Clickmed
programare rapida la medic

6 produse dietetice care ingrasa

Actualizat la data de: 21 Martie 2012

Generalitati

Sus
6 produse dietetice care ingrasa

Morcovul este una dintre legumele cu multe calitati si beneficii pentru sanatate, insa un aport prea mare de morcovi, desi duce cu gandul la o gustoare sanatoasa, poate fi inadecvat.

In plus, pe langa morcovi, o persoana mananca pe parcursul unei zile si alte alimente care contin sare, grasimi si calorii.

Specialistii au constatat ca atunci cand o persoana vede, miroase sau se gandeste ca un aliment este foarte gustos, creierul elibereaza dopamina, o substanta care este emisa atunci cand se declanseaza starea de placere. Ca atare, productia de dopamina poate fi responsabila pentru dorinta de a consuma o gogoasa cu gem, intrucat savurarea acesteia determina o stare placuta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Combinarea legumelor cu grasimile
  3. Cartofi prajiti dulci
  4. Prea mult ulei de masline
  5. Salatele bogate in calorii
  6. Pericolul consumului de cafea
  7. Condimentele care pot sa ingrase
  8. Citeste pe aceeasi tema

Combinarea legumelor cu grasimile

Sus

Desi este chiar indicat sa se consume cruditati sau alte alimente sanatoase in timpul gustarilor sau la micul dejun, combinarea acestora cu unt de arahide ar putea reprezenta o problema.

Untul de arahide are in compozitie grasimi si proteine sanatoase dar contine 94 de calorii pe lingurita, astfel incat aceasta gustare, aparent sanatoasa, poate fi o alegere nu tocmai potrivita. Acelasi lucru se poate spune despre doua linguri de smantana, care ar putea contine 145 de calorii si chiar 15 grame de grasime.

Consumul a doar 100 de calorii in plus in fiecare zi, poate duce la o acumulare de aproximativ 5 kilograme pe parcursul unui an.

Mai sanatos ar fi sa se prepare un sos dintr-un iaurt grecesc (care are de doua ori mai multe proteine decat un iaurt normal) in care se vor adauga salsa sau alte condimente cum ar fi hrean sau pudra de curry. Preparatele de humus sau sosul de soia negru pot fi asociate cu legumele crude, care vor adauga un plus de proteine, fibre si arome la meniul zilnic.

Cartofi prajiti dulci

Sus

Pe langa cantitatea ridicata de beta-caroten (pe care organismul uman il transforma in vitamina A), responsabil pentru culoarea portocalie, un cartof dulce mediu care cantareste aproximativ 100 de grame asigura necesarul zilnic de vitamina D, acid folic, potasiu, fibre. Totusi, daca acesta va fi gatit alaturi de alte tipuri de legume (broccoli, dovlecei) numarul de grasimi si calorii va creste considerabil.

Cercetatorii au constatat ca anumite legume, cum ar fi dovleceii, isi pierd caracteristicile antioxidante atunci cand sunt prajite. O alternativa sanatoasa este sa se adauge la un cartof copt doua lingurite de smantana cu un continut scazut de grasimi si sa se consume cu coaja pentru a beneficia in plus de cel putin 4 gr de fibre.

Prea mult ulei de masline

Sus

Uleiul de masline extravirgin contine grasimi mononesaturate sanatoase, care contribuie la scaderea colesterolului LDL. Totusi, un sfert de ceasca de ulei extravrigin de masline are 477 de calorii si 54g de grasimi. Daca nu se masoara cu grija cantitatea de ulei necesara pentru prepararea unui sos, a carnii la gratar sau a fripturii, se poate ajunge sa se foloseasca mai mult ulei decat este indicat.

O alternativa sanatoasa este sa se foloseasca o pensula pentru ungerea carnii care va fi fripta sau fiarta, pentru a acestea sa fie acoperite doar usor cu ulei. Vasul in care prajiti carne sau legume ar fi indicat sa fie, la fel, doar uns cu putin ulei de masline.

La fel de gustos ar putea fi un sote la care se va adauga vin, sos de soia, supa de pui sau doar morcovi, rosii si apa in care au fost fierte legumele.

Salatele bogate in calorii

Sus

Atunci cand peste o salata se adauga prea multe sosuri sau toppinguri (cum ar fi branza, nuci, fructe uscate, crutoane) va creste si numarul caloriilor. Branzeturile sunt bogate in grasimi saturate rele. In plus, desi nucile contin grasimi mononesaturate si polinesaturate care contribuie la cresterea colesterolului bun, o portie mica de nuci (aproximativ 7 bucati) contin pana la 185 de calorii si 18 g grasime.

O alternativa sanatoasa ar fi sa se foloseasca, in proportie de trei sferturi, legume si fructe proaspete in compozitia salatei si sa se adauge proteine slabe cum ar fi carne de pui, peste care se pot presara cereale, cum ar fi boabe de grau sau quinoa.

Pentru ca salata sa fie cat mai nutritiva si sa aiba un minim de calorii, se va renunta la fructele uscate in favoarea semintelor proaspete de rodie, care sunt bogate in polifenoli. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca extractul de rodie poate fi eficace in reducerea inflamatiei care declanseaza artrita.

Pericolul consumului de cafea

Sus

S-a demonstrat ca atat consumul de cafea cat si cel de ceai simplu nu sunt nocive pentru sanatate. De fapt, cele doua bauturi au fost legate de o serie de beneficii pentru santatate, inclusiv un risc mai mic de aparitie a bolilor cardiovasculare si a cancerului.

Alte studii au confirmat faptul ca in cazul unei persoane care bea zilnic cafea, se diminueaza riscul aparitiei diabetului zaharat de tip 2. Caloriile si grasimile saturate din compozitia cafelei provin din ingredientele care sunt adaugate in aceasta, cum ar fi siropuri de zahar, miere, frisca, lapte.

In plus, deseori, o cafea este insotita de o gustare, indiferent ca este vorba despre o gogoasa sau un biscuite. Chiar daca mierea pare o optiune sanatoasa, de fapt o lingurita de miere contine 21 de calorii fata de 16 calorii cat contine o lingurita de zahar.

O alternativa sanatoasa cu putine calorii, ar fi reprezentata de cafeaua cu diverse arome (ciocolata, migdale, alune) mai degraba decat de amestecuri de orice fel, inclusiv cu lapte degresat. Ceaiurile de vanilie, fructe de padure, tropicale ar putea fi o optiune delicioasa. Indiferent de tipul de indulcitor folosit (zahar, miere sau indulcitor artificial) nu ar trebui sa se adauge mai mult de o lingurita.

Condimentele care pot sa ingrase

Sus

Este o decizie inteleapta sa se indeparteze pielea puiului in momentul in care acesta este gatit, dar aceeasi atentie trebuie acordata si condimentelor. Sosurile pentru gratar contin mult zahar si aproximativ 94 calorii la 1/4 ceasca.

O alternativa sanatoasa ar fi sa se renunte la sosurile care au mult zahar in compozitie, sa se condimenteze si sa se marineze puiul cu sos iute de ardei rosu sau alt tip de sos asemanator, care va fi amestecat cu un iaurt fara grasimi si se va adauga pe friptura pentru aroma.

Peste varza tocata se va adauga putin otet aromat si putin mustar. O jumatate de cana cu varza cruda are doar 11 calorii si contine multiple fibre si vitamine, cum ar fi vitaminele C si B6. Legumele din familia crucifere lupta impotriva cancerului prin intermediul antioxidantilor din compozitia lor.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate