Clickmed
programare rapida la medic

Nicolaescu spune ca sistemul sanitar e "in moarte clinica", are cel mai mic buget din ultimii ani

Publicat la data de: 13 Februarie 2009

Fostul ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu, a criticat joi slaba alocare de resurse pentru sistemul sanitar, cea mai mica din ultimii cinci ani, si a anticipat ca, in 2009, se va intra in colaps.

"Prin acest proiect de buget PSD-PDL, sistemul de sanatate intra in moarte clinica. Bugetul sanatatii pe anul 2009 reprezinta un dezinteres total pentru soarta oamenilor din aceasta tara si propune cea mai mica suma din PIB din ultimii cinci ani. Cu alte cuvinte, sanatatea nu mai este prioritate nationala, ci un domeniu neimportant pentru Guvenul socialist doi si un sfert", a afirmat Nicolaescu, adaugand ca a remarcat "cresteri spectaculoase la capitolele angajate in campania electorala: turism, comunicatii, Parlament si Administratia Prezidentiala".

De asemenea, el a subliniat ca Guvernul utilizeaza sume pentru echilibrarea bugetului consolidat cu banii asiguratilor. "Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate este prevazut cu un excendent, desi sumele alocate la cele mai importante pozitii sunt mai mici decat in 2008. Peste 581 de milioane excendent si 141 milioan de lei de rezerva, deci aproape 200 de milioane de euro vor sta la dispozitia Guvernului, in loc sa fie folositi pentru finantarea sanatatii", a explicat fostul ministru al Sanatatii.

"Greu de inteles o atitudine atat de iresponsabila, aeriana, neprofesionista. Am inteles ca actualul ministru are specialitate managementul sanitar, dar ce a propus acest ministru este exact invers, neprofesionalism si parca da dovada de ura si acuzare a sistemului de medicina primara. Sunt convins ca aceste neajunsuri vor fi sesizate de alti oameni de buna credinta si nu peste mult timp vom asista la o revizuire fundamentala a unui asemenea tip burtal de atitudine manageriala", a afirmat Nicolaescu, care a adaugat ca, din punctul meu de vedere, se va intra in colaps in acest an.

Deputatul PNL a precizat ca a depus la Comisia pentru sanatate 16 amendamente si toate au fost respinse. Cat priveste totalul amendamentelor la buget, Nicolaescu a mentionat ca numai de la Camera Deputatilor au fost depuse aproximativ 1950, iar de la Senat s-au centralizat, pana in prezent, circa 600.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate