animale nedomisticite din aceste zone. Unele pot fi infectate cu virus rabic si pot transmite turbare. Daca va musca un animal fara stapan sau despre care nu stiti daca a fost vaccinat sau nu, cel mai bine este sa va curatati atent rana si apoi sa va prezentati de urgenta la spital.

In tari cu igiena precara chiar si o rana minora se poate suprainfecta daca nu este tratata corespunzator. Inca o data, specialistii va avertizeaza: nu spalati rana cu apa de la robinet deoarece puteti face mai mult rau decat bine.

Folositi exclusiv apa imbuteliata sau antiseptice pe care le puteti cumpara de la farmaciile locale. Dupa ce rana a fost spalata se recomanda aplicarea unui pansament curat si a unei creme pe baza de antibiotic sau antifungic. Trebuie precizat ca in cazul unor pacienti poate sa apara o reactie alergica cutanata la locul de aplicare al unguentului (in special daca contine Neosporina), ce poate mima caracterul unei inflamatii (roseata, caldura, prurit).

Daca au trecut mai mult de 5 ani de la ultima injectie antitetanica se recomanda efectuare uneia in cazul in care sunteti muscat de un animal sau daca ati suferit un traumatism ce a rezultat in aparitia unei leziuni de continuitate la nivel tegumentar (leziunea poate fi considerata o poarta de intrare pentru germeni).

6. Calatorii la altitudini mari

Raul de altitudine si complicatiile care deriva din el pot pune probleme grave de sanatate, in special daca va aflati la peste 1500 de metri.

Simptomele initiale includ cefalee, astenie, pierderea apetitului, greata, varsaturi. Daca se agraveaza starea se ajunge la confuzie, ataxie, lipotimie si este foarte important ca daca starea se deterioreaza, pacientul sa fie adus la altitudini mai mici cat mai repede (pentru a se evita moartea).

In scopul evitarii unor astfel de probleme, specialistii va recomanda:

- sa nu faceti o trecere brusca de la altitudine mica la mare. Incercati sa faceti popasuri de cate 1 zi cand se schimba semnificativ altitudinea. Orase populare aflate la inaltimi mari sunt: Cuzco, Peru, La Paz, Lhasa, dar si in Bolivia, Tibet. Cand ajungeti in astfel de locatii cel mai bine este sa evitati mesele abundente si alcoolul.

- Consultati medicul, inainte de a pleca, in legatura cu aceasta problema (altitudinea), in special daca suferiti de boli cardiovasculare, pulmonare si anemie cronica. In unele cazuri, medicii pot prescriemedicamente pentru a preveni unele complicatii.

- Cand sunteti in astfel de locatii va sfatuim sa consumati cat mai multi carbohidrati cum ar fi painea, cerealele integrale, pastele fainoase.

7. Sfaturi utile pentru scufundari marine si sporturi nautice

Anterior scufundarii propriu-zise veti fi invatati exact ce aveti de facut. Nu vi se permite sa va scufundati decat daca aveti un certificat care sa ateste ca stapaniti acest sport si ca il puteti practica in siguranta.

Daca sunteti la inceput si nu aveti experienta, cel mai bine este sa va scufundati alaturi de un profesionist si sa va conformati regulilor impuse de acesta - multe accidente pot fi evitate daca sunt ascultate cu atentie si apoi indeplinite toate instructiunile.

O parte din sfaturile pe care le veti primi includ:
- Utilizati doar aparate si echipamente similare celor pe care v-ati antrenat si pe care le cunoasteti;
- Scufundati-va intotdeuna langa cineva cu mai multa experienta decat dumneavoastra;
- Coborati si urcati incet, fara a va tine respiratia;
- Respectati timpul recomandat pentru fiecare adancime in parte;
- Nu faceti scufundari in ziua in care trebuie sa plecati cu avionul (diferenta de nivel la care supuneti organismul poate fi extrem de periculoasa).

8. Raul de miscare

Raul de miscare are o multime de cauze de aparitie si poate sa apara fie daca mergeti cu masina, trenul, vaporul sau avionul. Odata ce simptomele debuteaza poate trece destul de mult timp pana cand va veti simti mai bine. Adesea trebuie ca miscarea sa inceteze pentru a va reveni starea initiala.

Raul de miscare poate fi prevenit. Daca stiti ca aveti astfel de probleme, cel mai bine este sa luati medicamente anterior plecarii la drum. Aceste medicamente se elibereaza fara prescriptie medicala, dar si la recomandarea scrisa a unui medic (in functie de mecanismul de actiune al medicamentului in sine).

Daca va imbolnaviti in cursul calatoriei

Sus

In cazul in care in cursul calatoriei va imbolnaviti, cel mai sigur este sa va adresati ambasadei tarii, ai carei cetateni sunteti in mod oficial.
Personalul calificat al ambasadei poate sa va ajute sa rezolvati astfel de probleme si sa va recomande clinici care va pot trata.

In cursul calatoriilor, cel mai adesea turistii fac diareea calatorului.
Este o forma acuta de diaree care, pe langa scaune apoase are si dureri abdominale, febra si varsaturi. Recomandarile sunt uzuale: incercati sa va alimentati normal, sa beti cat mai multe lichide (chiar daca in prezenta varsaturilor acest lucru este mai greu de realizat si mai incomod).

Daca apar semne de deshidratare (aceasta complicatie poate surveni din cauza varsaturilor si diareei), trebuie sa consumati cat mai multe lichide rehidratante (care aduc organismului si nutrienti pe care ii pierde prin diaree). Semne clare de deshidratare sunt modificarea culorii urinei si cantitatii acesteia.

Majoritatea cazurilor de diareea calatorului trec fara vreun tratament medical special in cateva zile (1-3 zile).
Daca insa dupa acest timp diareea nu se amelioreaza, va sfatuim sa consultati un medic. Verificati in tot acest tip starea de hidratare a organismului (in special in cazul copiilor care se deshidrateaza foarte repede, uneori chiar si dupa cateva scaune diareice).

Daca veti calatori in zone unde conditiile sanitare sunt deficitare si centrele de asistenta medicala sunt rare, medicul dumneavoastra va poate prescrie si cateva antibiotice pe care le puteti lua daca aveti diaree mai severa.

Antibiotice pot fi administrate la debutul diareei pentru a reduce numarul scaunelor si a evita astfel aparitia complicatiilor. Eficienta antibioticelor este insa limitata de faptul ca numeroase bacterii au dezvoltat deja rezistenta la ele.

De aceea, cel mai bine este sa fiti totusi precauti in ceea ce priveste administrarea lor si sa asteptati cateva zile pentru a observa evolutia naturala a procesului infectios. Antibioticele nu trebuie luate preventiv, ci doar daca aveti simptome grave. Ele nu ofera protectie impotriva parazitilor si virusurilor.

Ingrijiri medicale la intoarcere din calatorie

Sus

Majoritatea turistilor se intorc din vacanta sanatosi si doar cu multe amintiri placute.
Daca insa v-ati imbolnavit in cursul calatoriei si ati vizitat regiuni endemice pentru anumite boli infectioase, exista riscul ca la intoarcerea acasa sa aduceti cu dumneavoastra ceva mai mult decat poze si suveniruri.
Unele boli infectioase pe care le-ati putut contacta in timpul calatoriei au o perioada foarte lunga de incubatie (uneori chiar luni).

De exemplu, peste 90% din calatorii care au fost infectati cu malarie nu dezolta boala decat dupa ce ajung acasa (cazurile grave de malarie, cele cu Plasmodium falciparum apar la 6- 14 zile de la infectie).

In cazul in care dupa ce va intoarceti incepeti sa va simtiti rau (chiar daca trec deja mai multe saptamani sau chiar luni de la incheierea calatoriei) trebuie sa va adresati unui medic. La consult este recomandat sa ii spuneti exact in ce tari ati calatorit si cand.

Simptome de alarme includ:

- Febra, frisoane;
- Diaree persistenta sau intermitenta;
- Aparitia unor leziuni tegumentare, a unor eruptii eritematoase;
- Icter (ingalbenirea mucoaselor si tegumentului);
- Dispnee, oboseala, scadere in greutate,

Daca nu ati avut probleme in timpul calatoriei, cel mai probabil nu veti avea nevoie de un consult medical de specialitate.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate