Tratamentul ranilor diabetice cu pansamente moderne

Publicat la data de: 10 Ianuarie 2011 | Actualizat la data de: 27 Mai 2020

Generalitati

Sus
Tratamentul ranilor diabetice cu pansamente moderne

In ultimii ani in cabinetele medicale de specialitate din Romania a patruns un nou concept "tratamentul modern" cunoscut si sub denumirea de "terapia umeda" a plagii, bazat pe utilizarea pansamentelor moderne sau hidroactive.
Acesta s-a dovedit a fi foarte eficient si in cazul plagilor piciorului diabetic, avand rezultate excelente si prevenind in multe cazuri, "solutia" cea mai temuta, dar din pacate inca foarte raspandita, AMPUTATIA!

La fiecare 30 de secunde in lume un om isi pierde piciorul prin amputatie ca urmare a complicatiilor diabetului zaharat. Estimarile arata ca aproximativ 250 milioane de oameni din intreaga lume sufera de diabet zaharat. Doua treimi dezvolta complicatii specifice piciorului diabetic ca de exemplu, neuropatie diabetica (pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor), arteriopatie (alterarea circulatiei arteriale periferice), etc. Dintre acestia 25% prezinta ulceratii, care se pot infecta, necesitand spitalizare. Pentru unul din cinci pacienti cu ulceratii, finalul este amputatia. Mortalitatea in randul pacientilor care au suferit o amputatie, creste progresiv in primii cinci ani ocupand locul doi dupa boala canceroasa.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este piciorul diabetic?
  3. Tratamentul modern al piciorului diabetic
  4. Citeste pe aceeasi tema

Ce este piciorul diabetic?

Sus

Piciorul diabetic reprezinta o asociere de modificari rezultate din polineuropatia periferica, arteriopatie, traumatisme minore, suprainfectii, deformari ale picioarelor, care au ca element comun riscul pentru ulceratii si/ sau amputatii.

Traumele minore (produse de taierea incorecta a unghiilor, de incaltamintea nepotrivita sau de calusurile ulcerate), recunoasterea tardiva a leziunilor (de catre pacient), tulburarile de vedere si de mers, modificarea sensibilitatii periferice si lipsa de complianta a unor pacienti reprezinta factorii de risc principali pentru ulceratii si amputatii. Complicatiile piciorului diabetic sunt costisitoare datorita spitalizarii pacientilor, recuperarii indelungate si a necesitatii serviciilor de ingrijire la domiciliu. De asemenea, nu trebuie neglijat impactul psihologic asupra calitatii vietii ca urmare a restrangerii activitatilor fizice desfasurate si a relationarii sociale. Pacientul cu amputatie devine deseori o povara pentru familie si pentru societate.

Diagnosticul piciorului diabetic se pune pe baza unei evaluari medicale atente, care presupune cunoasterea istoricului medical al pacientului si al plagii (vechime, localizare, marime, profunzime, aspect si stadiu de evolutie).
Prevenirea si tratamentul precoce si corect al ulceratiilor poate reduce cu 50-80% numarul amputatiilor. In cazul unor traume minore sau a aparitiei unei modificari cat de mici la nivelul piciorului (roseata, vezicula, fisura, ulceratie) se recomanda consultarea cat mai urgenta a medicului specialist pentru a fi diagnosticat si a obtine informatiile necesare pentru ingrijire.
Tratamentul piciorului diabetic este o procedura complexa si consta in tratamentul bolii de baza (diabetul zaharat) si a complicatiilor prezente complementar cu terapia umeda locala (tratament modern).

Tratamentul modern al piciorului diabetic

Sus

Tratamentul modern local al leziunilor piciorului diabetic pe baza pansamentelor hidroactive sustine procesele de vindecare biologica ale organismului (proliferarea celulara in mediu umed) prin: prevenirea infectiei si/ sau reducerea incarcarii microbiene, prevenirea aparitiei necrozelor sau eliminarea celor existente si adaptarea la fiecare etapa din procesul de vindecare al plagii (curatare, granulatie si epitelizare).
Studiile clinice au demonstrat ca tratamentul modern al plagii este o alternativa cu reale succese terapeutice, fiind in acelasi timp usor de aplicat si atraumatic pentru pacient, reprezentand din punct de vedere economic o solutie eficienta.

Pansamentele utilizate in tratamentul modern au la baza principiul hidroactiv asigurand conditii optime pentru fiecare din stadiile plagii in procesul de vindecare (faza I - exsudativa, faza II - de granulatie si faza III epitelizare). De aceea, pe parcursul tratamentului, se impune utilizarea mai multor tipuri de pansamente, fiecare fiind dedicat unei anumite faze din procesul de vindecare. Alegerea pansamentului corespunzator reprezinta punctul cheie pentru succesul tratamentului, selectia facandu-se in functie de aspectul plagii si implicit de stadiului in care se afla aceasta.

Pentru faza exsudativa, se recomanda pansamente din alginat de calciu (ex. Sorbalgon) in cazul ranilor cu secretii abundente/ moderate, sau pansamentul din poliacrilat superabsorbant TenderWet 24, atunci cand secreiile sunt moderate, reduse sau absente. Ambele pansamente se pot utiliza atat pe plagi neinfectate, cat si pe plagi cu infectie. TenderWet 24 s-a dovedit extrem de eficient in debridarea (indepartarea) necrozelor si depozitelor fibrinoase, in cazul ranilor superficiale. Sorbalgon este indicat in special in tratamentul plagilor adanci si cavitare.

Odata ce patul lezional a fost curatat, incepe etapa de formare a tesutului de granulatie, in care se vor utiliza pansamentele hidrocoloidale (de ex. Hydrocoll) pe plagi cu secretii reduse/ moderate, sau spume poliuretanice (de ex. PermaFoam) pentru plagi intens secretorii. Hidrogelurile (de ex. Hydrosorb) se folosesc in special in faza de epitelizare, acolo unde secretia este foarte redusa sau absenta. Pansamentele dedicate fazelor de granulatie i epitelizare se aplica exclusiv pe leziuni neinfectate!

Prezentare de caz

picior diabetic
Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Complicatiile cronice ale diabetului...

    Generalitati Diabetul non-insulino-dependent (DZ de tip II) apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau rezistenta celulelor organismului la actiunea insulinei este crescuta. Insulina asigura necesarul energetic celular, facilitand...citeste mai mult

  • Cum tratam arteriopatia periferica cronica? Cum tratam arteriopatia periferica...

    Introducere Ce este arteriopatia periferica cronica? Arteriopatia periferica cronica sau arteriopatia obliteranta a membrelor reprezinta acea conditie prin care fluxul de sange este diminuat in drumul sau spre tesuturi determinand aparitia unor simptome...citeste mai mult