Clickmed
programare rapida la medic

Ce inseamna setea excesiva si senzatia de foame?

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2017
Ce inseamna setea excesiva si senzatia de foame?

Setea excesiva si senzatia de foame resimtita in mod exagerat de o persoana poate anunta primele semne ale diabetului zaharat. Mai exact, aceste simptome pot sa apara atunci cand nivelul zaharului (glucozei) atinge valori anormal de mari.

Diabetul zaharat este o boala complexa, in care exista o dereglare in metabolismul glucidelor, dar si in nivelul metabolismelor lipidelor si al proteinelor. Deficitul porneste de la alterarea productiei sau a capacitatii de utilizare a insulinei, care se sintetizeaza la nivelul pancreasului.

Cele mai des intalnite simptome ale diabetului sunt: senzatie intensa de sete, senzatie intensa de foame, oboseala excesiva, urinari dese noaptea (poliurie nocturna), vedere incetosata.

Polifagia este termenul medical folosit pentru a descrie foamea excesiva sau apetitul crescut si reprezinta unul dintre principalele trei semne ale diabetului.

De asemenea, o senzatie de foame intensa poate sa fie si un raspuns la lucrurile normale, precum practicarea sportului, oboseala acumulata sau stresul, insa de regula polifagia este un prim semn al instalarii diabetului.

Foamea acuta este unul dintre principalele simptome ale diabetului de tip 2. Cand organismul nu dispune de o cantitate suficienta de insulina, nu poate sa transporte zaharurile catre celule, iar muschii si organele se simt lipsite de energie.

Acest proces duce la aparitia senzatiei de foame excesiva. In ciuda faptului ca mananci mai mult pentru a stapani senzatia de foame, poti slabi, iar in cazul in care acest lucru se intampla destul de repede, este indicat sa consulti un medic de urgenta.

Din cauza faptului ca organismul nu poate folosi glucoza pentru a o transforma in energie, aceasta foloseste rezervele din muschi si grasimi. Astfel, caloriile sunt arse, ca urmare a faptului ca glucoza se elimina in exces prin urina.

Totodata, polidipsia, termenul utilizat pentru senzatia de sete excesiva, este unul dintre simptomele initiale ale diabetului.

De asemenea, ea este insotita de uscaciunea gurii. Excesul de zahar din sange creste nivelul fluxului sanguin, moment in care fluidele sunt extrase din tesut. Din cauza acestui proces iti poate fi sete foarte des.

Si cu cat bei mai multa apa, cu atat simti nevoia de a merge mai des la toaleta. Totodata, setea excesiva poate fi determinata si de: deshidratare, diabet insipid, diabet zaharat, consumul exagerat de alimente sarate, insuficienta cardiaca, renala sau hepatica.

Diabetul zaharat este o afectiune din ce in ce mai intalnita in prezent, cu un impact major asupra sanatatii si calitatii vietii. De aceea, cu cat il descoperim mai devreme, cu atat este mai bine pentru o evolutie cat mai favorabila si lipsita de complicatii.

Este extrem de important sa eviti instalarea diabetului, dar si aparitia complicatiilor acestei boli. Daca diabetul zaharat tip 1 nu poate sa fie prevenit, cel de tipul 2 poate, prin optimizarea stilului de viata.

Mai grav este faptul ca, de multe ori, simptomele diabetului sunt discrete, trec neobservate, iar diagnosticul se stabileste dupa ani de zile de glicemii crescute, cand s-au instalat deja complicatiile cronice.

Factori pe care trebuie sa-i tii sub control ca sa previi diabetul zaharat:

• Alimentatie sanatoasa si un comportament alimentar normal, prin respectarea celor trei mese pe zi si doua gustari;

• Practica mult sport, urca scarile sau mergi pe jos zilnic cel putin 30 de minute;

• Renunta la fumat si la alcool;

• Tine stresul sub control;

• Incearca sa mentii o greutate normala.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate