Clickmed
programare rapida la medic

Statutul cognitiv alterat influenteaza aparitia escarelor

Actualizat la data de: 21 August 2012
Statutul cognitiv alterat influenteaza aparitia escarelor

Utilizarea scalelor de evaluare a factorilor de risc pentru escare are drept scop conceperea si implementarea unor strategii eficiente pentru preventia escarelor la pacientii internati.

„Multe studii pun la indoiala utilitatea folosirii scalelor de evaluare a riscului pentru escare in imbunatatirea conduitei clinice, comparativ cu judecata clinica, de aceea se recomanda adesea a le combina”, explica Dr. Gabriela Cirstescu, Societatea Romana Alzheimer.

Statusul cognitiv este un factor de risc major pentru dezvoltarea unor sindroame geriatrice, dar alterarea cognitiva este adesea subestimata la varstnicii spitalizati, in special in unitati de ingijire acuta, din cauza focalizarii pe patologia acuta. „In studiul GIFA aproximativ 20% din escarele nou aparute aveau legatura cu statusul cognitiv alterat. In baza rezultatelor acestui studiu se accentueaza necesitatea screeningului si detectarii precoce a alterarii cognitive la varstnicii spitalizati”, a mai adaugat Dr. Gabriela Cirstescu.

Escarele reprezinta o incarcatura majora a patologiei, iar prezenta acestora reduce calitatea vietii, atat a pacientilor, cat si a celor care-i ingrijesc. Pe langa toate acestea se adauga importanta presiune economica.

Dr. Gabriela Cirstescu, reprezentant, Societatea Romana Alzheimer, va vorbi in cadrul primei conferinte organizate in Romania pe aceasta tema, Managementul Escarelor, 25 septembrie, Bucuresti, despre "Utilizarea scalelor pentru evaluarea riscului de escara. Utilitatea evaluarii statusului cognitiv la pacientii varstnici".

Conferinta Managementul Escarelor, aflata la prima editie, va cuprinde prezentari ale specialistilor din diferite domenii precum si studii de caz si workshopuri.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate