Clickmed
programare rapida la medic

Nicolaescu: Daca are bani, Primaria Capitalei poate finanta si spitalele care raman la minister

Publicat la data de: 07 Noiembrie 2008

Primaria Capitalei ar putea finanta toate spitalele de urgenta din Bucuresti, potrivit legii, chiar daca acestea se afla in administrarea Ministerului Sanatatii, a afirmat, joi, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Legile in vigoare ii permit primarului general al Capitalei sa doteze si sa renoveze absolut orice spital din Bucuresti, daca bugetul Primariei ii permite acest lucru. in momentul de fata, Constitutia Romaniei nu permite ca spitalele de urgenta sa treaca in administrarea directa a primariei, deoarece ele apartin statului, implicit Ministerului Sanatatii", a explicat Nicolaescu.

Surse din domeniul sanitar sustin, pe de alta parte, ca nemultumirile edilului-sef al Capitalei vizavi de trecerea unor spitale la municipalitate, mai putin a celor de urgenta, ar putea fi legate de faptul ca primaria nu se va putea ocupa de numirea managerilor decat la unitatile preluate de la minister.

Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, ca nu este de acord cu proiectul-pilot promovat de guvern, prin care doar o parte din spitalele bucurestene trec in subordinea municipalitati, si cere ca 42 de spitale, inclusiv cele de urgenta, sa fie in administrarea edililor locali.

"Nu vreau un proiect-pilot facut doar pentru a inchide gura lui Oprescu", a spus primarul Capitalei. El l-a acuzat pe ministrul Sanatatii ca "nu a inteles inca" importanta trecerii spitalelor, in numar de 42, la primarie.

"Comunitatea locala va plati pentru cheltuielile de intretinere, renovare, consolidare, dar si pentru managementul acestor spitale. Acum, acesti bani vin de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, bani care trebuie sa fie folositi pentru servicii medicale", spune Oprescu.

Reactia primarului vine dupa ce, marti, Executivul a anuntat ca spitalele bucurestene, cu exceptia celor de urgenta, vor trece din administrarea Ministerului Sanatatii in cea a autoritatilor locale din Capitala, in cadrul unui proiect-pilot cu durata de un an, potrivit unei Ordonante de Urgenta care va fi discutata in sedinta de guvern de saptamana viitoare.

Ministerului Sanatatii a primit sarcina de a elabora o Ordonanta de Urgenta care prevede, printre altele, ca nu trec la autoritatile locale, face spitalele de urgenta, care raman in continuare in administrarea Ministerului Sanatatii. in functie de rezultatele inregistrate, proiectul-pilot va putea fi extins la nivelul intregii tari.

Edilii Capitalei si reprezentantii Ministerului Sanatatii stabilisera data de 31 august ca termen pentru elaborarea strategiei de trecere a unor spitale din Bucuresti in subordinea municipalitatii.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate