Lucruri pe care trebuie sa le stii despre diabet si insulina

Publicat la data de: 01 Noiembrie 2017 | Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Lucruri pe care trebuie sa le stii despre diabet si insulina

Diabetul este o boala cronica care nu se transmite, o tulburare a metabolismului care apare in momentul in care organismul nu produce suficienta insulina sau atunci cand organismul nu poate folosi insulina in mod eficient.

Concret, diabetul este definit ca o tulburare metabolica ce poate avea etiopatogenie multipla si care se caracterizeaza prin modificari ale metabolismului glucidic, lipidic si proteic. Odata aparut, diabetul zaharat se va metine toata viata si de aceea este esential sa fie monitorizat in permanenta.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Principalele tipuri de diabet zaharat
 3. Ce este insulina
 4. Ce este hipoglicemia
 5. Ce este hiperglicemia
 6. Cum se trateaza hiperglicemia
 7. Citeste pe aceeasi tema

Principalele tipuri de diabet zaharat

Sus

Diabetul zaharat tip 1 – sau insulinodependent, adica acea forma de diabet in care pacientul nu poate supravietui in lipsa unui tratament cu insulina. Acest tip de diabet cuprinde 10% din totalul cazurilor.

• Diabetul zaharat tip 2 – cuprinde 80% din totalul cazurilor si de cele mai multe ori este asociat cu obezitatea. La debutul sau, acest diabet poate fi monitorizat numai cu ajutorul dietei si uneori cu antidiabetice orale. In timp, multi pacienti ajung sa necesite tratament cu insulina pentru a putea tine sub control glicemia, nefiind insa dependenti de insulina.

Diabetul gestational – este forma de diabet care se intalneste la femeile gravide, de cele mai multe ori in trimestrul 3 de sarcina si care se remite dupa ce femeia in cauza a nascut.

Ce este insulina

Sus

Insulina este un hormon produs de pancreas, necesar prelucrarii glucozei din sange si folosirii ei de catre organism. Cea mai importanta functie a insulinei este aceea de a ajuta celulele din intreg organismul sa preia si sa prelucreze glucoza din sange.

Ce este hipoglicemia

Sus

Hipoglicemia reprezinta principala frica a persoanelor tratate cu insulina. Hipoglicemia inseamna scaderea concentratiei de glucoza din sange sub 70 mg/dl, adica sub limita inferioara. Aceasta prezinta o multitudine de manifestari, iar unele dintre ele pot fi usor confundate cu cele ale accidentului vascular cerebral.

Prinicipalele manifestari ale hipoglicemiei:

• Dureri de cap;

• Stari de greata si de varsaturi;

• Somnolenta;

• Ameteli, vertij;

Oboseala nejustificata;

• Paloarea la nivelul fetei;

• Agresivitate, neliniste;

• Confuzie, delir;

• Tensiune arteriala crescuta, palpitatii.

Ce este hiperglicemia

Sus

Hiperglicemia este o problema pe termen scurt a pacientului cu diabet, deoarece in sange exista o cantitate prea mare de glucoza. Cauzele hiperglicemiei sunt in stransa corelatie cu o cantitate insuficienta de insulina sau cu incapacitatea utilizarii acesteia.

Principalele simptome ale hiperglicemiei:

• Buze uscate;
Sete excesiva;
• Crestere a volumului de urina;
• Aparitia dificultatilor de vorbire;
• Glicemia trece pragul de 200 mg/dl.

Cum se trateaza hiperglicemia

Sus

Este recomandat sa urmati sfaturile medicului diabetolog. Activitatea fizica este o metoda foarte buna cu ajutorul careia puteti reduce nivelul glicemiei.

De asemenea, acesta poate fi redus si prin scaderea portiilor de mancare sau prin eliminarea unor alimente din meniul zilnic. Daca nu este tratata corect, hiperglicemia poate cauza coma diabetica.


Medici specialisti Endocrinologie-Diabet

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Extractul din boabe de cafea crude, o solutie posibila de reglare a glicemiei Extractul din boabe de cafea crude, o...

  Generalitati Extractul din boabe de cafea crude ar putea fi un tratament natural de reglare a glicemiei in sange, potrivit mai multor studii de specialitate. Hiperglicemia este un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului de tip II, de aceea masurile de...citeste mai mult

 • 10 strategii de a castiga controlul in cuplu 10 strategii de a castiga controlul...

  Generalitati Sunt sute de probleme ce pot genera conflicte pe tema controlului. De la viata sexuala, copiii sau parintii nostri, prietenii, slujbele, treburile casei, gusturile, religia, preferintele politice se pot ajunge la razboaie, care nu sunt neaparat castigate...citeste mai mult

 • Variatiile glicemiei – de ce apar? Variatiile glicemiei – de ce apar?

  Ce este glicemia Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei...citeste mai mult