Clickmed
programare rapida la medic

Cum influenteaza bacteriile intestinale greutatea?

Actualizat la data de: 17 Mai 2018

Generalitati

Sus
Cum influenteaza bacteriile intestinale greutatea?

Organismul contine trilioane de bacterii. Majoritatea acestora se gasesc in intestine. Bacteriile intestinale joaca multe roluri importante in sanatatea dumneavoastra, cum ar fi comunicarea cu sistemul imunitar si producerea anumitor vitamine.

Bacteriile intestinale pot afecta si felul in care diferite alimente sunt digerate si produc substante chimice care te ajuta sa te simti plin. Ca rezultat, acestea va pot influenta in mod pozitiv greutatea.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce sunt bacteriile intestinale
  3. Cele mai favorabile si nefavorabile alimente pentru bacteriile intestinale
  4. Concluzii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Ce sunt bacteriile intestinale

Sus

Trilioane de bacterii si microorganisme traiesc pe pielea si in corpul nostru. De fapt, probabil se gasesc mai multe celule bacteriene in corpul uman decat celule umane.

Se estimeaza ca intr-un om de 70 de kg exista circa 40 trilioane de celule bacteriene si doar 30 de miliarde de celule umane. Majoritatea acestor bacterii traiesc intr-o parte a intestinului gros, numita cecum.

Exista sute de tipuri diferite de bacterii in intestine. In ciuda faptului ca unele pot provoca boli, cele mai multe indeplinesc sarcini esentiale pentru a ne mentine sanatosi. De asemenea, bacteriile intestinale produc anumite vitamine, inclusiv vitamina K.

Afecteaza modul in care alimentele sunt digerate

Deoarece bacteriile intestinale captusesc intestinele, ele vin in contact cu alimentele pe care le consumati. Acest lucru poate afecta ce nutrienti sunt absorbiti si felul in care este stocata energia in corpul dumneavoastra. Un studiu a examinat bacteriile intestinale in 77 perechi de gemeni, dintre care unul a fost obez, iar celalalt nu.

Cercetarea a constatat ca cei care erau obezi aveau bacterii intestinale diferite fata de gemenii lor ne-obezi. Obezitatea a fost asociata cu o diversitate redusa a bacteriilor intestinale, ceea ce inseamna ca se gasesc mai putine tipuri de bacterii in intestin.

Alte studii au aratat ca, daca bacteriile intestinale recoltate de la persoanele obeze sunt introduse in soareci, acestia cresc in greutate.

Acest lucru sugereaza ca bacteriile intestinale ar putea afecta greutatea. Acest fapt se poate datora efectului bacteriilor asupra digestiei diferitelor alimente. De exemplu, oamenii nu pot digera fibre, dar anumite bacterii intestinale pot.

Prin digestia fibrelor, aceste bacterii intestinale produc o serie de substante chimice care favorizeaza sanatatea intestinala si, eventual, promoveaza scaderea in greutate.

De exemplu, numeroase cercetari au aratat ca persoanele cu un aport ridicat de fibre au o greutate mai mica, ceea ce se poate datora rolului jucat de bacteriile intestinale in digestia fibrelor.

Bacteriile intestinale digera si anumiti antioxidanti din plantele cunoscute ca flavonoide, care pot ajuta la prevenirea cresterii in greutate. In cele din urma, bacteriile intestinale pot influenta modul in care grasimile sunt absorbite in intestine, ceea ce poate afecta modul in care grasimea este stocata in organism.

Influenteaza procesul inflamator

Inflamatia apare atunci cand corpul activeaza sistemul imunitar pentru a combate o infectie si poate fi cauzata si de o dieta nesanatoasa.

De exemplu, o dieta care contine prea multe grasimi, zahar sau calorii poate duce la cresterea substantelor chimice inflamatorii in sange si tesutul adipos, ceea ce poate contribui la cresterea in greutate. Bacteriile intestinale joaca un rol important in inflamatie.

Unele specii produc substante chimice cum ar fi lipopolizaharida (LPS), care provoaca inflamatii cand ajung in sange. Atunci cand soarecii primesc LPS, nivelul de zahar si insulina in sange, precum si cresterea in greutate sunt similare cu efectele unei diete bogata in grasimi.

