Clickmed
programare rapida la medic

Fabrica de seringi de unica folosinta Sanevit 2003 din Arad are conturile blocate

Publicat la data de: 25 Februarie 2009

Cel mai mare producator roman de seringi de unica folosinta, Sanevit 2003 din Arad, are conturile blocate si este in imposibilitatea efectuarii platilor catre furnizorii de utilitati si furnizorii de materiale pentru continuarea productiei, transmite corespondentul NewsIn.

Conform celor prezentate, marti, de deputatul PDL de Arad Adrian Nitu, SC Sanevit 2003 SA este de trei luni in imposibilitatea a depasi situatia dificila in care se afla, deoarece nu are un administrator special numit de Ministerul Sanatatii. Deputatul PDL sustine ca prin Ordinul Ministerului Sanatatii Publice nr. 1907/18 noiembrie 2008, s-a instituit procedura de administrare speciala a societatii.

„Societatea, al carei actionar majoritar este Ministerul Sanatatii, se confrunta cu o situatie dificila care a condus la blocarea conturilor bancare si pe cale de consecinta la imposibilitatea efectuarii platilor atat catre furnizorii de utilitati - energie electrica, apa, telefonie -, cat si catre furnizorii de materiale pentru continuarea productiei. Pentru reluarea productiei prin valorificarea materialelor existente in stoc - realizarea a aproximativ 5.000.000 bucati seringi cu ac - ar fi nevoie de resurse financiare pentru achizitionarea unor materiale necesare - polipropilena, ambalaje si gaz pentru sterilizare”, a sustinut Adrian Nitu, secretar al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.

SC Sanevit SA a fost infiintata in 1995, printr-un credit extern garantat de Guvern. O perioada, fabrica a lucrat la capacitate maxima, fiind principalul furnizor de seringi si ace de unica folosinta pentru piata interna. Dar, presiunile exercitate de importatori asupra Guvernului au facut ca acesta sa emita un ordin prin care se desfiinta o hotarare prin care spitalele romanesti erau obligate sa achizitioneze produsele de la Sanevit Arad. in aceste conditii, activitatea fabricii s-a diminuat drastic, ajungand la faliment, dobanzile, comisioane la credit, majorarile si penalitatile de intarziere depasind 50 milioane dolari. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare a preluat creanta si a incearcat sa vanda SC Sanevit, pentru a rcupera din bani. Licitatiile organizate in acest sens nu au dat rezultatele scontate.

O solutie a fost gasita de Guvernul condus de Adrian Nastase care a repornit activitatea de fabricare a acelor si seringilor de unica folosinta intr-o societate nou creata, SC Sanevit 2003 SA. Actionar majoritar la aceasta unitate este statul, prin Ministerul Sanatatii care detine 85 la suta dintre actiuni, si AVAS cu o participare de 15 la suta dupa ce, in anul 2004, a participat la 4.000.000 lei la majorarea capitalului social al societatii.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate