Desertul la persoanele cu diabet zaharat

Publicat la data de: 22 Noiembrie 2012 | Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Desertul la persoanele cu diabet zaharat

Diabetul este o boala care afecteaza capacitatea organismului de a mentine nivelurile normale de glucoza din sange. Alimentele pe care o persoana le consuma, mai ales cele care contin carbohidrati, modifica nivelul de zahar din fluxul sanguin si cantitatea de insulina necesara pentru a procesa glucoza.

Cei care sufera de diabet zaharat nu trebuie sa renunte la dulciuri si deserturi. Secretul este moderatia. La fel de importante sunt ingredientele si cantitatile continute de deserturi. Privarea de dulciuri nu este recomandata, intrucat poate duce la frustrari si chiar excese. Situatia se poate rezolva cu putin echilibru.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Carbohidratii
  3. Alternative pentru carbohidrati
  4. Deserturi pentru persoanele cu diabet
  5. Citeste pe aceeasi tema

Carbohidratii

Sus

Desi in trecut se credea ca diabetul se poate tine sub control prin evitarea dulciurilor care contin zahar, noi cercetari au demonstrat ca, de fapt, cantitatea de carbohidrati pe care un bolnav o consuma este mai importanta decat tipul acestora. Persoanele cu diabet zaharat pot tine boala sub control cu ajutorul unei varietati de carbohidrati. Foarte importanta este masurarea cantitatii totale a carbohidratilor consumati.

Alternative pentru carbohidrati

Sus

Inlocuind cantitatile mici de zahar cu alte tipuri de carbohidrati va puteti permite sa va bucurati de o varietate de optiuni alimentare, mentinand in acelasi timp nivelul glucozei din sange in limite normale. Atunci cand calculati cantitatea totala de carbohidrati consumata, luati in considerare valoarea totala de carbohidrati din alimente, inclusiv amidonul si zaharurile.

O lista care va contine alternative pentru consumul de carbohidrati, in functie de valoarea acestora, va poate ajuta sa stabiliti care dintre deserturi le puteti include in planul de masa.

Deserturi pentru persoanele cu diabet

Sus

Cele mai multe dintre deserturile permise persoanelor care sufera de diabet contin carbohidrati complecsi, ceea ce inseamna ca portii mici de alimente pot fi bogate in carbohidrati. Consumul unui desert in timpul sau imediat dupa masa ajuta la incetinirea vitezei de crestere a nivelurilor de zahar din sange.

Cercetarile au demonstrat ca nivelurile de glucoza din sange sunt afectate mai degraba de cantitatea carbohidratilor consumati de persoana care sufera de diabet, decat de tipul acestora.

Acest lucru nu inseamna ca nu puteti consuma orice tip de desert pe care il doriti. Majoritatea tipurilor de indulcitori sunt bogati atat in calorii, cat si in carbohidrati. Printre acestia se numara:

  • zaharul alb
  • zaharul brut
  • siropul de trestie de zahar
  • sfecla de zahar
  • mierea
  • zaharul brun
  • melasa
  • fructoza
  • siropul de artar
  • siropul de porumb bogat in fructoza
  • siropul de orez.

Secretul pentru mentinerea nivelului de glucoza din sange, atunci cand consumati dulciuri, este sa inlocuiti alimentele bogate in carbohidrati cu portii mici de dulciuri. Printre alimentele si bauturile care contin multi carbohidrati si pe care ii puteti exclude din dieta atunci cand alegeti sa savurati dulciuri s-ar putea numara:

  • painea
  • malaiul
  • orezul
  • biscuitii
  • cerealele
  • fructele
  • sucurile dulci
  • laptele
  • iaurtul
  • cartofii
  • porumbul
  • mazarea.

Pentru multe dintre persoane, deserturile care nu depasesc 45-60 de grame pot fi consumate in siguranta. In schimb, portiile de carbohidrati care vor fi eliminate din meniu, ar putea avea o greutate chiar si dubla.


Medici specialisti Endocrinologie-Diabet

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Ingrijirea copiilor diagnosticati cu...

    Generalitati Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat presupune inainte de toate, informarea privind gravitatea acestei boli in randul parintilor, cadrelor didactice si a altor membrii ai societatii. Descoperirea insulinei in urma cu 87 de ani a fost...citeste mai mult

  • 4 retete de desert sanatoase si apetisante 4 retete de desert sanatoase si...

    Generalitati Iubitorii de dulciuri de pretutindeni au la dispozitie numeroase retete de desert sanatoase si apetisante, care satisfac din plin pofta de dulce, fara sa predispuna ingrasarii si diabetului zaharat. Daca deserturile obisnuite pot furniza doza...citeste mai mult

  • Dulciurile in timpul sarcinii Dulciurile in timpul sarcinii

    Generalitati Dulciurile sunt unele dintre cele mai savurate alimente in sarcina si sunt in topul poftelor alimentare la gravide. Acestea sunt preparate din zahar industrial si au tendinta de a creste nivelul glicemic din sange. Consumul exagerat de dulciuri are...citeste mai mult