Prin urmare, anumite bacterii intestinale care produc LPS si provoaca inflamatii pot contribui la cresterea in greutate si la rezistenta la insulina.

Produc substante chimice care ajuta sa va simtiti flamand sau plin

Corpul uman produce diferiti hormoni care va afecteaza apetitul, inclusiv leptina, ghrelinul si peptida YY (PYY). Unele studii au aratat ca diferite bacterii din intestin pot afecta nivelul acestor hormoni si daca va simtiti flamand sau plin.

Acizii grasi cu lant scurt sunt substante chimice care sunt produse atunci cand anumite specii de bacterii intestinale descompun fibrele. Una dintre acestea este cunoscuta sub numele de propionat.

Un studiu efectuat la 60 de adulti supraponderali a constatat ca administrarea de propionat timp de 24 de saptamani a dus la cresterea semnificativa a nivelului hormonilor PYY si GLP-1, ambele influentand foamea.

Persoanele care au consumat propionat au avut, de asemenea, un consum redus de alimente si un castig redus in greutate

Cele mai favorabile si nefavorabile alimente pentru bacteriile intestinale

Sus

Diverse alimente sunt bune pentru bacteriile intestinale, incluzand:

Cerealele integrale: cerealele integrale sunt boabe care nu au fost rafinate. Sunt bogate in fibre, care sunt digerate de bacterii intestinale sanatoase precum Bifidobacteria si pot ajuta la scaderea in greutate.

Fructele si legumele: Fructele si legumele contin multe fibre diferite, care sunt bune pentru bacteriile intestinale. Consumul unei varietati de alimente pe baza de plante poate imbunatati diversitatea bacteriilor intestinale, ceea ce duce la mentinerea unei greutati optime.

Nucile si semintele: Nucile si semintele contin, de asemenea, foarte multe fibre si grasimi sanatoase, care ajuta la sustinerea cresterii bacteriilor in intestin.

Alimentele bogate in polifenoli: Acestea includ ciocolata neagra, ceaiul verde si vinul rosu. Polifenolii din aceste alimente nu pot fi digerati singuri, ci sunt descompusi prin bacterii intestinale benefice, favorizand dezvoltarea bacteriilor bune.

Alimentele fermentate: Alimentele fermentate includ iaurtul, kombucha, kefirul si varza. Acestea contin bacterii benefice precum lactobacilii si pot reduce alte bacterii care cauzeaza boli in intestine.

Probioticele: Probioticele nu sunt necesare tot timpul, dar pot ajuta la restabilirea bacteriilor intestinale sanatoase dupa ce au fost afectate de o boala sau de antibiotice si pot ajuta si la scaderea in greutate.

Pe de alta parte, consumul anumitor alimente in exces poate dauna bacteriilor intestinale. Printre acestea se numara:

Alimentele cu zahar: O dieta bogata in zahar poate stimula cresterea anumitor bacterii nesanatoase in intestin, ceea ce poate contribui la cresterea in greutate si la alte tulburari de sanatate cronice.

Indulcitori artificiali: indulcitorii artificiali, cum ar fi aspartamul si zaharina, reduc bacteriile benefice din intestine, ceea ce poate contribui la cresterea nivelului de zahar din sange.

Alimente care contin grasimi nesanatoase: grasimile sanatoase, cum ar fi Omega-3, sustin bacteriile benefice in intestine, in timp ce prea multe grasimi saturate pot contribui la cresterea bacteriilor care cauzeaza boli.

Concluzii

Sus

Corpul dumneavoastra contine trilioane de bacterii care va influenteaza sanatatea in multe feluri. Bacteriile intestinale pot afecta felul in care alimentele sunt digerate, depozitarea lor si senzatia de foame.

Astfel, o bacterie intestinala sanatoasa poate fi importanta pentru mentinerea unei greutati sanatoase. Alimentele bogate in fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele, nucile si semintele, pot promova sanatatea bacteriilor intestinale.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate