Clickmed
programare rapida la medic

Probiotice pentru tratamentul diareei la copii

Actualizat la data de: 16 Iulie 2009

In fiecare an mai mult de jumatate dintre decesele inregistrate in randul copiilor mici din intreaga lume, in special din tarile in curs de dezvoltare, se datoreaza diareii produse de rotavirusuri. Chiar si in tarile industrializate managementul infectiei costa economiile nationale aproximativ un miliard de dolari pe an.

Un studiu recent a demonstrat ca odata cu adaugarea bacteriilor probiotice, pot fi realizate in mod potential masuri preventive mult mai ieftine insa la fel de eficiente.
In acest studiu cercetatorii au investigat diareea cu rotavirus; “bacteriile bune” (probioticele) au fost combinate cu anticorpi cunoscuti a vindeca diareea produsa de rotavirusuri, avand drept rezultat o incidenta redusa a infectiei gastro-intestinale pe model animal.

Cercetatorii au constatat ca tulpina probiotica Lactobacillus rhamnosus GG, in combinatie cu o doza de anticorpi mai mica decat de obicei, ofera protectie impotriva infectiei care este aproape la fel de eficienta ca si o doza mare de anticorpi administrati singuri, realizand astfel o economie de aproape 90% pentru anticorpii destinati tratamentului diareei.
Anticorpul ales, colostrul bovin hiperimun (HBC), este cunoscut a fi eficient in practica clinica pentru tratamentul diareii cu rotavirus, acesta fiind insa un tratament scump.

Echipa de cercetatori condusa de Neha Pant de la Institutul Karolinska si cercetatorii de la Universitatea Linkoping din Suedia in colaborare cu cercetatori de la Centrul de Cercetare Nestle din Elvetia, a comparat pe model animal eficienta a cinci bacterii probiotice in combaterea diareii.

Cercetarea a aratat ca 59% dintre animalele studiate nu au dezvoltat diaree cu rotavirus atunci cand L. rhamnosus GG a fost administrat inaintea infectiei cu rotavirus. Prin comparatie, numai 7% dintre soareci au scapat de infectia cu rotavirus fara a se interveni profilactic. Celelalte cinci tulpini de bacterii probiotice testate fie au avut o eficienta a preventiei mai mica, fie nu au fost deloc eficiente.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate