Clickmed
programare rapida la medic

Farmacistii galateni se tem ca deconturile de retete compensate ar putea fi esalonate pe lung

Publicat la data de: 10 Octombrie 2008

Farmacistii galateni sustin ca eliminarea plafonului pentru medicamentele complesate si gratuite este o masura pur electorala, care va afecta financiar societatile farmaceutice, lipsite de garantia recuperarii sumelor de la un Guvern aflat pe final de mandat.

Intr-un comunicat scris dat publicitatii joi, Colegiul Farmacistilor din judetul Galati si-a exprimat ingrijorarea fata de viabilitatea Hotararii de Guvern nr. 1225/2008, care a modificat Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, in sensul ca a eliminat plafoanele de eliberare a medicamentelor compensate si gratuite.

Colegiul Farmacisilor nueste impotriva acestei masuri, dar a apreciat ca in elaborarea si aplicarea ei nu s-a tinut cont de realitatile financiare din sistem, ci de castigul electoral pe care il poate aduce. "Colegiul Farmacistilor din judetul Galati nu este impotriva masurii adoptate, dar considera ca graba cu care a fost aplicata si momentul ales denota ca scopul urmarit este unul electoral si nu unul bazat pe realitate", a declarat, prin intermediul comunicatului, presedintele Colegiului Farmacistilor din Galati, Maria Stratulat.

Conform aceleieasi surse, adoptarea la final de an a masurii de eliminare a plafoanelor pentru medicamentele compensate si gratuite ar putea avea efecte devastatoare din punct de vedere financiar asupra societatilor farmaceutice aflate in contract cu casele de asigurari de sanatate. in plus, perspectiva schimbarii Guvernului genereaza teama ca deconturile catre farmacii ar putea fi esalonate pe o perioada lunga de timp.

"Farmacistii sunt ingrijorati pentru ca nu exista garantia recuperarii sumelor de bani prin decontarea retetelor compensate. Din experienta anului 2004, s-a demonstrat ca o depasire a bugetului alocat pentru anul in curs pentru decontarea retetelor compensate presupune o rostogolire a datoriilor in anul urmator. Acest fapt poate duce fie la nerecunoasterea datoriilor angajate de Guvernul actual peste limitele bugetului alocat in anul 2008, fie la o amanare pe termen lung a decontarii acestor sume de catre viitorul Guvern", a afirmat Maria Stratulat.

Ea a apreciat ca aceste scenarii ar putea fi evitate doar daca prescrierile de retete compensate nu vor depasi valorile de pana acum sau daca rectificarile bugetare la nivelul caselor judetene de asigurari de sanatate vor fi in masura sa acopere eventualele depasiri. "Daca nu, atunci singurii care vor pierde vor fi farmacistii", a subliniat presedintele Colegiului Farmacistilor din Galati.

Maria Stratulat a apreciat, totusi, ca un moment mai potrivit pentru eliminarea plafoanelor la medicamentele compensate si gratuite ar fi fost cel al elaborarii si aplicarii Normelor la Contractul-cadru pe 2009. "Atunci era prevazuta trecerea plafoanelor la medici. Astfel, controlul asupra sumelor consumate de la bugetul alocat caselor de asigurari de sanatate ar fi trecut de la farmacist la medic. Exista, in acest mod, posibilitatea stoparii prescrierilor peste valoarea bugetului alocat", a incheiat presedintele Colegiului Farmacistilor din judetul Galati, Maria Stratulat.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate