Ministrul Sanatatii spune ca protocoalele terapeutice vor fi implementate de la 1 iulie


Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, a declarat duminica, la Realitatea TV, ca protocoalele terapeutice, care trebuie finalizate pana la 1 iunie, vor trebui implementate de la 1 iulie.

Ministrul considera ca realizarea ghidurilor si protocoalelor terapeutice va determina introducerea regulilor si a normelor in tratarea pacientilor din spitalele si cabinetele medicilor, precum si posibilitatea cuantificarii costurilor din sistem. "Protocoalele terapeutice vor fi finalizate pana la 1 iunie si implementate de la 1 iulie. in felul acesta vom putea sa definim foarte clar care este calitatea actului medical si vom putea sa si protejam pacientii, pentru ca medicii vor stii foarte clar care sunt serviciile medicale pe care le vor face in fiecare dintre patologii, iar pacientii vor sti ce fel de servicii medicale primesc, iar ministerul va putea sa cuantifice acest lucru in bani", a declarat Bazac.

In plus, ministrul considera ca spitalele ar putea fi finantate diferit, in functie de aplicarea, sau nu, a protocoalelor. "Eu sunt foarte interesat ca atunci cand aceste ghiduri se vor implementa in spitale, sa verific modul in care se face finantarea. Va trebui sa existe o diferenta intre spitalele care implementeaza aceste ghiduri si cele care nu o fac. Acest lucru se va traduce in finantare, pentru ca cei care nu vor implementa aceste ghiduri, nu vor putea primi aceeasi finantare (ca cei care o fac)", a spus ministrul.

Comisii alcatuite din specialisti ai Ministerului Sanatatii si ai Casei de Asigurari de Sanatate trebuie sa finalizeze, pana la 1 iunie, protocoale terapeutice pentru zece patologii, printre care bolile cardiovasculare si pulmonare, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat si diferite tipuri de cancer, a anuntat in luna februarie Ministerul Sanatatii.

Protocoalele terapeutice vor fi elaborate atat pentru medicina primara cat si pentru specialitatile din unitatile spitalicesti.

Ministerul Sanatatii impreuna cu scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar vor initia, in acest an, Programul National de Administrare Sanitara, ce va avea ca scop descentralizarea sistemului sanitar, analiza performantelor spitalelor, implementarea protocoalelor si evaluarea programelor nationale ale Ministerului Sanatatii.

Sursa NewsIn
537 vizualizari, 06 Aprilie 2009

Citeste si

Arhiva
  • 11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor 11 alimente pentru mentinerea...

    Generalitati Dieta joaca un rol important in mentinerea sanatatii vederii, iar oamenii de stiinta au descoperit ca aceleasi alimente benefice pentru sistemul cardiovascular ajuta si la pastrarea acuratetei organelor de vaz. Simtul vederii depinde de sanatatea...citeste mai mult

  • Ghidul sanatatii Ghidul sanatatii

    Avantajele investitiei in propria stare de sanatate Printre beneficiile pe care o persoana le poate avea ducand o viata sanatoasa ar fi: - se va simti bine si va avea o stare buna de spirit in urma alegerilor pe care le va face; - va fi energica si se va simti...citeste mai mult

  • 10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate 10 beneficii pentru sanatate ale...

    Generalitati Mancarea condimentata este apreciata in toata lumea, intrucat condimentele adauga un surplus incredibil de savoare, alimentelor. Culturile din intreaga lume consuma preparate culinare care starnesc senzatii si bucura papilele gustative cu ajutorul...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK