Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip II

Publicat la data de: 15 Aprilie 2013 | Actualizat la data de: 15 Aprilie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip II

Daca aveti diabet zaharat de tip 2, dieta alimentara joaca un rol cheie in controlul nivelului de zahar din sange.

Profesionistii din domeniul alimentar pot evalua cel mai bine nevoile nutritionale individuale si pot alcatui un plan specific pentru a satisface nevoile fizice, medicamentoase, sociale si ale stilului de viata pe care il are o persoana diagnosticata cu diabert zaharat de tip II.

Este important sa nu modificati planul de gestionare al diabetului, fara a discuta cu un medic specializat in gestionarea diabetului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Recomandari alimentare pentru persoanele cu diabet de tip II
  3. Citeste pe aceeasi tema

Recomandari alimentare pentru persoanele cu diabet de tip II

Sus

- Carbohidrati. Carbohidratii sunt sursa primara de energie a organismului. In timpul digestiei, zaharul (carbohidratii simpli) si amidonul (carbohidratii complecsi) se descompun in zaharuri (glucoza) care ajung in circuitul sanguin. Daca veti consuma prea multe alimente bogate in carbohidrati, nivelul de zahar din sange poate creste prea mult, fapt ce creste riscul manifestarilor si complicatiilor diabetice.

- Portionarea meselor. Controlul portiilor este o problema pentru multi oameni, dar pentru persoanele cu diabez zharat de tip 2 aceasta devine si mai importanta. Aproximativ jumatate din aportul zilnic de calorii trebuie sa provina din carbohidrati - chiar si atunci cand aveti diabet zaharat. O recomandare generala este de a consuma 2-3 portii de carbohidrati (30-45 grame) la fiecare masa, pentru femei, iar pentru barbati fiecare portie ar trebui sa insumeze cel mult 60 de grame de carbohidrati. Atata barbatii, cat si femeile cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui sa limiteze consumul de carbohidrati din gustari la maxim 15-30 de grame (nu mai mult de 1-2 gustari pe zi).

- Grasimi sanatoase, dar cu moderatie. Grasimile sunt o parte importanta a unui regim alimentar bine echilibrat. La fel ca si proteinele, grasimile si carbohidratii pot ajuta la diminuarea senzatiei de foame. Grasimile se gasesc in alimente precum in margarina, unt, sosuri, maioneze, creme de braza, nuci, ulei, seminte si smantana. Desi este important sa includeti grasimi in mesele principale ale zilei, este la fel de important sa faceti alegeri sanatoase cu privire la tipul si cantitatea de grasimi care face parte din dieta dvs..

- Consumati o cantitate adecvata de fibre. Consumul de alimente bogate in fibre poate ajuta, de asemenea, la controlul nivelului de glucoza din sange. Fibrele au capacitatea de a incetini digestia alimentelor (impliciti si a carbohidratilor). Fibrele insolubile (gasite in faina din grau integral, tarate de grau, nuci si mai ales in legume) cresc rata miscarilor intestinale. Fibrele solubile (gasite in ovaz, mazare, fasole, mere, morcovi, orz etc.) sunt mai importante pentru diabetici. Acestea se dizolva in apa si ajuta la reducerea colesterolului din sange.

In prezent, nu exista recomandari clinice care sa sugereze ca persoanele cu diabet zaharat trebuie sa consume o cantitate mai mare de fibre. Medicii recomanda consumul a 25-30 de grame de fibre, in fiecare zi.


Medici specialisti Endocrinologie-Diabet

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici Monitorizarea consumului de...

    Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet...citeste mai mult

  • Calculeaza aportul de glucide din racoritoare Calculeaza aportul de glucide din...

    Pacientii cu diabet pot sa bea sucuri naturale luand in calcul continutul glucidic al sucului respectiv si tipul glucidelor. Daca sunt glucide rafinate, acestea cresc brutal glicemia. Continutul glucidic pentru un suc de portocale se socoteste la 10%. Portocala...citeste mai mult

  • Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate Secretele alimentatiei sanatoase si...

    Generalitati Printre alimentele preferate ale multora dintre persoane se numara dulciurile, painea, preparatele din carne de pui sau vita, bauturile acidulate, pizza, pastele si orezul. Majoritatea oamenilor nu includ in meniul zilnic fructe sau legume. Ca atare,...citeste mai mult