Clickmed
programare rapida la medic

Directiva privind serviciile medicale transfrontaliere ar putea intra in vigoare in circa un an

Publicat la data de: 07 Iulie 2008

Proiectul de directiva privind serviciile medicale transfrontaliere adoptat, in urma cu cateva zile, de Comisia Europeana, ar putea deveni directiva in circa un an si va trebui preluata in toate legislatiile nationale ale statelor membre UE, a anuntat, vineri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Propunerea are avantajul de a crea un cadru legislativ clar, in care sunt stabilite regulile dupa care cetatenii europeni pot recurge la servicii medicale in spatiul Uniunii Europene in alt stat membru decat in cel in care contribuie la sistemul de sanatate, precum si felul in care pacientilor li se ramburseaza cheltuielile, a precizat ministrul.

"In urma cu doua zile, Comisia Europeana a adoptat un proiect de directiva privind serviciile intercomunitare de sanatate. Aceste prevederi se refera la crearea cadrului legislativ european european pentru stabilirea regulilor prin care cetatenii europeni pot apela la serviciile medicale pe teritoriul UE si la modul de decontare a serviciilor. Vorbim de asigurari de sanatate care se deconteaza de un stat pentru alt stat. inseamna ca cetatenii europeni au dreptul de a primi asistenta medicala in orice stat membru. Fara autorizare prealabila, deci fara aprobari din statul de resedinta”, a precizat ministrul.

Serviciile medicale vor fi decontate in limitele pe care le-a stabilit statul de resedinta, urmand ca diferenta sa o suporte pacientii. "Daca ai nevoie de o operatie de apendicita si nu o faci in Romania, ci in Germania sau in alta parte, unde costa 300 de euro, iar in Romania costa 100, diferenta de 200 de euro o suporti din buzunar daca doresti acest lucru”, a explicat ministrul.

Nicolaescu a afirmat ca aceasta directiva va face ordine in sistemul de sanatate intracomunitar. "Acum exista certuri intre Casele Nationale de sanatate cum sa deconteze, cat sa deconteze, ca e de doi lei, ca e de patru lei. Acum, prin aceasta prevedere, se stie cat este pretul la nivel national la fiecare dintre statele membre, iar diferenta, de asemenea, cetateanul stie ca trebuie sa o suporte din buzunar”, a afirmat acesta.

Proiectul de directiva urmeaza sa fie aprobat si de Parlamentul European si Consiliul Europei. "in acest moment, proiectul de directiva a plecat catre Parlamentul European si catre Consiliul Europei. Dupa vot va deveni directiva. Dupa estimarile facute de colegii nostri europarlamentari, un asemenea proiect poate deveni directiva in circa un an de zile. Probabil la anul pe vremea aceasta poate deveni directiva si va trebui preluata in toate legislatiile nationale ale statelor membre UE”, a spus Nicolaescu.

Directiva va avea, in opinia ministrului, un efect pozitiv si asupra milioanelor de romani care lucreaza in Europa, precum si a turistilor sau studentilor romani care au, la un moment dat, nevoie de asistenta medicala in spatiul Uniunii Europene.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate