Clickmed
programare rapida la medic

Accesul pacientilor la tratamente oncologice in Europa este semnificativ diferit

Publicat la data de: 05 Februarie 2009

Un ‘Raport comparativ cu privire la accesul pacientilor la tratamente oncologice in Europa’ releva inegalitati semnificative

Brussels, 16 ianuarie 2009 – Pacientii din Europa se confrunta cu un acces inegal la tratamente oncologice, in functie de tara in care traiesc. Acest lucru a fost confirmat intr-un raport publicat in data de 16 ianuarie 2009, de catre Dr Nils Wilking, oncologist la Karolinska Institutet din Stockholm, Suedia, si Prof Bengt Jönsson, profesor de farmacoeconomie la Stockholm School of Economics. Aceste inegalitati si diferente cu privire la ratele de supravietuire ale pacientilor cu cancer sunt vizibile indeosebi atunci cand se compara tarile din Europa de est cu cele din nordul si vestul continentului.

Raportul, care a analizat situatia din 27 state membre ale Uniunii Europene (excluzand Cipru si Malta), dar incluzand Islanda, Norvegia si Elvetia, a adaugat noi date la cele adunate in rapoartele similare realizate de aceeasi autori in 2005 si 2007. Raportul a fost realizat cu sprijinul EFPIA, Federatia Industriei farmaceutice din Europa, iar cercetarile au fost derulate de i3 Innovus, o companie specializata in cercetari privind politicile de sanatate si farmacoeconomie.

“Accesul corespunzator la noi tratamente este vital pentru pacientii cu cancer, iar analizarea diferentelor privind accesul la terapii in tarile din Europa este un bun prilej de a genera discutii si dezbateri cu privire la folosirea optima a noilor tratemente si tehnologii in domeniul oncologiei” a declarat Brian Ager, Director General al EFPIA.

Raportul releva ca, desi incidenta cancerului este in crestere, mortalitatea din cancer descreste, indicand astfel impactul pozitiv al programelor de screening si al noilor optiuni terapeutice.

“Noile tratamente au facut posibil ca aceasta boala sa fie abordata de o maniera mult mai eficienta. Pentru pacientii cu cancer, aceste noi terapii inseamna o mai buna calitate a vietii, mai putin timp petrecut in spitale si sansa de a avea o viata normala mult mai repede.”, a declarat Dr. Nils Wilking.

Raportul prezinta diferente importante in ceea ce priveste ratele de supravietuire din cancer in Europa. De exemplu, in Suedia 60.3 % dintre barbati si 61.7 % dintre femeile diagnosticate cu cancer supravietuiesc, comparativ cu doar 37.7 % dintre barbati si 49.3 % dintre femei, in Republica Ceha. Date ale EUROCARE 4 au aratat de asemenea, ca, luand in considerare o incidenta similara a bolii, pacientii cu cancer din Suedia au sanse mai mari de supravietuire comparativ cu cei din Marea Britanie. Sistemele de sanatate din Europa chetuiesc fonduri semnificative in domeniul oncologiei, dar acestea raman mici, comparativ cu cele alocate pentru alte afectiuni.

Pacientii din Austria, Franta si Elvetia au cel mai larg acces la tratamente noi, in timp ce Polonia, Republica Ceha si Marea Britanie se situeaza in urma.

Prof. Jönsson a accentuat faptul ca “inegalitatile prezentate in primul nostru raport din anul 2005 raman in continuare. Acesta este un motiv real de ingrijorare pentru pacienti si societate, din moment ce asteptarile tuturor sunt ca toti pacientii din Europa sa aiba acces egal la aceste tratamente, mai ales cand si-au dovedit beneficiile terapeutice”.

Autorii raportului cheama factorii de decizie la actiune. 1.2 milioane de decese au fost cauzate de cancer, in Europa, in anul 2006, astfel ca autorii propun noi politici care sa imbunatateasca accesul pacientilor la tratament:
- Adaptarea bugetelor generale dedicate oncologiei si spitalelor, pentru a putea include noile terapii;
- Introducerea de fonduri separate pentru medicamentele oncologice;
- Analize periodice atat in domeniul inregistrarilor dar si economice ale noilor molecule oncologice;
- Promovarea unei aprobari Europene coordonate cu privire la colectarea datelor stiintifice necesare pentru analizele de farmacoeconomie (Health Technology Assessment)
Raportul complet este disponibil pe www.comparatorreports.se

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati:
Colin Mackay, Tel: (+32) 2 626 25 71
E-mail: [email protected]

Nils Wilking, Tel: (+46) 73 625 17 19
E-mail: [email protected]

Linus Jonsson, Tel : (+46) 85 452 85 48
E-mail : [email protected]
Link-uri utile:
- www.efpia.eu
- www.comparatorreports.se
- www.i3innovus.com


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate