Clickmed
programare rapida la medic

Insolatia - un real pericol al verii care ne afecteaza sanatatea

Actualizat la data de: 04 August 2016
Insolatia - un real pericol al verii care ne afecteaza sanatatea

Insolatia se traduce prin incapacitatea organismului de a cobori temperatura corporala, in urma expunerii prelungite la soare si a deshidratarii.

Este una dintre cele mai periculoase afectiuni cauzate de caldura, deoarece iti pune viata in pericol.

Riscul de a face un stop cardiac in urma socului termic este foarte mare.

Ce este insolatia si cum se manifesta?

Insolatia insumeaza o serie de situatii aflate la limita dintre fiziologic si patologic.

Atunci cand te expui prea mult la soare si caldura excesiva, uitand sa bei apa, poti experimenta diferite stari, de la oboseala, dureri de cap, greata si frisoane pana la convulsii, halucinatii, delir si coma provocata de socul termic.

In functie de gradul de supraincalzire al organismului, insolatia are trei forme:

1. Forma usoara

Se manifesta prin stare de somnolenta, ameteli, dureri de cap, greata si febra moderata.

Primul ajutor consta in mutarea persoanei afectate de insolatie intr-un spatiu racoros, bine ventilat, unde sa poata sta culcata.

Se dau jos hainele, pentru a expune cat mai mult corpul la aer. Poti stropi corpul cu apa folosind un pulverizator sau un burete imbibat in apa nu foarte rece.

Pentru a favoriza scaderea temperaturii corpului, se pot aplica comprese reci pe abdomen, pe gat si sub axile, acestea fiind zonele in care vasele mari de sange se gasesc la suprafata pielii.

Sub nicio forma nu trebuie sa pui bolnavul in cada cu gheata, deoarece ii poti provoca un soc termic, urmat de stop cardiac.

Nu trebuie administrate medicamente celui afectat de insolatie. Aspirina si paracetamolul ii pot cauza mai mult rau. Totodata, nu trebuie sa ii freci incheieturile cu alcool.

Pacientul are nevoie de multe lichide si de odihna pentru a se recupera. Ajuta-l sa bea apa, de preferinta minerala, deoarece este mai bogata in saruri.

Consumul de sucuri naturale, supe de legume sau fructe bogate in minerale precum bananele ajuta la inlocuirea fluidelor pierdute in urma transpiratiei excesive. Sub nicio forma nu trebuie consumat alcool sau bauturi energizante.

2. Forma medie

Este caz de urgenta medicala, bolnavul avand nevoie de ingrijiri de specialitate. Simptomele acestei forme de insolatie includ:

- dureri mari de cap;
- greata;
- voma;
- lipsa coordonarii in miscare;
- pierderea cunostintei;
- febra mare;
- accelerarea batailor inimii si respiratiei.

Ce poti sa faci pentru a ajuta o persoana cu astfel de simptome?

Suna la 112 si roaga pe cineva sa te ajute sa duci persoana respectiva intr-un spatiu racoros si bine ventilat.

Pana la sosirea ambulantei, ii poti infasura corpul intr-un cearsaf imbibat cu apa rece. La cap se poate pune o punga cu gheata, iar la gat si sub brat, comprese reci.

3. Socul termic

O persoana puternic afectata de insolatie isi poate pierde cunostinta, delireaza sau are halucinatii. Respiratia si pulsul sunt accelerate, iar pielea este uscata sau acoperita de sudoare lipicioasa.

Trebuie sa suni imediat la 112 si sa precizezi ca persoana se afla in soc termic. Este necesar ca pacientul sa fie supravegheat permanent, deoarece exista riscul sa i se blocheze caile respiratorii.

Odata ajuns la spital, i se vor administra lichidele necesare intravenos.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate