Clickmed
programare rapida la medic

Pubertatea precoce, un factor de risc ascuns al cancerului mamar si ovarian

Actualizat la data de: 18 Noiembrie 2013

Generalitati

Sus
Pubertatea precoce, un factor de risc ascuns al cancerului mamar si ovarian

Pubertatea precoce, un fenomen tot mai raspandit in era unui stil de viata nesanatos, ar putea fi un factor de risc important pentru declansarea cancerului mamar si ovarian mai tarziu in viata.

Cercetatorii cred ca transformarile hormonale joaca un rol decisiv in cresterea susceptibilitatii in fara imbolnavirii, insa si obezitatea ocupa un loc in aceasta ecuatie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Pubertatea precoce si riscul crescut de cancer la femei
  3. Pubertatea precoce si alte riscuri pentru sanatate
  4. Prevenirea pubertatii precoce
  5. Citeste pe aceeasi tema

Pubertatea precoce si riscul crescut de cancer la femei

Sus

Statisticile medicale anterioara arata ca 10% dintre fetitele caucaziene ajung la pubertate in jurul varstei de 7 ani si 18% dintre acestea fac trecerea catre adolescenta la varsta de 8 ani. In medie, varsta normala de incepere a pubertatii este de 10 si 11 ani la fete (si 11-12 ani la baieti). Pubertatea este recunoscuta prin referire la dezvoltarea tesutului mamar si aparitia parului pubian.

Un studiu recent publicat in revista de specialitate Pediatrics a descoperit ca pubertatea timpurie ar putea avea implicatii mai importante pentru sanatatea unei femei si pentru greutatea ei viitoare, decat s-a crezut pana in prezent.

Cercetarea, derulata prin Programul de Cercetare a Cancerului de San, concluzioneaza ca fetele care se maturizeaza la o varsta frageda sunt mai susceptibile cancerului de san si cancerului ovarian, decat cele care ajung la pubertate.

Oamenii de stiinta spun ca obezitatea este cel mai relevant predictor al pubertatii timpurii. Cu toate ca legatura dintre supraponderalitate si instalarea precoce a pubertatii nu este pe deplin inteleasa, multi specialisti considera ca o greutate prea mare contribuie semnificativ la aparitia transformarilor hormonale mult mai devreme decat ar fi normal. Grasimea in exces pare sa induca organismul in eroare, facandu-l sa creada ca este timpul sa initieze procesul de dezvoltare catre varsta adulta.

Atat pubertatea, cat si riscul crescut de cancer, sunt ambele legate de nivelul crescut de estrogen, mai exact de actiunea xenoestrogenilor sintetici din mediu, factori care afecteaza functionalitatea sistemului endocrin (bisfenol-A, ftalati etc.). Acesti compusi regasiti in numeroase produse si alimente consumate in societatea industrializata de astazi au fost asociati cu riscul declansarii mai multor probleme de sanatate, cele mai importante fiind infertilitatea, pubertatea precoce si anumite tipuri de cancer.

Cercetarile despre xenoestrogenii bisfenol-A (sau BPA) arata ca aceasta clasa de chimicale se regaseste in cele mai mari doze in organismul copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani. Din acest motiv, oamenii de stiinta au ajuns sa creada ca aceste chimicale perturbatoare ale sistemului endocrin joaca un rol concret in scaderea varstei atingerii pubertatii in cazul fetitelor.

Pubertatea precoce si alte riscuri pentru sanatate

Sus

Pubertatea precoce atrage dupa sine o serie de riscuri importante pentru sanatate. Astfel, femeile care au intrat devreme la pubertate sunt mai predispuse sa sufere de depresie, stima de sine scazuta si performante scazute la scoala si in profesie. Impactul psihologic este important in acest caz, cata vreme fetitele care ies in evidenta prin transformari corporale aparte, sunt tinta batjocurii in mediile sociale in care se invart.

Alte posibile complicatii ale pubertatii precoce pot fi

- Inaltimea corporala mica. Copiii care ajung timpuriu la pubertate pot creste in inaltime brusc si mai repede decat ceilalti copii de varsta lor, insa dezvoltarea lor stagneaza la o varsta mai frageda, intrucat oasele se maturizeaza mai curand decat este normal. Din acest motiv, statura la varsta adulta poate fi mai mica. Tratamentele administrate in timp util pot ajuta copilul sa atinga o inaltime superioara fata de cea pe care ar obtine-o fara niciun fel de interventie.

- Problemele emotionale si sociale. Baietii si fetele care ajung la pubertate cu 2-3 ani inaintea celorlalti copii de varsta lor pot dezvolta complexe de inferioritate, anxietate sociala si susceptibilitate crescuta in a consuma substante stupefiante. Componenta psihologica este foarte importanta in acest caz.

Factorii care cresc riscul unui copil de a ajunge timpuri la pubertate sunt

- Sexul feminin. Pubertatea precoce este diagnosticata mai frecvent in randul fetitelor.
- Obezitatea. Copiii supraponderali sau obezi sunt expusi unui risc considerabil mai mare de a ajunge prea devreme la pubertate.
- Expunerea la hormonii sexuali. Contactul direct cu o crema pe baza de estrogen sau testosteron, ori alte substante care contin acesti hormoni (medicamente pentru adulti, suplimente alimentare, carne provenite de la animale crescute cu injectare de hormoni), inseamna sanse mai mari de instalare a pubertatii precoce.
- Anumite boli. Pubertatea precoce mai poate fi o complicatie a sindromului McCune-Albright sau a
hiperplaziei suprarenale congenitale, afectiuni care implica productia anormala de hormoni masculini (androgini). In cazuri rare, pubertatea precoce mai poate fi asociata si cu hipotiroidismul.

Simptomele pubertatii precoce includ aparitia urmatoarelor transformari corporale inainte de varsta de 8 ani la fete si de 9 ani la baieti. In cazul sexului feminin, simptomele sunt

- cresterea sanilor;
- aparitia primei menstruatii;
- aparitia parului pubian in zona axilei si zona pubiana;
- cresterea rapida in inaltime;
- dezvoltarea acneei;
- miros corporal accentuat;

Simptomele pubertatii precoce la baieti includ

- cresterea in dimensiune a testiculelor si a organului genital;
- aparitia parului facial;
- ingrosarea vocii;
- aparitia parului pubian in zona axilei si zona pubiana;
- cresterea rapida in inaltime;
- dezvoltarea acneei;
- miros corporal accentuat;

Prevenirea pubertatii precoce

Sus

O buna parte din factorii de risc pentru pubertatea precoce nu pot fi preveniti (precum sexul, de pilda). In schimb, exista anumite masuri prin care se poate preveni declansarea pubertatii prea devreme

- Protejarea copilului de sursele externe de estrogen si testosteron. Din medicamente, alimente, suplimente nutritive, produse de uz casnic cu xenoestrogeni etc.

- Incurajarea copilului in a mentine o greutate corporala sanatoasa.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate