Clickmed
programare rapida la medic

Cele mai contagioase boli pe care le poti lua in spatiile comune

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2023

Bolile contagioase in spatiile comune

Sus
Cele mai contagioase boli pe care le poti lua in spatiile comune

Spatiile comune si frecventate de un numar mare de persoane reprezinta medii in care anumite boli pot fi transmise usor de la o persoana la alta.

De exemplu, statul in sali de asteptare sau in mijloace de transport vine la pachet cu un risc crescut de a contracta o boala infectioasa, precum gripa. De asemenea, mersul la restaurant si folosirea in comun a veselei poate ridica sansele de imbolnavire.

Cele mai contagioase boli ce pot fi luate din spatiile comune. Astfel, sunt prezentate manifestarile produse de aceste boli, tocmai pentru a fi recunoscute mai usor. Vizita la medic este necesara in cazul afectiunilor ce vor fi prezentate, acesta putand oferi cele mai bune recomandari de tratament.

Cuprins articol

  1. Bolile contagioase in spatiile comune
  2. Gripa
  3. Infectia cu norovirus
  4. Conjunctivita
  5. Pediculoza
  6. Meningita
  7. Pneumonia
  8. Tuberculoza
  9. Citeste pe aceeasi tema

Gripa

Sus

Gripa este o boala infectioasa ce afecteaza caile respiratorii. Toamna este, in general, anotimpul de debut al gripei, punctul sau culminant fiind cuprins intre lunile decembrie si februarie. Ulterior, cazurile de gripa vor scadea ca intensitate pana in luna mai, dar riscul fiind prezent chiar si in restul anului.

Gripa este cauzata de virusuri si se raspandeste de la o persoana la alta prin tuse, stranut si chiar vorbit. In plus, aceasta infectie poate fi contractata prin atingerea unor suprafete contaminate cu virusul gripal si ducerea mainilor la gura, nas sau ochi.

Din punct de vedere al simptomatologiei, gripa produce febra, frisoane, dureri in gat, dureri musculare, congestie nazala si fatigabilitate.

Medicamentele antivirale pot reduce simptomele si pot scurta durata bolii cu una sau doua zile, dar pot ajuta si la prevenirea complicatiilor grave ale gripei, cum ar fi pneumonia. Majoritatea persoanelor cu gripa se vor recupera complet in termen de doua saptamani, dar exista si cazuri severe in care spitalizarea este necesara.

Vaccinarea este cea mai buna metoda de prevenire a gripei, dar trebuie realizata in fiecare an. Vaccinarea anuala este necesara deoarece virusurile cauzatoare ale bolii se pot modifica. Astfel, persoanele ce s-au vaccinat in urma cu un an trebuie sa fie constiente ca nu mai sunt protejate de tulpinile actuale ale virusurilor.

Persoanele bolnave trebuie sa evite sa raspandeasca boala, acest lucru putand fi facut prin purtarea de masti si acoperirea gurii si a nasului atunci cand stranuta sau tusesc. De asemenea, spalarea mainilor este extrem de importanta, fiind necesara si pentru persoanele bolnave, cat si pentru cele sanatoase.

Un alt aspect important consta in faptul ca persoanele bolnave ar trebui sa stea acasa cel putin 24 de ore de la disparitia febrei, astfel incat virusurile sa nu fie imprastiate si la alte persoane.

Infectia cu norovirus

Sus

Norovirusul este un virus extrem de contagios si frecvent intalnit in practica medicala. Exista mai multe tipuri de norovirus, iar infectia poate surveni chiar si de mai multe ori.

Infectia cu acest virus se realizeaza prin consumul de alimente sau bauturi contaminate, fiind necesare cantitati mici ale agentului patogen. In plus, boala se poate raspandi rapid si usor in locurile comune si inchise, precum scolile, spitalele, centrele de ingrijire si navele de croaziera.

Norovirusul provoaca inflamatie la nivel gastric si intestinal, producand gastroenterita acuta. De obicei, simptomele apar la una sau doua zile de la expunerea la virus si sunt reprezentate de varsaturi, diaree, greata si dureri gastrice. In plus, aceste simptome pot fi insotite de febra, dureri de cap si dureri generalizate.

Este important de stiut ca nu exista medicamente specifice acestei infectii si nici vaccinuri corespunzatoare. De asemenea, tratamentul cu antibiotice este ineficient, deoarece este vorba despre o infectie virala.

Cu toate acestea, hidratarea optima este extrem de importanta, deoarece simptomele pot duce la deshidratare, in special la copiii mici.

Pentru a evita aceasta afectiune, specialistii recomanda spalarea si gatirea corespunzatoare a alimentelor. De asemenea, se indica utilizarea lichidelor ce provin din surse sigure.

Spalarea pe maini si evitarea contactului cu fecalele persoanelor bolnave reprezinta alte metode prin care afectiunea poate fi evitata, alaturi de mancatul doar la restaurante de incredere.

Conjunctivita

Sus

Conjunctivita este o afectiune ce se raspandeste cu usurinta in mediile comune, avand drept cauze principale virusii si bacteriile. Totusi, exista si cazuri in care aceasta este cauzata de diversi alergeni si factori iritanti.

Simptomele conjunctivitei pot varia de la persoana la persoana, dar cel mai frecvent sunt regasite roseata si inflamatia conjunctivei. Aceste manifestari pot fi insotite de prurit, usturime, durere, sensibilitate la lumina, vedere incetosata si secretii purulente.

Secretiile de culoare galbena sau verzuie pot indica prezenta bacteriilor la nivelul ochiului. Astfel, tratamentul poate fi simptomatic sau poate include si antibiotice.

Pediculoza

Sus

Pediculoza este o afectiune caracterizata de infestarea unei persoane cu paduchi. Paduchii sunt insecte mici care traiesc in parul uman si care se hranesc cu sange. Acestia mor rapid fara hrana, astfel incat scoaterea lor din par este cheia unui tratament de succes. Totusi, acesti paraziti isi fixeaza foarte bine ouale de firele de par, iar simpla periere nu este de ajuns pentru a scapa de pediculoza.

Pediculoza apare foarte frecvent in cazul copiilor. Acestia pot transfera infectia de la unul la altul prin contact direct sau prin impartirea palariilor, castilor sau a altor obiecte personale. In plus, s-a constatat ca fetele sunt mai predispuse la a dezvolta aceasta afectiune, iar motivul ar putea fi reprezentat de dimensiunea si cantitatea de par avuta.

Persoanele cu paduchi se vor scarpina frecvent la nivelul scalpului, iar la o analiza atenta se pot observa ouale de paraziti lipite de firele de par. Acestea vor fi fixe, astfel incat pot fi deosebite usor de matreata.

Pentru a scapa de paduchi, oamenii ar trebui sa pieptene parul cu un pieptene special de doua ori pe zi, timp de doua saptamani. In plus, exista sampoane speciale si diferite alte tratamente ce pot ajuta la eliminarea paduchilor.

Meningita

Sus

Meningita se caracterizeaza prin inflamatia si infectia meningelui. Aceasta infectie este, de obicei, rezultatul unei infectii virale sau bacteriene.

Meningita bacteriana este mult mai severa decat cea virala, putand sa provoace leziuni severe ale creierului, pierderi ale auzului si diferite dizabilitati de invatare. Se estimeaza ca aproximativ 1,2 milioane de cazuri de meningita bacteriana apar in fiecare an, peste o zecime din acestea fiind fatale.

Printre simptomele suferite de persoanele cu meningita se regasesc durerile de cap severe, febra, greata, varsaturile, letargia, delirul, fotofobia si rigiditatea cervicala. Existenta acestor simptome trebuie sa trimita imediat la medic, deoarece afectiunea poate duce la complicatii severe sau chiar la deces.

Pneumonia

Sus

Pneumonia are multe cauze posibile, dar cel mai frecvent sunt implicati streptococii si bacteriile de tipul mycoplasma. Acesti agenti infectiosi pot trai in corpul uman fara a provoca simptome, manifestandu-se doar atunci cand imunitatea gazdei a scazut din cauza altor boli.

Streptococcus pneumoniae produce pneumonia streptococica, o forma frecventa si severa a bolii. Astfel, acest streptococ este responsabil anual de peste 100000 de spitalizari pentru pneumonie, precum si pentru 6 milioane de cazuri de otita medie. Totusi, acest agent infectios poate cauza si alte boli invazive, inclusiv meningita.

Tuberculoza

Sus

Tuberculoza este o boala infectioasa ce provoaca aproape 2 milioane de decese in fiecare an. Aceasta infectie este provocata de Mycobacterium tuberculosis, bacterii ce afecteaza cel mai frecvent plamanii, determinand dureri, tuse si expectoratie cu sange.

Alte simptome suferite de pacientii cu TBC sunt reprezentate de oboseala, scadere in greutate, pierderea apetitului alimentar, frisoane, febra si transpiratii nocturne. Si in cazul acestei boli vizita la medic este extrem de importanta, deoarece complicatiile ce pot surveni in lipsa tratamentului sunt extrem de grave.

Bibliografie:
The sick list: Spotting and treating 5 contagious illnesses and ailments your child may encounter, https://www.choc.org/news/sick-list-spotting-treating-5-contagious-illnesses-ailments-child-may-encounter/
Common Infectious Diseases Worldwide, https://www.infoplease.com/math-science/health/diseases/common-infectious-diseases-worldwide
27 Devastating Infectious Diseases, https://www.livescience.com/13694-devastating-infectious-diseases-smallpox-plague.html


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate