Clickmed
programare rapida la medic

Avantajele alaptatului prelungit

Actualizat la data de: 14 Ianuarie 2016

Generalitati

Sus
Avantajele alaptatului prelungit

Alaptarea ofera hrana naturala de neegalat la nou-nascuti si sugari. Laptele matern uman contine numerosi factori de protectie impotriva bolilor infectioase si poate influenta dezvoltarea sistemului imunitar, asa cum s-a aratat in studiile anterioare privind raspunsul la vaccinul pentru sugari si in dezvoltarea glandei timus.

Daca dezvoltarea sistemului imunitar este imbunatatita semnificativ odata cu introducerea componentelor din laptele matern, alaptarea se intrerupe prematur, putand facilita patogeneza multor boli cronice mai tarzii din viata (tulburarile autoimune).

Laptele matern este cel mai bun pentru copilul dumneavoastra, iar beneficiile alaptarii se extind cu mult fata de nutritia de baza. Fata de vitaminele si nutrientii de care toti copiii au nevoie in primele 6 luni de viata, laptele matern lupta impotriva diferitelor boli ce pot aparea.

Acesta este un motiv pentru care medicii pediatri recomanda alaptarea exclusiva pentru primele sase luni (desi orice cantitate de lapte este benefica). Iar studiile stiintifice au aratat ca alaptarea este buna si pentru sanatatea dumneavoastra, ca mama.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Beneficiile alaptarii
  3. Citeste pe aceeasi tema

Beneficiile alaptarii

Sus

a. Alaptarea protejeaza copilul de o lista lunga de boli.

Numeroase studii din intreaga lume au demonstrat ca virusurile stomacale, bolile respiratorii inferioare, infectii ale urechii si meningita apar mai putin frecvent la copiii alaptati si sunt mai putin severe, atunci cand se intampla. Alaptarea exclusiva timp de cel putin sase luni pare sa ofere protectie.

Un alt studiu a aratat ca cei care sunt alaptati la san au un risc cu 20% mai mic de a muri intre 28 de zile si un an decat copiii care nu au fost alaptati la san. Principalul factor imunitar este o substanta numita imunoglobulina secretorie, care este prezenta in cantitati mari in colostru (inainte de laptele matern, nou-nascutul este hranit in primele zile cu acest lichid). Laptele matern este special conceput pentru copil.

Corpul raspunde la agenti patogeni (virusi si bacterii) si creeaza o protectie pentru copil indiferent la ce este el expus. Studiile au aratat ca alaptarea poate reduce riscul copilului de a dezvolta anumite tipuri de cancer din copilarie. Oamenii de stiinta nu stiu exact cum laptele matern reduce riscul, dar ei cred ca anticorpii din lapte pot da sistemului imunitar unui copil un anumit impuls.

Alaptarea poate ajuta la evitarea unor boli care apar mai tarziu in viata, cum ar fi diabetul de tip 1 si de tip 2, colesterolul ridicat sau diverse boli inflamatorii intestinale. De fapt, avand in vedere aceste lucruri ale alaptarii, laptele matern arata ca cel mic este mai putin susceptibil de a dezvolta tensiune arteriala crescuta din momentul in care va fi adolescent.

Pentru copiii ce nu sunt alaptati, cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o legatura intre lipsa alaptarii si dezvoltarea ulterioara a bolii Crohn sau a colitei ulceroase.

b. Alaptarea poate proteja copilul de alergii in curs de dezvoltare.

Bebelusii care sunt hraniti cu o formula pe baza de lapte de vaca sau de soia tind sa aiba reactii alergice, spre deosebire de bebelusii care sunt alaptati. Oamenii de stiinta cred ca factorii imunitari, cum ar fi imunoglobulina secretorie (disponibil numai in laptele matern) ajuta la prevenirea reactiilor alergice la produsele alimentare, oferind un strat de protectie a tractului intestinal al unui copil.

Fara aceasta protectie, inflamarea se poate dezvolta si peretele intestinului poate deveni permeabil. Acest lucru permite ca proteinele nedigerate sa traverseze intestinul, acolo unde pot provoca o reactie alergica si alte probleme de sanatate.

c. Alaptarea poate stimula inteligenta copilului.

Diverse cercetari au gasit o legatura intre alaptare si dezvoltarea cognitiva. Intr-un studiu facut la mai mult de 17.000 de sugari, scorurile IQ si alte teste de inteligenta arata ca alaptarea prelungita imbunatateste semnificativ dezvoltarea cognitiva.

Un alt studiu efectuat pe aproape 4000 de copii a aratat ca bebelusii care au fost alaptati la san au avut scoruri semnificativ mai mari la un test de vocabular la 5 ani decat copiii care nu au fost alaptati la san. Nou-nascutii prematur cu greutate mica la nastere care au primit lapte matern la scurt timp dupa nastere si-au imbunatatit scorurile de dezvoltare mintala la 18 luni, in comparatie cu copiii prematuri care nu au primit lapte matern.

Intr-un studiu ulterior, cercetatorii au descoperit ca scorurile mai mari au avut loc la 30 de luni si copiii care au primit lapte matern au fost mai putin predispusi la spitalizare, din cauza infectiilor respiratorii.

d. Alaptarea poate proteja copilul de obezitate.

Pediatrii recomanda alaptarea ca o modalitate de a ajuta la reducerea riscului copilului de a deveni supraponderal sau obez. O analiza a 17 studii publicate arata ca alaptarea reduce riscul unui copil de a deveni supraponderal ca adolescent sau adult.

e. Alaptarea poate reduce riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer.

Numeroase studii au descoperit ca femeile care alapteaza sunt mai protejate impotriva cancerului mamar si ovarian. Nu este foarte clar cum ajuta alaptarea, dar avem de-a face cu schimbarile structurale in tesutul mamar cauzate de alaptare si de faptul ca alaptarea suprima cantitatea de estrogen produsa de corp. Cercetatorii cred ca efectul asupra cancerului ovarian poate fi asociat cu inhibarea producerii de estrogen.

Expertii cred ca alaptarea ar putea afecta cresterea in greutate mai tarziu din mai multe motive:

Bebelusii alaptati mananca mai mult pana cand foamea este indeplinita, ceea ce duce la diverse modele de alimentatie mai sanatoase, deoarece acestea cresc.
Laptele matern contine mai putina insulina decat laptele praf (insulina stimuleaza secretia de grasime).

Bebelusii alaptati au mai multa leptina in sistemul lor, un hormon despre care cercetatorii cred ca joaca un rol in reglarea poftei de mancare.
Comparativ cu copiii alaptati, sugarii alimentati cu lapte praf castiga in greutate mai rapid in primele saptamani de viata. Aceasta crestere rapida in greutate este asociata cu o obezitate mai tarzie.

Informatii care va pot ajuta sa decideti cat timp puteti alapta:

a. Daca alaptati timp de cateva zile dupa nastere:
Oferiti copilului o doza sanatoasa de colostru, adesea numit si ”primul vaccin” al bebelusului;
Colostrul este lichidul galbui lipicios pe care corpul il produce imediat dupa nastere, inainte ca laptele sa apara. Corpul incepe productia de colostru in ultimele luni de sarcina, deoarece sanii se pregatesc pentru lactatie;
Colostrul este foarte concentrat si este usor de digerat pentru sistemul imatur al nou-nascutului;
Beneficiile alaptarii in primele zile ale vietii ofera un motiv excelent pentru a alapta cat mai repede si cat mai frecvent posibil dupa nastere, chiar daca simtiti ca puteti face acest lucru doar pentru o perioada scurta de timp.

b. Daca alaptati pentru 4-6 saptamani:
Bebelusii care sunt alaptati la san au rate mai mici de a dezvolta diverse boli, inclusiv digestive si probleme respiratorii, pneumonii si meningita;
Alaptarea in timpul primelor saptamani va ajuta sa va recuperati mai repede dupa nastere. Alaptarea este modul naturii de a va ajuta sa va recuperati putin cate putin in timp ce sunteti in convalescenta dupa nastere;
Hormonii prolactina si oxitocina sunt numiti ”hormonii noii mame” si va ajuta sa va relaxati.

c. Daca alaptati pentru 3-6 luni:
Mamele care alapteaza pierd mai mult in greutate in momentul in care copiii lor sunt in varsta de 3-6 luni, spre deosebire de mamele care ii hranesc cu lapte praf si au consumat mai multe calorii, pentru ca productia de lapte matern mobilizeaza grasimile stocate in timpul sarcinii si consuma aproximativ 500 de calorii in fiecare zi.

d. Daca alaptati timp de 6 luni:
Bebelusul va fi mai putin susceptibil de a avea probleme cu alergiile, deoarece, in jurul varstei de 6 luni, tractul intestinal incepe sa produca anticorpi, care sunt protectia intestinelor si il protejeaza pe copil de proteinele straine si alergeni;
Laptele matern va furniza copilului toti nutrientii corpului pentru cel putin primele sase luni de viata, iar daca aveti un istoric familial de alergii, este o idee buna sa asteptati pana la sase luni inainte de a introduce alimente solide in hrana copilului;
Cele mai multe mame ce alapteaza exclusiv timp de sase luni au foarte rar ovulatie. Daca sunteti sub ingrijire medicala, fara suplimente, aveti o rata de 98%-99% protectie impotriva unei sarcini ulterioare. Acest lucru se aplica numai daca alaptati complet: fara apa, lapte praf, suzete sau alimente solide.

e. Daca alaptati timp de 9 luni:
Veti fi de folos copilului prin intermediul uneia dintre cele mai importante perioade de dezvoltare a vietii sale. Bebelusii intre sase si noua luni trec prin foarte multe schimbari, spre exemplu dentitia;
Chiar daca un copil mare consuma alimente solide, laptele matern este in continuare cea mai importanta sursa din dieta sa, oferindu-i imunitatea de care are nevoie;
Copiii alaptati timp de 9 luni au prezentat un scor cu 8 puncte mai mult la testele de inteligenta decat bebelusii hraniti cu lapte praf.

f. Daca alaptati timp de un an sau mai mult:
Bebelusul dumneavoastra va avea beneficii prinvind sanatatea, beneficii ce dureaza o viata intreaga. Alaptarea pe termen lung a copilului dumneavoastra va protejeaza impotriva colitei ulcerative, diabetului, astmului bronsic, bolii Crohn, obezitatii, colesterolului ridicat. Bebelusii care sunt alaptati timp de un an sau mai mult sunt mai putin susceptibili de a avea nevoie de terapie logopedica sau de asistenta medicala dentara, cum ar fi aparatul dentar la o varsta mai mare.

Copiii care sunt alaptati la san pe un termen mai lung tind sa fie mai siguri si mai independenti decat acei copii care sunt intarcati mai devreme, pentru ca nevoile lor au fost indeplinite in timpul perioadei vulnerabile din copilarie.

Alaptarea pe termen lung ofera beneficii pentru mame, de asemenea. Multe dintre beneficiile alaptarii sunt legate de doza. Acest lucru inseamna ca daca alaptati pe parcursul duratei vietii veti reduce riscul de cancer de san sau osteoporoza.

Indiferent daca alaptati pentru cateva zile, saptamani, luni sau ani, veti beneficia de foarte multe avantaje. Unele mame ezita sa inceapa alaptarea in cazul in care nu sunt sigure ca detin acest proces sau cred ca va durea sau se gandesc ca nu vor fi in masura sa produca suficient lapte.

Se poate incerca alaptarea. Chiar daca acest lucru nu este posibil, puteti opri oricand alaptarea, in orice moment. Multe mame incep cu intentia de a-si alapta copilul pentru o perioada scurta de timp, insa, cu timpul, se obisnuiesc cu aceasta idee.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate