Modul de recoltare, prelucrare, transport si stocare a probelor de urina

Generalitati

Sus
Modul de recoltare, prelucrare, transport si stocare a probelor de urina

Recoltarea probelor de urina ofera informatii importante asupra functionalitatii rinichilor sau a diverselor boli sistemice care pot afecta aparatul excretor.

Sunt o serie de cerinte ce trebuie respectate pentru obtinerea unor rezultate concludente. Printre acestea se numara probele examinate la timp si recipientele de recoltare sterile.

Pentru a putea obtine rezultate concludente este foarte important timpul in care se transporta probele si recoltarea corecta.

Recoltarea se va face doar in recipiente sterile procurate de la laborator sau din farmacii.

Pentru examenul complet de urina nu este necesara pregatire speciala. Se recolteaza intr-un recipient steril, cca 10-15 ml din prima urina de dimineata, dupa 4 ore de absenta a mictiunii.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Exista 3 tipuri de probe de urina
 3. Transport, prelucrare si stocare
 4. Articole similare

Exista 3 tipuri de probe de urina

Sus

Prima urina de dimineata - aceasta se recolteaza pentru examenul biochimic al urinei pe strip si examen microscopic al sedimentului urinar.

- Recoltarea -

Prima urina de dimineata este cea mai concentrata urina, cu un volum uniform si PH scazut. Din acest motiv este recomandata pentru biochimia urinei si examen microscopic al sedimentului urinar.

Este esential ca pacientul sa faca recoltarea corect.

Pentru adulti:

- se recomanda curatarea zonei genito-urinara cu apa si sapun, apoi uscarea zonei cu comprese sterile
- urinati o cantitate mica in toaleta, apoi, fara a opri urinarea incepeti sa colectati urina in recipientul steril; evitati atingerea zonei genitale cu recipientul steril
- marcati recipientul in care s-a facut recoltarea (data si ora recoltarii)
- trimiteti proba la laborator

Pentru sugari:
- se recomanda curatarea zonei genito-urinara cu apa si sapun, apoi uscarea zonei cu comprese sterile
- se ataseaza de zona genito-urinara punga pediatrica de recoltare a urinei, asigurandu-va ca orificiul urinar a fost inclus in punga
- dupa recoltare, punga se inchide si se transporta la laborator intr-un urocultor steril pentru adulti.

Urina din 24 de ore - aceasta se recolteaza pentru determinarea ratei de excretie urinara.

Pentru obtinerea rezultatelor concludente este recomandata recoltarea in recipiente sterile si conservarea la rece.

Consumul de lichide trebuie sa fie normal, sunt situatii in care medicul poate indica intreruperea medicatiei sau poate recomanda o anumita dieta inaintea recoltarii.

- Recoltarea -

Prima urina de dimineata se arunca si se noteaza ora acestei urinari; apoi se aduna toata urina de peste zi in recipiente sterile. Ultima urina se colecteaza exact la 24 de ore de la prima urinare. In cazul in care o singura proba nu este colectata pe parcursul celor 24 de ore, recoltarea trebuie reluata.

La finalul celor 24 de ore, se masoara volumul obtinut, se agita urina si se transfera cca. 100 ml in recipientul steril. Se marcheaza recipientul (volumul de urina din cele 24 de ore) si se trimite la laborator.

Transport, prelucrare si stocare

Sus

Pentru biochimia urinei si examenul microscopic al sedimentului urinar este recomandata examinarea probei in maxim 2 ore de la recoltare.

Daca urina este lasata prea mult timp la temperatura camerei, rezultatul nu mai este concludent.

In cazul in care proba nu poate fi transportata in 2 ore de la recoltare, se pastreaza in frigider si se trateaza cu anumiti conservanti sau fixatori pentru a impiedica multiplicarea bacteriana.

Pentru cazurile in care probele trebuie trimise la un laborator indepartat si timpul de transport depaseste cele 2 ore indicate, vor fi folosite eprubete cu fixatori.

Citeste si

Arhiva
 • Screening pentru cancerul de vezica urinara Screening pentru cancerul de vezica...

  Generalitati Vezica urinara este un organ cavitar, situata in partea de jos a abdomenului. In ea se strange urina, rezidu datorat filtrarii sangelui de catre rinichi. Vezica urinara are un perete muscular care permite marirea sau micsorarea ei in functie de cantitatea...citeste mai mult

 • Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Ce trebuie sa stim despre biopsia renala

  Generalitati Biopsia renala este de fapt o procedura medicala efectuata in scop diagnostic. Ea presupune introducerea unui ac special prin flancuri (drept sau stang) cu scopul recoltarii unui fragment tisular din parenchimul renal. Aceasta este varianta percutana a...citeste mai mult

 • Masajul Masajul

  Masajul reprezinta prelucrarea mecanica, metodica a partilor moi ale corpului printr-un ansamblu de proceduri manuale sau instrumentale in scop profilactic, terapeutic, de intretinere. El actioneaza la mai multe nivele. Asupra aparatului circulator, el influenteaza...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Servicii specializate
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK