Clickmed
programare rapida la medic

Ce este medicina personalizata?

Actualizat la data de: 30 Martie 2011
Ce este medicina personalizata?

Stiati ca, in fiecare an, in intreaga lume, 20-75% dintre pacienti nu primesc tratament eficient?

Stiati ca, in fiecare an, numai in Statele Unite, se inregistreaza peste 100,000 de decese cauzate de efectele adverse ale medicamentelor?

Termenul de medicina personalizata a fost folosit pentru prima data, in sensul cunoscut astazi, in urma cu peste 10 ani. Medicina personalizata se bazeaza pe faptul ca pacienti cu acelasi diagnostic clinic pot raspunde diferit la tratament.

Astfel, un anumit medicament poate fi extrem de eficient pentru un pacient, insa, acelasi medicament poate sa nu aiba rezultate similare in cazul altui pacient, cu acelasi diagnostic. Caracteristicile personale ale pacientului, dar si caracteristicile bolii, influenteaza maniera in care actioneaza medicamentele.

Medicina personalizata are potentialul enorm de a adauga valoare medicala prin oferirea de tratamente tintite, ce cresc calitatea vietii pacientilor. Desi potentialul complet al medicinei personalizate nu este inca realizat, exista deja in practica medicala o serie de abordari care demonstreaza schimbarea de paradigma si trecerea treptata de la o abordare generalizata la tratamente tintite, personalizate si terapii ghidate de raspuns.

Medicina personalizata imbunatateste intelegerea bolilor si permite stratificarea pacientilor ce sufera de o anumita boala in sub-grupuri, ceea ce poate ajuta la evitarea tratamentelor inadecvate sau care nu sunt necesare. Prin intermediul medicinei personalizate se ofera de asemenea teste de diagnosticare care permit identificarea grupurilor de pacienti care pot raspunde cel mai bine la un anumit tratament.

Cunoasterea organismului uman si a paticularitatilor bolilor a crescut considerabil in ultimii ani, ceea ce a facut ca medicina personalizata, prin abordarile ei, sa devina din ce in ce mai importanta.

Medicina personalizata - tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit!


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate