Clickmed
programare rapida la medic

Copilul tau nu creste? Cand te adresezi medicului?

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este intarzierea in crestere a copilului

Sus
Copilul tau nu creste? Cand te adresezi medicului?

Intarzierea in crestere a unui copil reprezinta o problema destul de frecventa in practica medicala si apare atunci cand un copil nu se dezvolta normal comparativ cu standardul pentru varsta sa.

In general, intarzierile de dezvoltare ale unui copil sunt observate de parinti, acestia trebuind sa se consulte cu medicul pentru a vedea ce este de facut in continuare, mai ales ca aceasta problema poate indica spre alte afectiuni ale sanatatii.

Cauzele ce pot face ca un copil sa nu creasca sunt diverse, intarzierile putand fi produse de un deficit de hormoni de crestere, de hipotiroidism, de malnutritie/malabsorbtie sau de diferite alte afectiuni de sanatate. Cu toate acestea, unii copii se pot dezvolta oarecum diferit, dar fara a exista probleme de crestere.

Este important ca greutatea sa fie comparata cu inaltimea, astfel incat sa se observe modul de dezvoltare. Uneori, copiii mici pot pierde in greutate pe masura ce vor deveni mai activi, iar in aceasta situatie greutatea lor poate sa scada in raport cu inaltimea. Chiar si asa, copilul va continua sa progreseze intr-un ritm normal pentru varsta sa.

Atunci cand exista o intarziere semnificativa in cresterea copilului, parintii pot fi extrem de preocupati de acest lucru. In aceasta situatie, evaluarea medicala este cea mai importanta, deoarece copilul va fi masurat in mod corespunzator pentru a se observa daca sunt necesare interventii terapeutice.

In unele cazuri, tratamentul precoce poate ajuta copilul cu probleme sa atinga o inaltime sau o greutate normala sau aproape de normal.

Cuprins articol

  1. Ce este intarzierea in crestere a copilului
  2. Simptome asociate cu intarzierile de crestere
  3. Care sunt cauzele?
  4. Alte cauze
  5. Care este normalul?
  6. Cand se indica vizita la medic si ce analize sunt necesare?
  7. Perspectiva
  8. Citeste pe aceeasi tema

Simptome asociate cu intarzierile de crestere

Sus

Daca un copil este mai mic decat ceilalti copii de varsta sa, pot exista anumite probleme de crestere. O intarziere de crestere se poate observa si in cazul in care un copil are inaltimea normala pentru varsta lui, dar rata sa de crestere este incetinita.

In functie de cauza care sta la baza intarzierilor de crestere, acestea pot avea diferite manifestari ce trebuie recunoscute. De exemplu, in anumite forme de nanism se poate observa ca dimensiunea bratelor sau picioarelor nu este in proportii normale cu trunchiul.

Daca intarzierile de crestere sunt cauzate de diferite boli gastrointestinale, copiii cu probleme pot acuza diaree, constipatie, greata, varsaturi si chiar prezenta sangelui in scaun.

Hormonul de crestere este foarte important in dezvoltarea optima a unui tanar, iar incetinirea cresterii unui copil poate fi provocata de nivelurile reduse ale sale. Copiii suspectati de deficit de hormon de crestere trebuie evaluati, fiind necesara masurarea nivelurilor acestui hormon.

De asemenea, daca problemele de crestere sunt cauzate de nivelul prea mic de tiroxina, copilul respectiv poate experimenta niveluri reduse de energie, constipatie, uscaciune la nivelul pielii si al parului, dar si hipotermie.

Care sunt cauzele?

Sus

Cresterea intarziata poate avea o mare varietate de cauze, iar cele mai frecvente sunt prezentate in paragrafele de mai jos.

Istoricul familial

Daca parintii sau alti membri ai familiei au o inaltime mica, este normal ca un copil sa creasca intr-un ritm mai lent decat colegii de aceeasi varsta. Intarzierile de crestere ce sunt cauzate de istoricul familial nu reprezinta o problema si nu indica spre o alta afectiune medicala. Astfel, unii copii pot fi mai scunzi decat media, pur si simplu datorita geneticii.

Intarzierea constitutionala a cresterii

Copiii ce au asociata aceasta cauza sunt mai mici decat media, dar cresc intr-un ritm normal. De obicei, varsta lor osoasa este mai intarziata, ceea ce inseamna ca oasele lor se maturizeaza intr-un ritm mai lent decat varsta copiilor.

De asemenea, acesti copii tind sa ajunga la pubertate mai tarziu decat colegii lor. Acest lucru duce la o inaltime sub medie chiar si in adolescenta timpurie, dar aceasta se poate normaliza la varsta adulta.

Deficitul de hormoni de crestere

In conditii normale, hormonii de crestere promoveaza cresterea si dezvoltarea tesuturilor corpului. Copiii cu deficit partial sau complet al acestui hormon nu vor putea sustine o rata de crestere in conformitate cu normalul pentru varsta lor.

Hipotiroidismul

Bebelusii sau copiii cu hipotiroidism sufera de un deficit de functionare al glandei tiroide. Aceasta glanda este responsabila de eliberarea hormonilor care stimuleaza cresterea normala, astfel incat dezvoltarea intarziata poate fi un posibil semn al hipotiroidismului.

Sindromul Turner

Sindromul Turner reprezinta o afectiune genetica ce afecteaza femeile carora le lipseste partial sau complet un cromozom X. Acest sindrom afecteaza aproape 1 din 2500 de copii de sex feminin si duce la o folosire inadecvata a hormonului de crestere, chiar daca productia sa este corecta.

Aportul inadecvat de calorii

Aportul inadecvat de calorii poate surveni atunci cand copilul nu este interesat sa manance din motive variate sau atunci cand exista o lipsa de intelegere a parintilor cu privire la nevoile calorice ale copilului.

Pentru copiii mai mici, in primele luni de viata, acest lucru poate fi rezultatul unei alimentatii inadecvate cu laptele matern sau a unei dilutii necorespunzatoare a formulelor de lapte praf. De asemenea, anumite malformatii la nivelul cavitatii bucale pot duce la probleme de hranire.

Aportul inadecvat de calorii poate avea la baza si alte afectiuni de sanatate, inclusiv probleme neurologice ce duc la tulburari de deglutitie sau chiar probleme digestive ce duc la varsaturi frecvente.

Alte cauze

Sus

Cauzele pentru care un copil nu creste pot fi mult mai variate, iar alte exemple includ:
Sindromul Down;
• Displazia osoasa;
• Anumite tipuri de anemie, precum siclemia (anemia falciforma);
• Asocierea unor boli renale, cardiace, digestive sau pulmonare;
• Folosirea unor anumite medicamente, droguri sau alte substante de catre mama pe perioada sarcinii;
• Stresul sever.

Care este normalul?

Sus

Greutatile si inaltimile medii pentru fete sunt reprezentate astfel:
• 1 an – 74.1 cm si 9.2 kg;
• 2 ani – 85.5 cm si 12 kg;
• 3 ani – 94 cm si 14.2 kg;
• 4 ani – 100.3 cm si 15.4 kg;
• 6 ani – 115.5 cm si 19.9 kg;
• 8 ani – 128.2 cm si 25.8 kg;
• 10 ani – 138.4 cm si 31.9 kg;
• 12 ani – 149.8 cm si 41.5 kg;
• 14 ani – 158.7 cm si 47.6 kg;
• 16 ani – 162.5 cm si 53.5 kg;
• 18 ani – 163 cm si 56.7 kg.

Valorile medii pentru inaltimea si greutatea baietilor sunt reprezentate astfel:
• 1 an – 75.7 cm si 9.6 kg;
• 2 ani – 86.8 cm si 12.5 kg;
• 3 ani – 95.2 cm si 14 kg;
• 4 ani – 102.3 cm si 16.3 kg;
• 6 ani – 115.5 cm si 20.6 kg;
• 8 ani – 128 cm si 25.6 kg;
• 10 ani – 138.4 cm si 32 kg;
• 12 ani – 149.1 cm si 39.9 kg;
• 14 ani – 163.8 cm si 50.8 kg;
• 16 ani – 173.4 cm si 60.8 kg;
• 18 ani – 175.7 cm si 66.9 kg.

Cand se indica vizita la medic si ce analize sunt necesare?

Sus

Vizita la medic este indicata ori de cate ori exista suspiciuni cu privire la dezvoltarea optima a unui copil. Vizita la medic este cu mult mai indicata atunci cand se suspecteaza cauzele prezentate mai sus. Medicul va putea evalua corect starea copilului si va putea recomanda cele mai bune metode de tratament acolo unde este cazul.

Pentru a pune diagnosticul, medicul va dori sa stie intreg istoricul medical al pacientului. De asemenea, sunt necesare informatii cu privire la istoricul medical al parintilor si chiar al rudelor. De exemplu, medicul poate dori sa stie cum a decurs sarcina, ce dimensiuni a avut copilul la nastere, ce inaltimi au persoanele din familie etc.

In unele cazuri, medicul poate solicita realizarea unor analize de sange, in special pentru a evalua dezechilibrele hormonale, precum cele ale hormonului de crestere.

Analizele de sange pot fi realizate si pentru a detecta alte afectiuni de sanatate, cum ar fi bolile gastro-intestinale, renale sau osoase. In plus, poate fi evaluata glanda tiroida sau pot fi realizate analize suplimentare pentru copiii cu sindrom Turner sau sindrom Down. Anumite teste si studii imagistice pot ajuta medicul sa puna diagnosticul. De exemplu, radiografia de pumn poate oferi informatii extrem de pretioase despre dezvoltarea osoasa.

Perspectiva

Sus

Perspectiva unui copil cu intarzieri de crestere va depinde foarte mult de cauza ce a dus la acest lucru, dar si de momentul in care este inceput tratamentul. Daca problemele sunt diagnosticate si tratate precoce, pacientii pot atinge inaltimi normale sau aproape normale la varsta adulta.

Asteptarea unei perioade prea mari pentru acordarea tratamentului poate duce la cresterea sanselor de a avea o statura mica, dar si de a dezvolta alte complicatii. Astfel, comunicarea cu medicul atunci cand exista suspiciuni de intarzieri in dezvoltare este extrem de importanta si trebuie realizata cat mai precoce.

Bibliografie:
Danda VSR, et al. (2017). Growth hormone treatment in Turner’s Syndrome: A real world experience. DOI: 10.4103/ijem.IJEM_36_17
Grimberg A, et al. (2017). Guidelines for growth hormone and insulin-like growth factor-I treatment in children and adolescents. DOI: 10.1159/000452150
Growth hormone deficiency. (2016). rarediseases.info.nih.gov/diseases/6552/growth-hormone-deficiency
Growth problems. (n.d.). https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=growth-problems-in-children-90-P01956
Hypothyroidism in children. (n.d.). https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hypothyroidism-in-children
Mayo Clinic Staff. (2016). Dwarfism. mayoclinic.org/diseases-conditions/dwarfism/basics/definition/con-20032297


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate