Clickmed
programare rapida la medic

Organele de porc sunt folosite pentru transplanturile umane

Publicat la data de: 23 Aprilie 2009

Oamenii de Stiinta din Coreea de Sud au clonat un purcelus ale carui organe erau modificate genetic pentru a fi compatibile transplanturilor umane. Cercetatorul Lim Gio-Bin sustine ca purcelusul clonat, nascut pe 3 Aprilie, a fost modificat genetic pentru a elimina genele "Alfa-Gal", care declanseaza respingerea tesuturilor.

Pentru clonarea purcelusului Xeno au fost folosite celule stem de dimensiuni mai mici decat cele ale surogatelor normale, pentru ca acesta sa vina pe lume cu gene modificate.

Respingerea imunologica a fost un obstacol major pentru transplantarea organelor umane.
Organele de porc se adapteaza foarte bine la transplant, daca sunt eliminate molecule de zahar cu care sunt acoperite si care declanseaza respingerea imunologica in organismele umane. Astfel, anticorpii distrug rapid organul de porc transplantat.

"Echipa noastra a creat 4 clone de mini-purcelusi din aproximativ 100 surogate, dar numai un mascul, numit Xeno, a supravietuit", a declarat Lim pentru AFP, adaugand ca echipa lui lucreaza acum la producerea unui clone de femela.

Potrivit cercetatorilor pentru clonarea lui Xeno s-a folosit tehnologie aproape identica cu cea utilizata de catre oamenii de stiinta din SUA, in 2002, cand au clonat purcei, a caror gena producatoare de zahar a fost eliminata.

"Prin realizarea acestei clone Coreea de Sud a devenit a doua tara din lume dupa SUA care a clonat un purcel pentru transplantul uman", a declarat Lim. "Datorita metodelor noastre imbunatatite, Xeno ne va ajuta sa acumulam tehnologie si resurse pentru producerea unui numar mai mare de clone si poate de o mai buna calitate."


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate