Clickmed
programare rapida la medic

Medicii de familie au decis sa nu semneze Contractul cadru pe 2009

Publicat la data de: 30 Martie 2009

Medicii de familie au decis, sambata, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare comune a Societatii Nationale si a Patronatului National de profil, sa nu semneze contractul-cadru si normele de aplicare pana cand aceste acte nu se vor negocia real cu reprezentantii medicilor.

Acestia spun ca, desi la intalnirea comuna cu reprezentatii ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 16 februarie s-a stabilit ca vor exista intalniri distincte pentru discutia Contractului-cadru si a normelor metodologice, factorii de decizie din sanatate "nu au dorit sa avem aceste intalniri", iar propunerile Patronatului au fost ignorate.

De asemenea, exista nemultumiri fata de reducerea drastica a procentului alocat medicinii de familie din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate aprobat, ceea ce va duce la deficiente grave de acordare a asistentei medicale primare, care vor culmina cu falimentarea unui mare numar de cabinete.

In plus, si alte prevederi ale Contractului cadru pe 2009, adoptat recent de guvern, si care vor intra in vigoare la 1 aprilie, au starnit protestele organizatiilor medicilor de familie.

Potrivit Contractului cadru, medicii de familie trebuie sa participe obligatoriu la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, in afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale. Prin aceasta prevedere, care necesita un aviz consultativ al Colegiului Medicilor din Romania, se asigura accesul pacientilor la servicii de asistenta medicala primara indiferent de ora si de zona si se se reduce numarul de cazuri cu evolutie nefavorabila si decesele a caror producere este favorizata prin neasigurarea in timp util a asistentei medicale, sustine ministerul.

Reprezentantii medicilor considera demersul ca o "impunere a muncii fortate, prin obligarea medicului de familie de a participa la activitatea de asigurare a urgentei prespitalicesti si consultatii de urgenta la domiciliu, activitati care se gasesc in afara curriculei medicului de familie si depasesc timpul european de munca".

In plus, medicii reclama eliminarea unor servicii platite distinct in urma modificarii raportului “per capita / per servicii”, care duce la o diminuare si mai mare a veniturilor cabinetului. De asemenea ei nu sunt de acord cu penalizarea cabinetului de medicina de familie care are medic angajat, daca depaseste 23.000 puncte anual si cu impunerea unor sanctiuni extrem de dure pentru nerespectarea clauzelor contractuale, lasand loc abuzului si arbitrariului.

Alte prevederi ale Contactului cadru sustin prescrierea medicamentelor sub forma denumirii comune internationale (DCI), de la 1 aprilie, si obligatia managerilor de spital de a afisa, lunar, cheltuielile unitatii pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Exceptie de la prescrierea medicamentelor sub forma DCI (specificand substanta activa) vor face doar cazurile justificate medical in fisa pacientului, in concordanta cu diagnosticul. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, este de parere ca prescrierea medicamentelor sub foma DCI va imbunatatii accesul asiguratilor la medicamente. In prezent, medicii de familie prescriu medicamentele sub denumirea comerciala.

O alta prevedere a contractului cadru obliga farmaciile aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate sa elibereze numai medicamentele care dau pretul de referinta in cadrul denumirii comune internationale prescrise de medic. Pretul de referinta reprezinta pretul medicamentului cel mai ieftin inregistrat la Ministerul Sanatatii din categoria celor cu aceeasi substanta activa. Ministerul a decis stabilirirea pretului de referinta printr-o medie a celor mai mici preturi din 12 tari europene.

Cu acordul asiguratului, insa, se pot elibera si alte medicamente cu aceasi substanta activa, cu exceptia cazurilor in care medicul prescrie medicamentele pe denumire comerciala.

"Prin contractul-cadru aprobat vom imbunatati si accesul asiguratilor la servicii medicale si la medicamente gratuite si compensate in tratamentul ambulatoriu, in special din mediul rural", a declarat ministrul Sanatatii.

De asemenea, se introduce o noua obligatie a caselor de asigurari de sanatate, de a deconta contravaloarea serviciilor medicale paraclinice numai daca medicii de familie sau medicii de specialitate din ambulatoriu au competenta legala necesara si au in dotarea cabinetului aparatura medicala corespunzatoare pentru realizarea acestor servicii.

Tot de la 1 aprilie, potrivit Contractului cadru, medicii de familie nou-veniti intr-un cabinet de medicina primara vor avea sase luni la dispozitie pentru a obtine numarul minim de asigurati pe lista sa, in loc de trei luni cum este prevazut in prezent.

Contractul-cadru este cel mai important document din sistemul de sanatate, prin care care sunt stabilite, anual, conditiiile contractarii cu furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate