Clickmed
programare rapida la medic

In viitor diabeticii vor face transplant de celule eliminand astfel necesitatea insulinoterapiei

Actualizat la data de: 08 Aprilie 2021
In viitor diabeticii vor face transplant de celule eliminand astfel necesitatea insulinoterapiei

Primul test international multicentric al transplantului de celule pancreatice la pacientii cu diabet a avut unele succese.Metoda care a fost pentru prima data prezentata in anul 2000 a fost cunoscuta ca protocolul Edmonton si foloseste insule pancreatice prelevate de la donori aflati in moarte cerebrala pentru a produce insulina necesara metabolizarii glucozei sangvine la pacientii cu diabet zaharat de tip 1.


Studiul, realizat la Universitatea din Alberta de catre cercetatorul Dr. James Shapiro, a eliminat necesitatea folosirii insulinei la unii pacienti diabetici, dar pentru majoritatea beneficiile au fost doar pentru o durata scurta de timp.
Dr. Shapiro a afirmat ca celulele prelevate au fost testate pe 36 de pacienti din America de Nord si Europa cu diabet zaharat necontrolat pentru a observa cat de bine functioneaza insulele de celule transplantate in reglarea nivelului glicemiei plasmatice.


In timp ce un procent de 44% dintre pacientii care au facut transplant de insule pancreatice nu au avut nevoie de injectii de insulina timp de un an de la terminarea tratamentului, la 28% functia insulelor pancreatice a fost doar partiala si beneficiul transplantarii insulelor pancreatice la majoritatea pacientilor nu a persistat o perioada lunga de timp.


Dr. Shapiro a declarat ca celulele transplantate nu mai functioneaza deoarece majoritatea nu au supravietuit in urma transplantului initial.
Cu toate acestea, la unii pacienti insulele pancreatice transplantate au imbunatatit controlul metabolic al diabetului, chiar daca au avut nevoie in continuare de tratament injectabil cu insulina. Diabetul de tip 1 afecteaza in America aproximativ 2 milioane de persoane si este diagnosticat de obicei la tineri, la care diabetul poate creste riscul pentru unele afectiuni, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si afectiunile renale.


Cercetatorii au declarat ca e nevoie de munca sustinuta pana cand aceasta tehnica va avea rate de succes asemanatoare transplantului pancreatic total, unde rata de succes este de 50-70% chiar si dupa 5 ani de la transplant.
Ambele tehnici prezinta riscuri crescute deoarece pacientii sunt nevoiti sa urmeze tratament imunosupresor care are efecte adverse foarte severe.


Dr. Shapiro a afirmat ca aceasta a fost prima cercetare internationala, multicentrica, privind transplantul de insule celulare demonstrand faptul ca transplantul de insule poate avea o mare rata de succes in protectia hipoglicemiei.
Acest studiu a fost publicat in numarul curent al revistei The New England Journal of Medicine.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate