Clickmed
programare rapida la medic

Dieta Raw

Actualizat la data de: 04 Ianuarie 2012

Generalitati

Sus
Dieta Raw

In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc.

Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Dieta cu alimente crude
  3. Modalitati de preparare
  4. Crud versus gatit
  5. Este sanatoasa dieta cu alimente crude?
  6. Citeste pe aceeasi tema

Dieta cu alimente crude

Sus

Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism.

Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie.

Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie de 75% consumul de fructe si legume. Printre tipurile de alimente specifice acestui regim alimentar pot fi enumerate:
- algele
- varza
- semintele germinate
- cerealele integrale
- fasolea
- fructele uscate
- nucile.

Se vor evita total alcoolul, zaharurile rafinate si cafeina.

Modalitati de preparare

Sus

Persoanele care urmeaza acest tip de dieta nu gatesc alimentele la cuptor clasic, ci folosesc un aparat de deshidratat care usuca alimente.
Germinare si incoltire. Fasolea, legumele nucile si semintele crude contin inhibitori ai enzimelor care sunt in mod normal distruse in urma gatitulului.

Aceste enzime pot fi pastrate si asimilati in urma consumului prin germinarea si incoltirea alimentelor. Alimentele germinate si incoltite pot fi pastrate, dupa incoltire, intr-un vas care se va inchide etans, in frigider, timp de pana la cinci zile si consumate oricand.

Deshidratarea. Alimentele nu vor fi gatite niciodata la o temperatura mai mare de 45 de grade celsius. In acest scop se foloseste un aparat numit deshidrator, ca reutilizeaza aerul cald pentru a uscarea alimentelor.

Amestecarea. Alimentele vor fi amestecate sau tocate cu ajutorul unui procesor de alimente sau blender pentru a face piureuri, pesto, supa sau humus.

Alte modalitati de preparare:
- Fermentarea
- Stoarcerea
- Decojirea.

Crud versus gatit

Sus

Exista informatii insuficiente in literatura medicala, legate de dieta cu alimente crude. Cercetarile se concentreaza asupra vegetarianismului si veganismului si asupra beneficiilor pentru sanatate ale unei diete pe baza de fructe si legume, care contribuie la scaderea colesterolului si la mentinerea nivelurilor de glucoza din sange.

Unele studii au concluzionat ca prin gatirea la temperaturi inalte o serie de nutrienti importanti din alimente sunt distrusi. Specialistii accentueaza importanta consumului de legume crude din familia cruciferelor (cum ar fi varza, varza de Bruxelles, broccoli) care pot reduce riscul aparitiei cancerului de vezica urinara.

Prin prepararea la temperaturi inalte aceste legume sunt private de substantele care distrug proteinele din celulele canceroase. Este suficient ca aceste alimente sa fie consumate timp de o luna pentru ca acest risc sa fie diminuat.

Un alt studiu a analizat concluziile a aproximativ 50 de cercetari medicale care contineau dezbareri legate de consumul de alimente crude versus gatite. S-a demonstrat ca alimentele crude ajuta la reducerea sanselor de a manifesta cancer oral, faringian, laringian, esofagian si gastric.

Este sanatoasa dieta cu alimente crude?

Sus

Verdictul privind sanatatea obtinuta din consumul alimentelor crude nu este unul clar. Cercetatorii care au studiat impactul unei diete cu alimente crude au descoperit ca participantii au avut niveluri scazute ale colesterolului si trigliceridelor.

Acestia au avut,insa si o deficienta de vitamina B12. Constatarea este in concordanta cu cea a altor cercetari, intrucat vitamina B12 se gaseste in mod natural doar in produsele de origine naturala. Vitamina B12 este foarte importanta pentru functionarea nervilor si a celulelor rosii ale sangelui. Deficienta poate duce la anemie si tulburari neurologice.

Alti specialisti au remarcat la persoanele care au urmat aceasta dieta un nivel sanatos de vitamina A si de carotenoizi, care provin in urma consumului de legume, fructe si nuci. De asemenea, s-a remarcat rezistenta ridicata la boli cronice.

Cu toate acestea, s-au constatat niveluri mai mici decat la alte persoane care nu urmau dieta, de licopen plasmatic, care are un rol important in preventia afectiunilor. Masa osoasa scazuta la nivelul coloanei vertebrale si soldului poate fi un alt risc pentru cei care urmeaza dieta cu alimente crude, intrucat aceste persoane tind sa fie slabe.

Un alt studiu a aratat ca dieta cu alimente crude poate determina intreruperea ciclului menstrual ca urmare a pierderii drastice in greutate. Proteinele din fructe si legume sunt mai putin digerabile, de aceea este indicat sa se adauge in dieta, soia si fasole.

Specialistii recomanda ca persoanele care urmeaza dieta cu alimente crude si veganii sa creasca aportul de calciu, intrucat acestea urmeaza regimul alimentar al acestora contine alimente bogate in sulf (nuci si cereale, de exemplu) care pot determina pierderea de calciu de la nivelul oaselor.

Zincul este cel mai bine absorbit de organism din carne. Nutritionistii recomanda introducerea in dieta a semintelor si legumelor incoltite si germinate pentru a se compensa aceasta lipsa si pentru ca organismul sa absoarba mai bine nutrientii din alimente. De asemenea, cei care nu mananca carne sau produse lactate ar trebui sa fie vigilenti cu privire la aportul de vitamina D - mai ales cele care locuiesc in zone nordice. Nivelurile scazute de vitamina D pot duce fragilizarea oaselor.

O alternativa ar fi alegerea de alimente fortificate (lapte de soia, orez, cereale, margarina) sau chiar utilizarea de suplimente cu vitamina D. Prin decojire pot fi indepartate unele fibre sanatoase, iar deshidratarea, tocarea si expunerea la aer cald poate distruge o serie de elemente nutritve valoroase din fructe si legume.

Pentru ca cei care urmeaza dieta cu alimente crude nu consuma peste, nu pot furniza organismului suficienti acizi grasi esentiali omega-3. Ca masura de protectie, specialistii recomanda utilizarea de suplimente alimentare. De asemenea, acest tip de dieta va fi interzisa copiilor si sugarilor.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate