Clickmed
programare rapida la medic

Gust dulce fara calorii prin indulcitorii hipocalorici

Actualizat la data de: 10 August 2017

Indulcitorii hipocalorici ca aspartamul, sucraloza, stevia etc., sunt binerecunoscuti in multe produse alimentare, inlocuind zaharul adaugat. Acest fapt duce la o scadere a aportului caloric total.

Aceste substante au avantajul ca sunt folosite in cantitati foarte mici, datorita capacitatii lor mari de indulcire, de exemplu, aspartamul indulceste de 200 de ori mai puternic decat zaharul, sucraloza de 600 de ori, acesulfamul de potasiu de 200 ori, alitamul de 2000 de ori, iar stevia (produs natural) de 40-300 de ori.

Acesti indulcitori enumerati mai sus mai prezinta un avantaj, anume ca pot fi folositi in conditii de siguranta de catre pacientii diabetici, indicele lor glicemic este foarte scazut sau chiar nul. Indicele glicemic reprezinta un indicator al puterii de crestere a glicemiei de catre diverse alimente.

Cu cat este mai crescut cu atat glicemia post-ingestie creste mai mult, iar acest lucru se poate resfrange asupra microvascularizatiei, care poate fi afectata chiar de la varste mici, inclusiv la pacienti nediabetici.

De aceea este important sa nu consumam alimente cu indice glicemic foarte mare in cantitati foarte mari la o singura masa.

La pacientii diabetici, oferirea gustului dulce fara adaos de calorii reprezinta un pas important in mentinerea unui stil de viata echilibrat si, mai ales, mentinerea unei calitati a vietii optime. Gustul dulce este preferat atat de copii, cat si de adulti.

Acesta trebuie gestionat cu prudenta, pentru a evita excesul ponderal. Studiile arata ca persoanele care folosesc indulcitori hipocalorici nu au aratat o crestere a apetitului sau a preferintei pentru gustul dulce; dimpotriva, se poate observa chiar o scadere a apetitului, in special in contextul adoptarii unui stil de viata sanatos.

Gust dulce fara calorii prin indulcitorii hipocalorici

In ultimul deceniu, constientizarea consumului excesiv de produse alimentare ce contin zahar a dus catre dezvoltarea de noi strategii nationale si internationale, orientate spre diminuarea consumului lor si orientarea populatiei catre inlocuirea excesului de zahar cu indulcitori hipocalorici, artificiali sau naturali, ca stevia.

Necesitatea safisfacerii gustului dulce face companiile alimentare sa dezvolte solutii pentru a evita aportul caloric.

Zaharul este folosit pentru a spori palatabilitatea alimentelor si bauturilor, in multe alimente ca: conserve, sosuri, muraturi, mustar, ketchup, sucuri carbogazoase, mezeluri etc.; va imaginati, consumate frecvent, cat de mult consumul acestor alimente creste cantitatea de zahar ingerata fara a constientiza acest fapt.

Mai ales, ca in multe dintre acestea nu este mentionat care este raportul dintre zaharul adaugat si zaharurile continute deja in alimentele respective procesate.

Exista riscuri ca:

- Zaharina: Nu este recomandata in timpul sarcinii.

- Aspartamul: Este contraindicat la pacientii cu fenil-cetonurie.

- Sucraloza: Unele studii au aratat ca adminstrarea ei poate amplifica cresterea glicemica in cursul testului de toleranta orala la glucoza.

- Dupa multiple analize, EFTA a reconfirmat in 2013 siguranta aspartamului.

Inlocuirea zaharului adaugat este de preferat in anumite alimente, de exemplu in bauturile carbogazoase, insa exista limitarea ca in alte tipuri de alimente, zaharul are rol functional si nu poate fi atins acest efect prin folosirea indulcitorilor.

Multe studii au avut in vedere siguranta folosirii acestor indulcitori si riscurile, insa toate dovezile duc la o singura concluzie: aceea ca beneficiul depaseste riscul.

Dr. Simona Carniciu,
Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.