Clickmed
programare rapida la medic

Numarul zilelor de tratament a crescut cu 70% in ultimii 10 ani

Publicat la data de: 16 Iunie 2008

Numarul zilelor de tratament a crescut cu 70% in ultimii 10 ani, fiind utilizate in special medicamente pentru sistemul cardiovascular, metabolismul digestiv, boli infectioase si sistemul nervos, a declarat recent directorul general al Cegedim, Petru Craciun.

"Piata farmaceutica a crescut mult in ultimii ani, valoarea sa fiind de patru ori mai mare decat acum 10 ani. De asemenea, a crescut volumul medicamentelor eliberate cu prescriptie din farmacii si a scazut volumul medicamentelor consumate in spitale. in ultimii zece ani, zilele de tratament au crescut cu 70%, din principalele grupe terapeutice remarcandu-se sistemul cardiovascular, sistemul digestiv si metabolism, antiinfectioase si sistemul nervos central", a afirmat directorul general al furnizorului de date de marketing si vanzari pentru industria farmaceutica, Cegedim, Petru Craciun.

Conform datelor Cegedim, medicamentele eliberate fara reteta (Retail OTC) au inregistrat, din 1998 pana in 2007, o crestere cu 5,2%, iar cele eliberate prin prezentarea unei retete (Retail Rx) au avut o crestere de 132%. in ceea ce priveste medicamentele folosite in spitale pentru tratamentul pacientilor, volumul acestora a scazut cu 47,6% in perioada mentionata.

Potrivit lui Petru Craciun, tendinta pietei farmaceutice pentru urmatorii cinci ani este de crestere cu 10%. Factorii care vor influenta dezvoltarea pietei sunt cresterea gradului de importanta al sanatatii si al puterii de cumparare, imbatranirea populatiei si performanta sistemului medical/farmaceutic.

Directorul general al Cegedim a precizat ca 51% din piata farmaceutica din Romania este concentrata in orasele principale, 28% in orasele medii si restul procentelor in orasele mici si in mediul rural. "Potentialul de dezvoltare al pietei este important in structurile inferioare si in special in mediul rural, unde farmaciile nu au o acoperire mare", a explicat Petru Craciun.

Potrivit acestuia, pacientii romani aleg de cele mai multe ori sa mearga direct la spitale si nu la cabinete, in ambulator, pentru consultatie, ceea ce nu se apropie de situatia existenta in alte tari europene.

Oficialul Cegedim a precizat ca, in Romania, 2/3 din din medicii de familie au la dispozitie circa 15-20 de minute pentru fiecare consultatie. Numarul mediu de pacienti este de 135-150 pe saptamana, iar circa 2/3 sunt copii si batrani. in ceea ce priveste consultatia la domiciliu, medicii de familie fac saptamanal una sau doua astfel de vizite.

Referitor la suportul IT pentru decizia terapeutica, utilizat in prezent, acesta este scazut, potrivit datelor Cegedim.

Cu toate acestea, business analyst-ul Siveco Romania, Mariana Nicula, sustine ca pana in 2010 retetele electronice ar putea patrunde in toate clinicile din Romania. "in SUA, scrisul ilizibil al medicilor ucide anual peste 7.000 de persoane. S-a demonstrat ca prescrierea electronica a retetelor reduce semnificativ aceste cazuri. Se estimeaza ca pana in 2010 eprescribing-ul (reteta electronica, n.r.) va patrunde in toate clinicile din Europa", a spus Mariana Nicula.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate