Clickmed
programare rapida la medic

Datoriile Plafar depasesc patru milioane de lei

Publicat la data de: 21 Noiembrie 2008

Datoriile totale ale SN Plafar SA se ridica la 4.078.726 lei, iar cel mai mare creditor al societatii este ANAF, datoria catre bugetul consolidat al statului fiind in acest moment de peste 1,6 milioane lei, potrivit datelor furnizate NewsIn de catre AVAS.

"Cel mai mare creditor al societatii este Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Datoria catre bugetul consolidat al statului este de 1.615.000 lei, conform declaratiei conducerii societatii. Aceasta datorie nu este insa certa, la acest moment, fiind in desfasurare o analiza la SN Plafar SA pe marginea acestui subiect", au declarat pentru NewsIn reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Potrivit Autoritatii, Plafar mai are 194 de angajati si mai detine sase sucursale si sediul central din Bucuresti, valoarea totala contabila a acestora fiind de 7.351.871 lei.

Pentru 2008, AVAS, care detine 51% din actiunile societatii, estimeaza pentru Plafar o cifra de afaceri de 4,7 milioane lei. Alaturi de AVAS, Fondul Proprietatea detine 49% din actiunile societatii.

Strategia de restructurare si privatizare a Societatii Nationale Plafar SA si a mandatului institutiei publice implicate a fost aprobata prin HG nr. 1469/2006. Potrivit AVAS, conform prevederilor acestui act normativ, SN Plafar SA va fi intai restructurata si abia apoi oferita spre privatizare.

In prezent, este in derulare Programul de restructurare al societatii. Dupa finalizarea acestuia, societatea va transmite catre AVAS datele si informatiile necesare intocmirii documentatiei de privatizare.

Conform Stategiei, vanzarea se va face prin metoda negocierii pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, cu ofertantii care au indeplinit criteriile de precalificare.

Pentru a fi considerate investitori eligibili, firmele interesate sa preia participatia majoritara la SN Plafar trebuie sa aiba o experienta de minimum cinci ani in productia, prelucrarea si comercializarea plantelor aromatice si medicinale sau o experienta de minimum cinci ani in domeniul productiei medico-farmaceutice.

Cifra de afaceri aferenta ultimului an pentru care exercitiul bugetar a fost incheiat trebuie sa fie cel putin egala cu a societatii privatizate, iar, in cazul consortiilor de investitori, suma cifrelor de afaceri ale membrilor acestora trebuie sa fie de cel putin 1,5 ori cifra de afaceri a Plafar, iar cel putin unul din membri sa indeplineasca criteriul referitor la experienta minima.

Evaluarea ofertelor angajante se va face prin aplicarea unei grile de punctaj asupra ofertelor tehnice si financiare depuse de ofertantii care fac dovada indeplinirii criteriilor de precalificare. Vor fi considerati investitori calificati cei care au obtinut un punctaj minim de 75% din cel al primului clasat.

Privatizarea Plafar urmareste mentinerea obiectului de activitate al societatii comerciale, pastrarea si dezvoltarea capacitatilor de productie existente si atragerea unui volum important de investitii.

SN Plafar SA a fost infiintata in anul 1999, prin Hotararea Guvernului nr. 143 din data de 5 martie 1999, sub forma de societate comerciala pe actiuni cu capital integral de stat, ca urmare a reorganizarii Regiei Autonome "Plafar".

Societatea are drept scop indeplinirea strategiei nationale privind exploatarea plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si cultivata, iar obiectul principal de activitate il reprezinta productia, industrializarea si comercializarea pe piata interna si la export a plantelor medicinale aromatice, toxice si stupefiante din culturi si din flora spontana.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate